četvrtak, 14. siječnja 2016.

Antiseptik za disajne puteve-Ova biljka ne traži posebnu njegu,lako se gaji i pravi je ukras u bašti







Ova biljka naraste do 2 m visine, čvrsta je i zeljasta.Njena stabiljka je razgranata  i obrasla je krupnim dugačkim listovima koji su ovalni, a na njenom vrhu je plod 7 cm glavičastog oblika žute boje.

Oman cvijeta u ljeto od jula do septembra,također je privlačnog izgleda i lijepo miriše, te može uljepšati svaku baštu.Gorkog je i pomalo ljutkastog ukusa,al je ipak upotrijebljiv za lijek.

Za lijek se ber drvenasti korijen u proljeće i jesen koji je stariji od dvije godine.Cvijet i lišće se rijeđe upotrebljavaju koji se beru u vrijeme cvijetanja.

Oman sadrži eterična ulja,gorke materije, fruktozu i mnogo inulina.

Njegova ljekovitost

Oman je najbolji antiseptik za disajne organe, lije či sve vrste kašlja, bronhitis, astmu.Također koristi se za liječenje kožnih bolesti kao što su lišaji i svrabež,zatim kod reumatizma, ali i katara želudca, crijeva, nadimanja, ženskih bolesti.

Čaj za smirenje kašlja

Isjeckati sitno 10 g korijena omana i popariti sa 200 ml ključale vode.Poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata, te nakon toga procijediti i piti svaka 2 sata po 1 kafenu kašiku.

Ulje za liječenje kožnih bolesti

U teglu sa 200 ml ribljeg ulja staviti po 25 g sitno isjeckanog korijena omana i cvijeta sa plodovima kantariona.To sve zatvoriti i držati 3 sata u ključaloj vodi,zatim procijediti i uljem mazati oboljeli dio kože.





(ljekovito bilje, magazin br.25 str.47)


Nema komentara:

Objavi komentar