petak, 2. lipnja 2017.
JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA SA KIKIRIKIJEM I SLATKOM PAVLAKOM :) BRZO I FINO ...
Za čokoladnu kikiriki tortu je potrebno:
Za kore:
18 bjelanaca,
18 kašika šećera,
3 kašike sirćeta,
240 g mljevenih oraha,
9 kašika prezli,
1 kesica praška za pecivo.
Za fil I:
Cokoladna torta sa orasima
18 žumanaca,
200 g šećera,
100 g čokolade,
300 g margarina.
Za fil II:
20 kašika šećera,
800 ml mlijeka,
2 kesice pudinga od vanile,
300 g sjeckanog, neslanog, pečenog kikirikija,
300 ml slatke pavlake.
Čokoladnu kikiriki tortu pripremiti na slijedeći način:
Kore:
Ulupati 6 bjelanaca sa 6 kašika šećera i kašikom sirćeta u čvrst šam pa umješati 80 g mljevenih oraha, 3 kašike prezli i 1/3 kesice praška za pecivo. Sve lijepo sjediniti a potom uliti smijesu u pleh obložen
papirom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ᵒC oko 20 minuta. Na isti način od preostalog materijala
ispeći još dvije kore.
Fil I:
U odgovarajućoj posudi ulupati žumanca sa šećerom te ih skuhati na pari.
Pred kraj kuhanja, dodati čokoladu I mješati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre I ostaviti da se ohladi.
Margrin pjenasto ulupati I sastaviti sa ohlađenim filom.
Fil II:
U šerpi, na laganoj temperaturi otopiti 20 kašika šećera da se karamelizuje I bude skoro
smeđe boje. Preliti sa 400 ml mlijeka I mješati dok se šećer ne otopi.
U preostalom mlijeku razmutiti pudding i ukuhati u karamelizovano mlijeko.
Mješati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre I ostaviti da se ohladi.
U ohlađen fil dodati sjeckan kikiriki i sve lijepo sjediniti.
Pavlaku umutiti.
Finalni postupak:
Tortu filovati na slijedeći način:
Kora, polovina fila sa kikirikijem, čokoladni fil, polovina pavlake.
Preklopiti drugom korom I ponoviti postupak.
Staviti treću koru i premazati čokoladnim filom.
/jednostavnirecepti.blogspot.ba/ stvarukusa:rs/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar