nedjelja, 10. siječnja 2016.
POZNATA I JAKO UKUSNA TORTA - ŠPANSKI VJETAR
Svima nama jako dobro poznata torta španski vjetar, za koju smo uvijek tražili koji komad više. Uvijek je možete napraviti, bez obzora na prigodu, i ukus gostiju, neće vas razočarati. uistinuće svi biti oduševljeni njenom elegantnošću, kao i ukusom.
Za kore:
12 bijelanaca
600 g šećera
3 kašike soka od limuna
Fil I:
12 žumanaca
200 g šećera
2 kesice pudinga od vanile
4 kašike gustina
100 g čokolade
250 g margarina
125 g maslaca
200 g pečenih mljevenih lješnjaka
1 l mlijeka
Fil II:
200 g šlaga u prahu
3 dl mleka
Za ukrašavanje:
200 g šlaga u prahu
3 dl gazirane vode
Priprema:
Prvo umutiti 4 bijelanca sa 200 g šećera, a zatim dodati 1 kašiku soka od limuna.Ovu smjesu staviti u pleh veličine 25x35, prethodno obložen papirom.Rernu zagrijati na 200 stepeni, a zatim kad stavimo pleh smanjiti temperaturu na 100 stepeni, te sušiti 1,5 sat.Tako napraviti za još 2 kore.
Fil I : Umutiti 12 žumanaca sa 200 g šećera, dodati 2 pudinga od vanile, 4 kašike gustina i malo mlijeka od 1 litra. Preostalo mlijeko od 1 litra staviti da se kuha, dodati smjesu od žumanaca i kuhati.
Nakon što se skuhalo i ohladilo dodati prethodno umućen margarin i maslac. Fil podjeliti na 2 djela. U jedan dio dodati 200 g pečenih mljevenih lješnjaka , u drugi deo dodati 100 g istopljene čokolade.
Fil II:200 g šlaga sa 3 dl mleka umutiti. Filovati tortu na ovaj način:
Kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnjakom, fil II, kora i tako redom...
Tortu ukrasiti sa umućenim šlagom i gaziranom vodom.
Prijatno!
(recepti.com)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar