subota, 26. prosinca 2015.

POMAŽE KOD MALOKRVNOSTI, ARTEROSKLEROZE, REGULIŠE TRIGLICERIDE I MASNOĆU







Ova biljka (lat. Beta vulgaris) je kao lijek poznata već 2.000 godina. Za nju kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno.
Još od rane medicine cvekla predstavlja lijek za krv i pomaže kod anemija, malokrvnosti, percinozne anemije, ateroskleroze, masnoće u krvi (holesterol, trigliceridi).
Ova ljekovita biljka je prirodni antianemik, antibakterik, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, antipiretik i ima antikancerogena svojstva.

Terapija cveklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cvekle ili sirove ribane cvekle, ima pozitivan učinak na leukemiju i mnoge druge vrste raka.
Željezo u cvekli pospješuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca.
Betacian se apsorbuje u krv i povećava sposobnost krvi da prenosi kisik i do 400 odsto.
Betain i betacian čine cveklu odličnim lijekom za očuvanje elastičnosti arterija i smanjenje holesterola u krvi.

Jedinstvena je zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida. Takođe je odličan izvor folne kiseline, zbog čega se posebno preporučuje trudnicama.
Prepuna je antioksidanata, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.

Cvekla je i tradicionalni lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Redovno konzumiranje cvekle pomaže i protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom.

Normalizuje krvni pritisak, a redovno konzumiranje cvekle može spriječiti proširene vene.
Kvalitet željeza u cvekli je izvanredan i ono je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cvekla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.

Sok od cvekle regeneriše jetru i sprečava zatvor, a u kombinaciji sa sokom mrkve je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura.

Lišće cvekle je bogato beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijumom, vitaminom C i željezom. Od njega možete napraviti zeleni kašasti sok ili pripremiti ga kao špinat.

Sok od cvekle


Cvekla ima ljekovito dejstvo i kod najtežih oboljenja, ali kuhanjem gubi svoju ljekovitost pa je najbolje napraviti sok od sirove cvekle.

Od jednog kilograma cvekle može se dobiti oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla tanko oguli, sitno narenda i prelije sokom od limuna i medom.

Kada ova smjesa odstoji, dobro se procijedi i pije u gutljajima cijelog dana. Kod najtežih oboljenja dnevno treba popiti pola litre soka. Kada se osjeti poboljšanje, količinu treba smanjiti na četvrtinu.
Sok od cvekle i šargarepe

Cveklu bi,bez obzira na to što posjeduje veliki spektar ljekovitih dejstava, trebalo da konzumirate u ograničenim količinama,jer nekad zna da izazove osećaj težine u želudcu. Zbog toga se preporučuje da počnete sa konzimiranjem manjih količina.

Za ovaj ukusan sok od cvekle je potrebno:

2 veće cvekle
3-4 šargarepe
3-4 kašike meda
1-2 limuna

Sok od cvekle i šargarepe se pravi na ovaj način:

Prvo operemo, a zatim četkom očistimo korjen cvekle, i onda ga izrendamo što sitnije.
Šargarepu, također operemo, očistimo i izrendamo. Potom stavimo cveklu i šargarepu u jednu činiju i dobro je propasiramo rukama,da bi dobili što više sirupa. Pustimo da odstoji nekoliko sati i procjedimo kroz gazu.Potom dobijenu tečnost stavite u teglu, dodajte 3-4 kašike meda i sok od jednog ili dva limuna.Dobro zatvorite poklopac i izmućkajte jako da bi se svi spomenuti sastojci sjedinili.
Svako jutro, prije doručka koji je najbolje da budu zdrave ovsene pahuljice, popijte najmanje 1 decilitar ovog soka, a teglu u toku dana stavite u frižider. Dobijeni sok, može da stoji najviše tri dana, posle čega je najbolje da napravite novu turu.


Recept za sok od cvekle i limuna

Domaći sok od cvekle može da se pije kako bi se ugasila žeđ, a takođe može da se koristi kao zamjena za obrok.Ovaj sok može da posluži i za riješavanje viška kilograma.
Limun je zaista odlična hrana.Ne samo zato što poboljšava ukus hrane, već ima i pregršt dobrih osobina koje pomažu kod zdravlja.Ovu magičnu kombinaciju od sokova, najbolje je da uzimate na prazan stomak, jer ima super pročišćujuća svojstva.
Sastojci za sok od cvekle i limuna

Pola kg cvekle
Pola kg limuna
4 l vode
5 kesica limuntosa

Uzmite 1/2 kg cvekle koja je oljuštena i nije kuhana,jer tokom kuhanja gube se neki vrijedni sastojci
i zbog toga je najbolje da se koristi sirova cvekla jer ima najveća terapeutska svojstva.
Zatim zajedno sa cveklom, 1/2 kg limuna koji ste predhodno dobro oprali,zajedno sa korom sameljite na mašini za meso. Potom dodati 4 dl vode i 5 kesica limuntosa.
Ostavite 24h da dostoji i procedite kroz lanenu krpu.Poslije procesa cijeđenja u sok od cvekle dodajte 2,5 kg šećera. Povremeno miješajte dok se sav šećer ne rastopi.
Sipajte u flaše i dobro ih zatvorite, dobićete sirup za razblaživanje sa vodom. Treba da dobijete oko 6 litara sirupa.
Salata od cvekle je veoma zdrava


O tome koliko je cvekla neophodna i korisna u ishrani smo već dosta rekli. Na mnogo sajtova ćete pronaći na hiljade recepata na koji način sve da koristite ovu namirnicu. Prema tome, nije samo sok od cvekle dobar za zdravlje,salata od cvekle je isto tako odlična i dobra i puna vitamina,a evo kako se pravi:

1 kg cvekle
2 limuna
2 čehna ispasiranog bijelog luka ili
1/2 kašičice rendanog hrena
1/2 kašičice kima
1 kašika žutog šećera
3 kašike maslinovog ulja
so po ukusu

Cveklu prije svega dobro operite, nemojte da je gulite pre kuhanja,a takođe ni da odstranjujete glavu na kojoj se nalazilo lišće.Takvu kakvu ste je kupili samo dobro operite i stavite u hladnu vodu.

Uključite ringlu na umjerenu temperaturu i stavite da se skuha.U zavisnosti od toga koja je sorta cvekle u pitanju i koliko je stara, treba da je kuhate oko 2h.Tankim nožem možete najlakše da provjerite da li je meso od cvekle skuhano,nož će lahko da prolazi do sredine korjena i vaša cvekla je skuhana. Kada ste taj dio odradili, cveklu izvadite iz vode i stavite u hladnu vodu i sačekajte nekoliko minuta. Kožica od cvekle će sama pod prstima da se skida, tako da vam nož neće biti potreban.

Potom možete da je isječete kako želite na listove, trakice, a možete da je izrendate zajedno sa hrenom.Posebno u jednoj šoljici izmješajte sve sastoje sa malo soli, šećer, ulje, kim i sa tom miješavinom potrebno je samo da prelijete isječenu cveklu. I vaša salata od cvekle je gotova.




(nezavisne.com, zdravailepa.com)










Nema komentara:

Objavi komentar