četvrtak, 14. siječnja 2016.

NEVJEROVATNO - PROTIV DEBLJINE, REUME, DIJABETESA, DEPRESIJE, NADUTOSTI, REGULIŠE ŽENSKE POLNE ORGANE....




Ova biljka je sinonim za nešto gorko,veoma je rasprostranjena, ali veoma ljekovita.Ljudi je koriste već vjekovima, a malo je oboljenja koja ona ne može izliječiti.Na našim prostorima za žalfiju se često kaže i pelin, ali radi se o istim biljkama.

Puna je eteričnih ulja čiji sastojci , kada ih udahnete blagotvorno djeluju na vaš organizam.Žalfiju možete koristiti tako što osušene listove stavite u jastuk i osim smirenijeg sna, donijeće vama ili djeci i olakšanje kod prehlada, kašlja, umora, zapušenog nosa, nesanice..

Ljekovito djelovanje pelina:

- debljina

- dijabetes

- reuma, giht

- depresija

- bolesti želuca i crijeva, kao što su spušteni želudac, hronični gastritis, katar želuca, prehlađeni želudac, hemeroidi, katar...

- malokrvnost i bolesti krvi

- nadutost

- oboljenja jetre

- oboljenja žuči

- bolesti slezine

- bolesti ženskih polnih organa i poremećaji mjesečnog ciklusa

- padavica, oduzetost

- grozničava stanja

- bolesti bubrega i bešike

- kod trovanja gljivama i otrovnim biljem

- hronična opstipacija i diajreja

- žgaravica, loš zadah iz usta te žuto obložen jezik

- nesanica i bolesti centralnog nervnog sistema

- manje količine pelina povisuju krvni pitisak, a veće snižavaju

- u manjim količinama otvara apetit, a djelotvoran je i u borbi protiv debljine.

Treba se pridržavati njegovog korištenja i to kolko i kad, jer sadrži tujon, koji djeluje toksično na mišićni nervni sistem, dovodi do grčeva i uzrokuje psihičke probleme.

Biljke koje se dobro slažu s pelinom su žalfija, nana, stolisnik, kopriva, gospina trava.

Ne uzimati:

- za vrijeme trudnoće

- ako postoji opasnost od moždanog udara

- kod oštećenja želuca i unutrašnjih organa

- istovremeno sa uzimanjem preparata od gvožđa

- duže od 7 dana

- kod težih oboljenja bez savjeta s ljekarom

Nikad ga ne kuhati nego ga preliti sa kipućom vodom i odmah procijediti.

Pelin je odličan lijek za menstrualne bolove, a posebno je od pomoći djevojkama i ženama kojima često izostaju menstruacije. Ne savjetuje se onim ženama koje imaju preobilne menstruacije jer pelin pojačava krvarenje (zato se ne savjetuje i ljudima koji imaju čir na želudcu).

Gorke supstance iz pelina stimulišu apetit. Čaj od ove biljke preporučuje se svima koji pate od nedostatka želudačne kiseline i hipoacidativnog gastritisa.

Čaj od jednakih količina pelina i nane preporučuje se kod trovanja hranom i protiv pokvarenog stomaka. Čaj od pelina, žalfije i lista oraha preporučuje se protiv kandide, naročito ako je locirana u digestivnom traktu.

Pelin, čist ili u kombinaciji sa smiljem i nanom preporučuje se osobama koji pate od oštećenja jetre prouzrokovanog toksičnim materijama, ljekovima ili zračenjem.

Pelin je veoma efikasan lijek protiv crijevnih parazita. Može se koristiti i provti buha kućnih ljubimaca. Svjež pelin se izdrobi među prstima i prelije zagrijanim jabukovim sirćetom. Ostavite da se ohladi, razblažite vodom i naprskajte kućnog ljubimaca.

Čaj od pelina:

Jednom šoljicom prokuhale vode prelijte jednu čajnu kašiku pelina i tako ostavite da odstoji jedno 15 minuta poklopljeno, a zatim procijedite. Ovako pripremljen čaj konzumirajte do tri puta dnevno, najduže nedjelju dana. Napravite pauzu od sedam dana, te ako još imate tegobe, nastavite s konzumacijom. Ovaj čaj blagotvorno djeluje na stomačne probleme.

Za jačanje organizma i podsticanje apetita:

Po 50 g pelina, trave ive, hajdučice, koprive i majčine dušice

Sve biljke pomiješati, četiri supene kašike preliti sa 3 šolje ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 30 minuta. Procijediti i piti po jednu šolju pola sata prije jela nezaslađeno.

Protiv izostanka menstruacija

Po 100 grama pelina, žalfije i peršuna

Priprema: Sve biljke pomješati pa četiri supene kašike preliti sa pola litra ključale vode, promiješajte, poklopite i ostavite pola sata. Procijedite i pijte sedam dana prije nego što biste trebali da regularno dobijete menstruaciju. Kada dobijete ciklus prestanite da pijete čaj.

Parna kupka za noge protiv menstrualnih bolova

Po 50 grama pelina i lavande

Priprema: Biljke pomešajte pa prelijte na pet litara vrele vode. Poklopite i ostavite da stoji dvadeset minuta. Procijedite i dodajte u vruću vodu. Držite noge desetak minuta. Uz ovo popijte čaj od kantariona (dvije supene kašike na šolju vrele vode, stoji pola sata).

Za povećanje količine želudačne kiseline i protiv hipociditativnog gastritisa

Po 50 grama pelina, kičice, nane i matičnjaka

Priprema: Sve biljke pomiješati, četiri supene kašike smjese preliti sa 3 šolje ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji 30 minuta. Procijediti i piti po jednu šolju pola sata prije jela nezaslađeno. Ovaj čaj ne treba da piju oni koji imaju čir na želudcu ili dvanaestopalačnom crijevu.





(www.vijesti.me)

Nema komentara:

Objavi komentar