subota, 26. prosinca 2015.

Redovno konzumiranje ove voćke moglo bi zaštititi mozak od neuroloških oboljenja poput Alzheimerove bolesti

Redovno konzumiranje nara moglo bi zaštititi mozak od neuroloških oboljenja poput Alzheimerove bolesti, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “ACS Chemical Neuroscience”Još od najranijih vremena je poznato da je nar bogat antioksidansima i da pomaže kod srčanih problema.Ne treba zanemariti ni njegovo protivupalno i antikancerogeno djelovanje, a američki naučnici tvrde da je ova vrsta voća dobra hrana u borbi protiv starenja organizma i da je u stanju da zaštiti moždane neurone (nervne ćelije).

Nedavna studija stručnjaka American Chemical Society pokazala je da ovo voće, porijeklom iz Azije, ima važnu ulogu u sprječavanju i liječenju Alzheimerove bolesti.Oni su ustanovili da se zahvaljujući dobrim bakterijama u mikroflori probavnog sistema nakon konzumiranja nara – koji sadrži vrstu polifenola (vrlo jak antioksidans), fenolnu elagičnu kiselinu – proizvode urolitini, molekule važne za rast i razvoj organizma, koje pak imaju protivupalno i neurozaštitno djelovanje.


U ‘in vitro’ istraživanju otkrili su da urolitini djeluju na način da snižavaju nivo beta amiloida odgovornih za stvaranje naslaga koje štete neuronima uzrokujući promjene u mozgu i podstiču nastanak Alzheimerove bolesti.



Grupa hemičara pokušala je da ustanovi na koji način sastojci nara zaobilaze krvno-moždanu barijeru koja štiti mozak i na koji način sprječavaju nastanak ovih štetnih proteina.Izolovali su ekstrakt nara i identifikovali 21 spoj, većinom polifenole, koji nisu uspjeli da zaobiđu spomenutu barijeru, ali nekim njihovim metabolitima, tačnije urolitima to je uspjelo.Pozitivnu ulogu urolitina, naročito u sprječavanju nastanka nekih vrsta karcinoma (debelog crijeva, prostate, dojke) i smanjenju holesterola, pokazale su ranije studije.

(novovrijeme.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar