četvrtak, 14. siječnja 2016.

UKOLIKO IMATE NEPODNOŠLJIVE STOMAČNE PROBLEME, INFEKCIJE, OSJETLJIVOST NA HRANU POPIJTE OVAJ NAPITAK



Infekcije, upale, preosjetoljivost na hranu, te gasovi u crijevima, najčešće prouzrokuju bolove i tegobe u predjelu stomaka.Uzrok tome može da bude i stres koji u želudčanim mišićima i zidovima crijeva izaziva napetost,što opet izaziva osjećaj titranja,ali nekad i jake bolove u stomaku.

Prava terapija za njihovo ublažavanje su biljni čajevi i začini koji bi mogli da uklone stres i da opuste crijeva i želudac, te spriječe razne stomačne tegobe, koje nekad mogu izazvati pravi problem.

Žalfija

U 1 litar ključale vode staviti 10 g grančica žalfije, te ostaviti da odstoji 20 minuta.Nakon toga pocjediti i piti po 1 šolju prije jela.

Nana i maslačak

U posudu staviti 1 supenu kašiku isjeckane nane, 3 suoene kašike isjeckanog korijena maslačka i to sve staviti u 7 dl ključale vode.Ostaviti poklopljeno tako da stoji 2 sata,procijediti i piti po 2 dl posle doručka,ručka i večere..Zasladiti čaj medom i piti 15 dana ovaj napitak.

Borovnica

Piti po 1 dl soka od borovnica prije i posle svakog obroka.To treba raditi 10 dana.Također možemo u posudu izliti 1l soka od borovnice i dodati 1,5 kg šećera.Tako staviti na šporet i kuhati pola sata na laganoj vatri.Nakon toga ostaviti 2 sata da odstoji poklopljeno i onda izliti u tegle i zatvoriti ih.Uzimati 1 supenu kašiku prije svakog obroka odnosno doručka, ručka i večere.

Razne biljne mješavine

U 7 dl ključale vode izmješati po 1 supenu kašiku isjeckanog lista i cvijeta kantariona, lista žalfije, nane i bokvice i tako ostaviti da odstoji 2 sata.Procijditi i piti po 2 dl posle svakog jela i to piti 5 dana.

Napraviti mješavinu od 1 supene kašike isjeckanog korijena vodopije, lista matičnjaka, cvijeta i lista kičice i lista i cvijeta majčine dušice.Sve to sipati u 7 dl ključale vode i tako ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata.Nakon toga procijediti i piti po 2 dl nakon svakog jela i piti 5 dana.Dok ovo pijemo također bi trebali masirati stomak maslinovim uljem,a navečer 2 sata držati oblog od maslinovog ulja na stomaku




(ljekovito bilje, magazin br.25 str.28)

Nema komentara:

Objavi komentar