srijeda, 7. lipnja 2017.

ALDEHIDI UZROKUJU RAK, A IMA IH U SVEMU – PA ČAK I U PARFEMU, ŠAMPONU



ALDEHIDI UZROKUJU RAK, A IMA IH U SVEMU – U PARFEMU, ŠAMPONU

Jednovalentni organski spojevi, aldehidi, kojih u našem tijelu ima u tragovima, u
velikoj koncentraciji uzrokuju rak.

– Znali smo da aldehidi nisu “dobri” i da ih se može povezati s rakom, ail nismo znali
da oštećuju proteine u stanicama bitnim za regeneraciju DNK-a. Nismo sigurni koliko ovih
hemikalija svaki dan udišemo ili koliko dugo opstaju u zraku nakon što ih proizvedemo.
Ali, aldehidi su svuda oko nas – objašnjava profesor Ashok Venkitaraman, voditelj
istraživanja sa Sveučilišta Cambridge za Daily Mail.

Problem je upravo u tome što ih aldehida ima gotovo u svemu, a preveliko i često izlaganje
njima može prouzrokovati rak. Naučnici su sada otkrili da aldehidi sprječavaju sposobnost
stanica da obnavljaju DNK.


Upotrebljavaju se u proizvodnji kozmetike, šampona, parfema, ali ima ih i u ispušnim plinovima,
dimu i na gradilištima.

Najviše poveznica je pronađeno između aldehida, bezbojnog plina oporog mirisa koji se koristi
kod balzamiranja, i raka grla i nosa.

U istraživanju, objavljenom u magazinu Cell (Stanica), korištene su genetski modificirane
ljudske stanice kako bi se identificirao proces temeljem kojeg aldehidi iz zagađenja i drugih
izvora uzrokuju rak.

Aldehidi se nalaze i u šamponu

Istraživači su otkrili da ovaj kemijski spoj uništava mehanizam obrane u normalnim zdravim
stanicama odgovornim za obnavljanje oštećene DNK.

Profesor Venkitaraman objašnjava da tijelo ima dvije kopije BRCA2 gena, odgovornog za proizvodnju proteina koji pomaže kod obnavljanja DNK. Kad je taj protein oštećen aldehidom on ne može učestvovati u obnavljanju stanica što vodi do raka. Aldehidi uzrokuju smanjenje BRCA2 proteina u stanicama, što ih oslabljuje.


Ljudi koji imaju ovako oštećene stanice u tijelu su skloniji dobivanju raka na grudima,
jajnicima, prostati i na gušterači.

Kao odgovor na ovo istraživanje, Paul Pharoah, profesor epidemiologije i raka na Sveučilištu u
Cambridgeu je izjavio da je ovo istraživanje bitno, ali da “nema direktnih posljedica za širu
javnost”.

Do sada se najviše govorilo o aldehidima koji nastaju prilikom zagrijavanja ulja. Tako su se
biljna ulja pokazala najlošijima, u smislu raspada na štetne tvari, uključujući i aldehide nakon
točke zagrijavanja.

/avaz.ba/limundo.com/

Nema komentara:

Objavi komentar