subota, 9. siječnja 2016.

Ovo je ‘prava’ dijeta ako želite uspješno izgubiti kilograme


Blagdani su iza nas, a osim pozitivnog ozračja i vremena provedenog s najdražima, podsjetnik na te sretne dane iza nas svakako je i pokoji kilogram viška. I većina nas u siječnju donosi novogodišnje odluke koje će se nerijetko ticati zdravijih životnih navika. Izgubiti neželjene kilograme zasigurno je na popisu većine. I kreće istraživanje kako krenuti i koji su početni koraci.

Novo istraživanje koje su proveli znanstvenici s Harvarda potvrdilo je da masnoće nisu glavni krivac za nakupljanje kilograma te tragom toga dobivamo smjernice: trebamo smanjiti unos ugljikohidrata, a ne masnoća.

U istraživanju je sudjelovalo 68.000 osoba koje su podijeljene u dvije skupine. Jedna skupina osoba svoju je prehranu temeljila na namirnicama s niskim udjelom ugljikohidrata, a druga je u svoje jelovnike uvrstila namirnice s manje masnoća.

Pokazalo se da su dijete s reduciranim ugljikohidratima zaslužnije za veći gubitak neželjenih kilograma jer su se ispitanici riješili 1.5 kg kilograma više u odnosu na one na prehrani s reduciranim masnoćama. Zaključili su i da izbacivanje kruha igra veću ulogu od nekorištenja maslinova ulja. Osobe koje su jele manje od 40 grama ugljikohidrata dnevno, izgubile su oko 4 kg.

Iz rezultata istraživanja iznio se zaključak i da je problem za srce prehrana bogata ugljikohidratima, a ne mastima. Ovaj novi osvrt dobar je podsjetnik na to da je potrebno pažljivo birati namirnice obogaćene zdravim masnoćama i bjelančevinama. Barem ako se želite riješiti neželjenih kilograma.


(tip.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar