subota, 2. siječnja 2016.

SUPER SLASNE PROLJETNE KARAMEL KOCKE

 

Želite nešto novo za ljetni period, onda su to karamel kocke, koje će vas i više nego zasladiti, i živiti sva vaša čula tokom ljetnih temperatura...


Za kore:

8 jaja

180 g šećera

5 kašika ulja

180 g mljevenih oraha

80 g brašna

20 g kakaoa

1/2 kesice praška za pecivo

Za I fil:

4 žumanaca

100 g šećera

1 kesica vanilin šećera

5 kašika brašna

5 dl mleka

200 g maslaca

Za II fil:

4 belanaca

250 g šećera

100 g pečenih, mljevenih lješnjaka

Sirup za kore:

2 kašike šećera
2 dl vode

Priprema:

Umutiti 8 bijelanaca sa 180 g šećera, dodati jedno po jedno žumance, 5 kašika ulja.
Dodati mljevene orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo.
Od ove mase ispeći 2 kore veličine pleha 20 x 35 cm.

Sirup za kore: 

Karamelisati 2 kašike šećera, dodati 2 dl vode i sve kuhati na tihoj vatri dok se karamelisani šećer ne istopi. Ostaviti da se ohladi.

Fil I:

Umutiti 4 žumanaca sa 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 5 kašika brašna i 1 dl mleka. Sve staviti u 4 dl vrelog mlijeka i kuhati. Kada se skuha i ohladi dodati prethodno umućen maslac.

Fil II: 

U posudu staviti 150 g šećera i malo vode (oko 1/2 dl). Kuhati dok ne bude jako gust sirup.
Umutiti 4 bijelanaca, pa dodavati vruć sirup u bijelanca neprekidno muteći.

Karamelisati 100 g šećera i dodavati u bijelanca, neprekidno muteći. Mutiti sve skupa dok se bijelanca ne ohlade.

U fil dodati 100 g pečnih mljevenih lješnjaka (1 šaku ostaviti za posipanje kolača).
Pomješati skupa fil I i fil II.


Filovanje kolača:

Kora, natopljena sa kuhanim i ohlađenim sirupom, 1/2 fila, kora natopljena sirupom, 2/2 fila. Kolač ukrasiti sa pečenim krupno mljevenim lješnjakom.


Prijatno!


(recepti.com)

Nema komentara:

Objavi komentar