nedjelja, 10. siječnja 2016.
DOMAĆA ČOKOLADNA TORTICA
Domaća čokoladna tortica, koja će ispunitit sve vaše željice, a naravno št oje jš bolje, svi će tražiti komad više, jer je zaista osličnog okusa, a i njen izgled, više je nog odličan.
Tri kore od po:
6 bijelanaca
5 kašika šećera
6 kašika mljevenog keksa
3 kašike kakaoa
1 kašika brašna
Prvi fil:
4 pudinga od čokolade
1 l mlijeka
5 kašika šećera
400 g čokolade
Drugi fil:
18 žumanaca
10 kašika šećera
1 margarin
200 g šećera u prahu
Ostalo:
500 g šlag krema
2 čaše mineralne vode
Priprema:
Kora:
Bijelanca umutiti pjenasto sa šećerom. Kada se dobije čvrst snijeg, dodati keks, kakao, brašno i lagano varjačom promješati da se sjedini. Sipati smjesu u pleh obložen papirom za pečenje. Peći koru u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta. Napraviti tri takve kore.
Fil prvi: U litar mlijeka skuhati puding sa šećerom. Dok je još vruće,ubaciti izlomljenu čokoladu i mješati da se otopi. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mješanje.
Fil drugi: Umutiti žumanca sa šećerom i skuhati na pari pa ohladiti. Umutiti margarin sa šećerom u prahu. Dodati fil od žumanaca i izraditi mikserom. Dodavati kašiku po kašiku, svo vrijeme muteći fil sa čokoladom. Dobro izraditi da se dobije homogena smjesa.
Umutiti 500 g šlag kreme sa dvije čaše mineralne vode.
Filovati koru - fil - šlag. Ukrasiti tortu po želji rendanom crno belom čokoladom
Prijatno!
(recepti.com)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar