četvrtak, 21. siječnja 2016.

OVO JOŠ NISTE PROBALI - PILETINA PUNJENA PALAČINKAMA



Ovakav recept još niste probali, zamislite, piletina punjena palačinkama. Neodoljiv okus i miris ovog neobičnog specijaliteta, naprosto će vas izbaciti iz čizama. Uvijek astojimo da ubacimo neko novo jelo, da iznenadimo našu porodicu. Ovo jelo definitivno je nešto novo što će se dopasti vašim ukućanima, i naravno, tražit će još koju porciju.

Potrebno je:

1 ili 1,5 kg. pile

3-4 kašike maslaca

1 kašičicaa vegete

1 kašičicaa aleva paprike

biber

Za fil je potrebno:

meso

1 poveća glavica luka

200 gr. kackavalja

suhi vrganj (može i šampinjon)

vegeta, biber

Za palačinke je potrebno:

2 jaja

350 ml. mlijeka

350 ml. gazirane vode

5 kašika ulja

1/2 kašičice praška za pecivo

brašna po potrebi

Priprema:

Isprazniti prvo pile od mesa dok je svježe, dobro ga očistiti i to početi od donjeg dijela (od trtice),prvo se na početku poslužiti nožem a onda prstima polahko skidati kožicu s mesa.Izvaditi cijeli srednji dio mesa osim batkova i krilaca koji ostaju s kožicom.Kad se do njih dođe opet nožem se poslužit i presjeći polahko kako bi se ostalo meso razdvojilo od njih.

Zatim staviti da se meso dobro skuha,a kožu premazati smjesom koju smo napravili od maslaca, vegete, bibera i aleva paprike.Napraviti zatim palačinke ili po ovom receptu ili po nekom vašem.

Kad se meso skuha očistiti ga od kostiju i izmiksati ga u blenderu.Zatim suhi vrganj potopiti u toplu vodu desetak minuta, a onda i njeg izmiksat u blenderu, a ako se koristi svježa gljiva onda je isjeckat.

Staviti isjeckani luk da se proprži, pa kad počne da crveni staviti izmiksano meso i gljive, zatim ih začiniti i mješati sve dok se ne proprži.Zatim skloniti sa vatre i naribati sir unutra, te s ovim filom filovati palačinke.

Onda uzeti prazno pile koje smo ranije ispraznili, te ga puniti palačinkama, pa koliko vam uspije palačinki stati u zavisnosti od veličine pileta.Kada napunite pile zašiti otvor kuhinjskim koncem, (a ako ga nemate onda možete i običnim koncem), i također vezati batkove da se ne bi raščerečili.

Staviti pile u pleh sa obloženim pek papirom i staviti ga u zagrijanu peć na 180 stepeni da se peče oko 1 sat vremena ili više ( sve dok dobro ne porumeni ).Kad se ispeče izvaditi ga iz peći te ostaviti da se ohladi,te onda ga polahko stavite na sud na kojem ćete ga služiti.Poslužiti se može tako što će se piletina sjeći na kolutove ili isjeći na manje komadiće,pa poslužiti.

Prijatno!




(coolinarika.com)

Nema komentara:

Objavi komentar