nedjelja, 10. siječnja 2016.

DOMAĆI KOLAČ S JAGODAMA



 

Jednostavan domaći kolačić od domaćih jagoda, koje će vas uistinu osvježiti, tokom ljetnog perioda koji je ispred nas. Kolač je jednostavan, ali odličnog ukusa, te će se naravno dopasti vašim najmilijima, a i zahtjevnim gostima.

 Sastojci za koru:

8 žumanaca

8 kašika šećera

8 kašika mlijeka

8 kašika ulja

8 kašika brašna

pola kesice praška za pecivo ili kašičica sode bikarbone

Srednji deo:


700 gr jagoda

3 kašike šećera

Fil:

8 bijelanaca

11 kašika šećera

pola litra vode

2 pudinga od vanile

Priprema:

Jagode stavite sa šećerom da puste sok a za to vrijeme pripremiti koru.

Kora:

Umutiti pijenasto žumanca sa šećerom, dodati mlijeko i ulje, mutiti još malo pa dodati brašno sa pecivom.
Zatim sve miješati kašikom,a zatim staviti u nauljen i pobrašnjen pleh promjera oko28 cm i peći na 20 min na 180°C, ali za svaki slučaj provjeriti čačkalicom da li je pečeno- ako je pečeno biće čista čačkalica kad je izvadite iz tjesta.
Koru prohladiti, pa na još toplu (ne vrelu) poredati jagode i zaliti sa svim sokom koje su pustile.
Koru blago izbockati da bolje upije sok.

Fil:

Umutiti bijelanca, dodati 8 kašika šećera pa umutiti u čvrst snijeg i ostaviti ih sa starne.
Staviti pola od vode da se skuha sa 3 kašike šećera, a sa pola razmutiti puding.
Sipajte polako u vodu dok  kuha razmućen puding i lagano miješajte dok se ne zgusne.
Skloniti sa šporeta i odmah staviti u bijelanca.
Mutiti dok se lijepo ne sjedine i preliti preko jagoda. Ostaviti kolač da se stegne u frižideru jedno 2 do 3 sata.
 Po želji moze da se stavi i šlag.


Prijatno!


(tortekolaci.com)

Nema komentara:

Objavi komentar