nedjelja, 17. siječnja 2016.

DOMAĆE TIKVICE FILOVANE FETA SIROM





Uskoro će u našim baštama biti povrća u izobilju, tako i domaćih tikvica. Ovom prilikom vam preporučujemo domaće tikvice filovane feta sirom, koje su zaista neodoljivog ukusa, u što ćete se i sami uvjeriti kada ih probate. Recept kao što vidite nije komplikovan, tako da ćete ga bez problema uspjeti napraviti brzo, i još brže ćete ih pojesti.


Potrebno je:

4 mlade tikvice

1 glavica crvenog luka

2-3 čehna bijelog luka

150 g sira feta

200 gr. hljebnih mrvica

1 jaje

1/2 supene kašike vegete

1 supena kašika peršuna

1 supena kašika kopra

Priprema:

Tikvice dobro isprati u vodi,a zatim ih prokuhati u ključaloj vodi 2-3 minute.Onda ih izvaditi u hladnu vodu i ostaviti da budu oko 1 minute,te zatim ih sušiti i ostaviti da se ohlade

Tikvicama zatim izvaditi njihovu sredini,kojom prilikom treba paziti da se ne oštete vanjske stranice.Unutrašnjost tikvice trebali bi posušiti papirom ukoliko budu vodenaste.

U tavu naspite ulje (može i kombinacija maslinovog ulja i maslaca),te dobro izdinstajte isjeckani crveni luk i bijeli luk,te skloniti sa strane kad se završi dinstanje da se malo ohladi.Kad se ohladi onda tu dodati isjackanu sredinu od tikvica,feta sir, hljebne mrvice, vegetu, peršun, kopar, biber, so po potrebi i na kraju umuceno jedno jaje.

Tikvice zatim filovati sa smjesom,te odozgo posuti malinovim ulje.Zatim tikvice prekriti folijom i staviti u prethodno zagrijanu peć i peći na 180 stepeni 30 minuta,zatim skloniti foliju i onda bez folije peći dodatnih 15 minuta dok tikvice ne porumene.

Prijatno!




(coolinarika.com)

Nema komentara:

Objavi komentar