petak, 15. siječnja 2016.

Ova biljka bogata je eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselina,ima specifičan miris pa se koriste i kao začin i dodatak mnogim jelima



Ova biljka visoka je između 30 i 90 cm, a njeno lišće i plodovi imaju specifičan miris pa se koriste kao začin i dodatak mnogim jelima.Naziv joj potiče od grčke riječi koriannon, što znači stjenica, a vezano je upravo za specifičan miris listova.

Korijander je biljka koja se najčešće koristi kao začin u mnogim poznatim jelima najčešće zbog svog prepoznatljivog ukusa i mirisa.Zahvaljujući svojim specifičnim svostvima ova biljka može da štiti organizam od bakterija,da ga revitalizuje i vraća u prirodni balans i ravnotežu.Sadrži puno C vitamina,proteine i organske kiseline,  dok ulja sadrže oko sedamdeset posto linalola,borneola,pineola,geraniola i limonen

Korijander može da ublaži čitav niz zdravstvenih tegoba.Veoma je efikasna u borbi protiv gripe i prehlade, a osim toga uspešno reguliše i čitav niz digestivnih problema – jača želudac, stimuliše apetit, eliminiše nagomilane gasove i sprečava nadimanje stomaka.

Sastojci ove začinske biljke deluju antibakterijski, pa čaj od korijandera može da pomogne u slučaju tegoba s dijarejom i opstipacijom.Korijander također djeluje i kao moćan antioksidans, diuretik i purifikator koji eliminiše toksine i teške metale iz organizma.

Pomaže i u slučaju tegoba sa reumom i artritisom, jer uspješno eliminiše višak nagomilane tečnosti i smanjuje otekline. Kiseline koje sadrži vrlo djelotvorno smanjuju nivo holesterola u krvi i sprečavaju njihovo taloženje u venama i arterijama.

Žvakanjem listova korijandera eliminiše se neprijatan zadah, a aromatična svojstva čine ga pogodnim za spravljanje prirodnog dezodoransa.

Čaj od korijandera za lakše iskašljavanje

Jednu malu čajnu kašičicu sa korijanderom pomješajte sa što sitnije isjeckanim crnim lukom, pa sve zajedno prelijte sa šoljom proključale vode.

Pustite da odstoji najmanje desetak minuta, dobro ocjedite (kroz gazu), zasladite medom i pijte dva puta tokom dana. Najbolje je odmah kad ustanete i neposredno prije odlaska u krevet.

Biljka korijander pokreće lijena creva

Uzeti čajne mješavine od anisa,kima, mirođije i korijandera. Uzeti jednu poveću supenu kašiku od ove mješavine i preliti sa kipućom vodom (2 dl). Sačekajte da čaj postane mlak i ispijte obavezno nakon jela.

Čaj za liječenje mokraćnih puteva

Jednake količine listova od peršuna i korijandera pomješajte i uzmite od smjese jednu punu supenu kašiku. Prelijte je sa pet decilitara proključale vode i sklonite na stranu. Nakon petnaestak minuta procjedite i popijte. Nemojte sladiti ovaj čaj od korijandera i peršuna, te se trudite da ga uzimate sat vremena prije svih glavnih dnevnih obroka i obavezno pred odlazak u krevet.

Korijander biljka umiruje gasove

Pomješajte malu kašičicu mente,kima i korijandera i prelijte sa dva i po decilitra provrele vode. Sklonite sa strane i osavite petnaestak minuta dok se malo prohladi. Pijte obavezno nakon jela

Svježe mljeveno sjeme korijandera izvrstan su dodatak pecivima,supama,  jelima s povrćem i mahunarkama.Svježe lišće korijandera možete dodati u supu, salatu ili jelo od povrća.

Možete od njega napraviti i pastu) od korijandera.

Sastojci:

1 čehno bijelog luka

1/2 čaše badema ili indijskih oraščića

1 čaša lišća svježeg korijandera

2 kašike soka limuna

6 kašika maslinovog ulja

morska sol

Priprema:

Korijander i ulje dobro sameljite u blenderu. Dodajte ostale sastojke i meljite, dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode.Konzumirajte svakodnevno, namazano na komad integralnog hljeba.





(alternativa-za-vas.com,dijetamesecevemene.com)




Nema komentara:

Objavi komentar