ponedjeljak, 11. siječnja 2016.
SLANA ŠARENA TORTA
Potrebno je :
-2 veze peršuna
-3-4 kašike ajvara
-150 g oraha
-3 kuhana jajeta
-1 pakovanje tost kačkavalja
-800 g sira
-150 g putera
-2 kašike rendanog hrena
-3 glavice luka
-200 ml kisele pavlake
-3 jajeta
-3 kašike brašna
-ulje
-so
-mljeveni crni biber
Priprema:
Prvo pohlupamo jaja,te onda odvojimo bjelanca od žumanaca.Mikserom prvo izmutimo bjelanca,pa žumanca,a zatim ih sjedinimo.Dodamo brašno i sol i to sve izmutimo žicom.
Tijesto prespemo u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju i pečemo na temperaturi od 200 C
20 minuta.
Priprema fila:
U posudi za mućenje dodamo krupno rendani sir, puter, kiselu pavlaku, isjeckani luk i parčad oraha.Sastojke sjedinimo mikserom.Podjelimo smjesu na 4 jednaka dijela.
U prvi dio dodamo ajvar,u drugi sitno nasjeckani peršun, a u treći rendani hren.Skuhana jaja isječemo na pola i žumanca dodamo u četvrti sud.
Ispečeno tijesto sječemo na dvije jednake kore.Prvu koru stavimo na činiju za tortu i premažemo filom sa žumancima,a zatim na ovaj fil nanesemo fil sa peršunom,pa sa rendanim hrenom.Na kraju stavimo fil sa ajvarom.
Stavimo drugu koru tijesta i premažemo preostalim filom sa ajvarom.Parčad tost kačkavalja sječemo na pola i nanosimo na tortu.Poprskamo rendanim bjelancima i ukrašavamo grančicama peršuna.
Možete dekorisati na kraju sa parčetom maslina ili nekog drugog povrća
Prijatno!
(Debeli ali srećni:časopis za gurmane br. 17 str.7)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar