Redovno konzumiranje nara moglo bi zaštititi mozak od neuroloških oboljenja poput Alzheimerove bolesti, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “ACS Chemical Neuroscience”Još od najranijih vremena je poznato da je nar bogat antioksidansima i da pomaže kod srčanih problema.Ne treba zanemariti ni njegovo protivupalno i antikancerogeno djelovanje, a američki naučnici tvrde da je ova vrsta voća dobra hrana u borbi protiv starenja organizma i da je u stanju da zaštiti moždane neurone (nervne ćelije).
Nedavna studija stručnjaka American Chemical Society pokazala je da ovo voće, porijeklom iz Azije, ima važnu ulogu u sprječavanju i liječenju Alzheimerove bolesti.Oni su ustanovili da se zahvaljujući dobrim bakterijama u mikroflori probavnog sistema nakon konzumiranja nara – koji sadrži vrstu polifenola (vrlo jak antioksidans), fenolnu elagičnu kiselinu – proizvode urolitini, molekule važne za rast i razvoj organizma, koje pak imaju protivupalno i neurozaštitno djelovanje.
U ‘in vitro’ istraživanju otkrili su da urolitini djeluju na način da snižavaju nivo beta amiloida odgovornih za stvaranje naslaga koje štete neuronima uzrokujući promjene u mozgu i podstiču nastanak Alzheimerove bolesti.
Grupa hemičara pokušala je da ustanovi na koji način sastojci nara zaobilaze krvno-moždanu barijeru koja štiti mozak i na koji način sprječavaju nastanak ovih štetnih proteina.Izolovali su ekstrakt nara i identifikovali 21 spoj, većinom polifenole, koji nisu uspjeli da zaobiđu spomenutu barijeru, ali nekim njihovim metabolitima, tačnije urolitima to je uspjelo.Pozitivnu ulogu urolitina, naročito u sprječavanju nastanka nekih vrsta karcinoma (debelog crijeva, prostate, dojke) i smanjenju holesterola, pokazale su ranije studije.
(novovrijeme.ba)
Nedavna studija stručnjaka American Chemical Society pokazala je da ovo voće, porijeklom iz Azije, ima važnu ulogu u sprječavanju i liječenju Alzheimerove bolesti.Oni su ustanovili da se zahvaljujući dobrim bakterijama u mikroflori probavnog sistema nakon konzumiranja nara – koji sadrži vrstu polifenola (vrlo jak antioksidans), fenolnu elagičnu kiselinu – proizvode urolitini, molekule važne za rast i razvoj organizma, koje pak imaju protivupalno i neurozaštitno djelovanje.
U ‘in vitro’ istraživanju otkrili su da urolitini djeluju na način da snižavaju nivo beta amiloida odgovornih za stvaranje naslaga koje štete neuronima uzrokujući promjene u mozgu i podstiču nastanak Alzheimerove bolesti.
Grupa hemičara pokušala je da ustanovi na koji način sastojci nara zaobilaze krvno-moždanu barijeru koja štiti mozak i na koji način sprječavaju nastanak ovih štetnih proteina.Izolovali su ekstrakt nara i identifikovali 21 spoj, većinom polifenole, koji nisu uspjeli da zaobiđu spomenutu barijeru, ali nekim njihovim metabolitima, tačnije urolitima to je uspjelo.Pozitivnu ulogu urolitina, naročito u sprječavanju nastanka nekih vrsta karcinoma (debelog crijeva, prostate, dojke) i smanjenju holesterola, pokazale su ranije studije.
(novovrijeme.ba)
Nema komentara:
Objavi komentar