srijeda, 13. siječnja 2016.

KORISTI SE ZA ULJEPŠAVANJE LICA I TIJELA, ALI I KAO ODLIČNA HRANA


Med i drugi pčelinji proizvodi se od davnina  koriste kao hrana i lijek, ali i za njegu i uljepšavanje lica i tijela. 

Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, a zima je nezamisliva bez meda i pčelinjih proizvoda.

Ljekovitost meda ovisi o kvaliteti meda i o vrsti biljke iz koje je dobiven. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava.

Med je lahko probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Fitonutrijenti, koji se nalaze u sirovom medu i propolisu, pokazali su svojstva sprječavanja razvoja raka. Flavonoidi u medu, propolisu i peludu, u kombinaciji s ostalim lijekovima, značajno utječu na prevenciju i liječenje tumora.

Med se prije svega u prošlosti koristio kao izvor energije. Još su u antičkoj Grčkoj za vrijeme Olimpijade sportaši jeli med i sušene smokve kako bi postigli što bolje rezultate. Stoga se naročito preporučuje sportašima zbog energije i stimulacije srca, kod umora i iscrpljenosti.

U narodnoj medicini poznato je da med pomaže kod ublažavanja simptoma tradicionalne gripe i prehlade. Nizom istraživanja dokazano je da je med najzdraviji zaslađivač za oboljele od dijabetesa tipa 2 i one s visokom razinom holesterola.

Antioksidansi i flavonoidi imaju antibakterijska svojstva. Tamni med, osobito od kadulje, sadrži veće količine antioksidanata od ostalih vrsta meda. Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže razina zaštitnih antioksidativnih sastojaka.

Med poboljšava apsorpciju lijekova te povećava njihovu djelotvornost, a ujedno čisti organizam od štetnih tvari. Pomaže u liječenju gastritisa, čira na želucu, crijevnih infekcija, smanjuje lučenje želučane kiseline, pomaže u liječenju i detoksikaciji jetre.

 Danas se med koristi i kod ginekoloških problema, jutarnjih mučnina, bolesti respiratornog sustava, kao što su hronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis, laringitis. Isto tako, pomaže kod anoreksije ili gubljenja apetita, normalizira peristaltiku crijeva, uklanja opstipaciju i liječi hemoroide.

Savjeti za liječenje medom:

-  Pijući rastopljeni med svi flekovi na crijevima potpuno se očiste.

-  Jesti med znači imati izvanrednu snagu i pamćenje.

-  Ako se med rastvori u toploj vodi i pije stvara se stolica.

-  Ako se med rastvori u hladnoj vodi i pije zaustavlja se stolica.

-  Kad se jede med stomak proradi i ne trebaju lijekovi za probavu.

-  Onaj ko jede med ne može imati tvrdu stolicu niti može dobiti hemoroide.

-  Upotreba meda pročišćava se krv i olakšava njeno strujanje po tijelu.

-  Med je jedini pravi lijek protiv lupanja srca.

-  Med izaziva olakšanje u stomaku, a šećer izaziva tegobu.

-  Med koji se pije vruć on se za 7 minuta miješa sa krvlju, a hladan za 20 minuta.

-  Med otklanja bolove očiju. Čistim prstom med premazati preko očiju.

-  Za malokrvne je med skladište krvi.

-  Za bolesti kostiju med je vanredni lijek.

-  Oboljeli od žutice ako ujutro i naveče jedu med za petnaest do dvadeset dana nestaće    žutice.

-  Med odstranjuje zakrčenje živaca.

-  Nervoznim osobama i onima koje nemaju sna, jedući med smiruju se živci.

-  Ako se med razmuti u slatkom mlijeku ubija pantljičare u crijevima.

-  Ako med premažete preko zagrijanog platna i zavijete preko vrata i grla, bolovi u grlu odmah prestaju. To se radi kod angine i kod prehlade krajnika.

-  Med se upotrebljava kao lijek protiv bolesti "stalnih angina" zagnojene rane. To mjesto treba odmah premazati medom, a bolesniku treba dati da jede med 5 do 10 puta. Odmah će se osjećati poboljšanje.

-  Med kada se jede presijeca bolove u stomaku.

-  Rane u crijevima i želucu med odmah liječi.

-  Ako imate bolove u leđima ili kičmi, mjesta gdje  osjećate bolove premažite sa medom, a preko toga pospite tucani biber u prahu. Tako držite tri dana. Ako ovu terapiju primjenjujete prvi put onda postupak ponovite nakon nekoliko dana i bolova će nestati. Hronični bolesnici trebaju ovu terapiju ponavljati najmanje jednom godišnje ili još bolje dva puta u godini za siguran rezultat.

(pcelarstvo-kresic.com)

Nema komentara:

Objavi komentar