nedjelja, 3. siječnja 2016.

Viršle u tijestu

Viršle u tijestu


Potrebno je:

500 g brašna

1 jaje

1 dl ulja

1 kašičica soli

1 dl jogurta

1 kesica suhog kvasca

po potrebi vode za mješenje tijesta

10 viršli

Za premaz:

1 jaje

Priprema

U dubljoj posudi promiješati brašno sa suhim kvascem.
Dodati ulje, jaje i so. Dodavati jogurt i zamijesiti glatko tijesto, postepeno dodavajući mlaku vodu da se dobije srednje tvrdo tijesto.

Umjeseno tijesto ostaviti na toplom da se udvostruči (otprilike pola sata).

Za to vrijeme viršle skuhati i ohladiti.

Nadošlo tijesto premijesiti na radnu površinu, premjesiti ga i podijeliti na 10 jednakih jufki.

Svaku jufku malo rastanjiti, staviti viršlu i urolati, pa popreko zasjeći na nekoliko mijesta.

Jedan krug gurati lijevo, a jedan desno, u cik-cak. I tako do kraja tijesta/ viršle. Isti postupak uraditi i sa ostatkom jufki.

Tijesto premazati sa umućenim jajetom, i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni celzijusa.


Prijatno!



(recepti.com)



Lajkajte našu facebook stranicu:

Nema komentara:

Objavi komentar