nedjelja, 10. siječnja 2016.

DOMAĆA ČOKOLADNA TORTICA



Domaća čokoladna tortica, koja će ispunitit sve vaše željice, a naravno št oje jš bolje, svi će tražiti komad više, jer je zaista osličnog okusa, a i njen izgled, više je nog odličan.

Tri kore od po:

6 bijelanaca

5 kašika šećera

6 kašika mljevenog keksa

3 kašike kakaoa

1 kašika brašna

Prvi fil:

4 pudinga od čokolade

1 l mlijeka

5 kašika šećera

400 g čokolade

Drugi fil:

18 žumanaca

10 kašika šećera

1 margarin

200 g šećera u prahu

Ostalo:

500 g šlag krema

2 čaše mineralne vode

Priprema:

Kora:
Bijelanca umutiti pjenasto sa šećerom. Kada se dobije čvrst snijeg, dodati keks, kakao, brašno i lagano varjačom promješati da se sjedini. Sipati smjesu u pleh obložen papirom za pečenje. Peći koru u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta. Napraviti tri takve kore.

Fil prvi: U litar mlijeka skuhati puding sa šećerom. Dok je još vruće,ubaciti izlomljenu čokoladu i mješati da se otopi. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mješanje.

Fil drugi: Umutiti žumanca sa šećerom i skuhati na pari pa ohladiti. Umutiti margarin sa šećerom u prahu. Dodati fil od žumanaca i izraditi mikserom. Dodavati kašiku po kašiku, svo vrijeme muteći fil sa čokoladom. Dobro izraditi da se dobije homogena smjesa.

Umutiti 500 g šlag kreme sa dvije čaše mineralne vode.

Filovati koru - fil - šlag. Ukrasiti tortu po želji rendanom crno belom čokoladom

Prijatno!



(recepti.com)

Nema komentara:

Objavi komentar