četvrtak, 14. siječnja 2016.

LIJEČI ŽENSKE PROBLEME, PODSTIČE IZLUČIVANJE MOKRAĆE I MENSTRUACIJE, POMAŽE KOD GRČEVA...




Izuzetno posebna bilja koja pomaže kod ženskih problema i tegoba tokom perioda. Jak je antiseptik za unutrašnje dišne i urogenitalne organe. Ova biljka na organizam djeluje tako da stimulira psihičke i fizičke funkcije, a možete ju koristiti na niz načina.

Majčina dušica je visoka oko 20 do 30 cm i grmovitog je oblika.Njeni cvijetovi su jakog i ugodnog mirisa, ali ima pomalo gorak okus.Ljekoviti sastojci ove biljke se nalaze u njegovim listovima i cvijetovima.

Obiluje željezom, kalcijem i ostalim ljekovitim sastojcima. Pomaže kod neuroze, depresije i alkoholizma. Narodna medicina preporučuje ovu biljku kod liječenja alkoholizma, jer nakon ispijanja čaja, dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi želju za daljnjim ispijanjem alkohola.

Majčina dušica se koristi i kod seksualnih smetnji jer stimulira spolne funkcije. Čaj ili sirup od majčine dušice djeluju pozitivno kod astme, bronhitisa i tuberkuloze.Majčina dušica olakšava iskašljavanje, umiruje jak kašalj i sprječava daljnje širenje upale.

Također majčina dušica regulira i potiče menstruaciju, a koristi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice i reume.

Čaj od majčine dušice

Oko 2 g majčine dušice (odnosno 1 do 1,5 čajne kašike) stavite u šoljicu, prelijte vrelom vodom i pustite da odstoji neko vrijeme. Čaj pijte tri puta dnevno za maksimalni učinak,a  možete mu dodati i kašiku meda i sok od pola limuna.

Za ispiranje usne šupljine

Preko noći u 1 dl vode namočiti 5 g majčine dušice, te ujutro procijediti. Tekućinu koristite za ispiranje grla ili za ispiranje kožnih nečistoća na licu.

Pripravci od ove biljke ne bi trebale da uzimaju osobe koje imaju slab želudac i oni koji imaju probleme s radom jetre.



(ordinacija.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar