četvrtak, 14. siječnja 2016.

LJEPŠA KOŽA, LIJEČI REUMU, MIGRENU, NERVNI SISTEM, JETRU, LOŠ ZADAH




Ova biljka je najrasprostranjenija vrsta biljke koja već hiljadama godina zauzima počasno mjesto u prirodnoj medicini.Nana je višegodišnja, začinska i ljekovita biljka, visine do 70 cm sa bijelo ljubičastim cvijetovima i mirisnim listovima.

Nana je mirisna biljka ljekovitih svojstva, ima antiseptičko i antidepresivno djelovanje, također otklanja stomačne probleme, smiruje upale i jača imunitet.Nana je bogata mentolom, etarskim uljima i taninima.Do sada nije otkriveno njeno štetno dijelovanje.

Nana raste u nizinama, na toplim mjestima sa više vlage.Bere se od juna do septembra tj. bere se njen ljekoviti dio-list, koji može da se koristi sasušen i svijež.Preporučuje se njena svakodnevna upotreba jer ova biljka može da spriječi prehlade, razne upale da smiri, da reguliše rad hormona, otklanja stomačnje probleme, osvježava dah i jača odbrambeni mehanizam.

Ljekovita dejstva nane

Organ za varenje

Hladan čaj od nane ublažava bolove, otklanja nadutost, eliminiše gasove i ubrzava rad probavnog sistema.

Koža

Ulje od nane djeluje umirujuće na osjetljivu i upaljenu kožu.Također otklanja svrab dezinfikuje kožu i hidrira je.

Nervni sistem

Nana djeluje antidepresivno,također otklanja psihički umor i  ublažava  napetost.

Disajni organi

Suzbija prehladu, smiruje kašalj, te je efikasna u otklanjanju bakterijskih infekcija ždrijela.Za ovu vrstu tegoba se preporučuje piti vruć čaj od nane.

Migrena

Nana opušta nerve i mišiće, te ublažava glavobolju.Bilo bi dobro masirati čelo i potiljak uljem od nane.

Reuma

Otklanja reumatske bolove i podstiče pokretljivost šaka i zglobova.Treba utrljavati ujutro i naveče ulje od nane na bolna mjesta.

Jetra

Regeneriše i podstiče izbacivanje toksina iz jetre, te tako pozitivno djeluje na bolesnu jetru.

Neprijatan zadah

Za neprijatan zadah ova biljka može da ga osvježi i spriječi karijes tako što se žvaću svježi listovi nane nekoliko puta na dan.



(ljekovito bilje magazin br. 25 str.38)

Nema komentara:

Objavi komentar