četvrtak, 31. prosinca 2015.

Karamel kocke

Karamel kocke


Sastojci:

1 pakovanje korica za rozen tortu

1 l mlijeka

700 g kristal šećera

10 kašika brašna

75 g maslaca

30-40 g mljevenih oraha

Priprema:


Od 1 l mlijeka odvojiti oko 1,5 dl, pa sa njim razmutiti 10 kašika brašna (u brašno dodavati mlijeko postepeno, mutiti da se masa izjednači, a ja na kraju još umutim i štapnim mikserom, da se razbiju grudvice i masa postane kompaktna).

U šerpu, u kojoj će se karamelizovati šećer, sipati oko 1/3 količine šećera, pa ga pržiti na umjerenoj temperaturi, a kada počne da se karamelizuje, dodavati postepeno i ostalu količinu šećera, stalno mješajući.

Kada je sav šećer karamelizovao, uliti preostalo mlijeko, a varjačom „probušiti“ sloj šećera na dnu šerpe, kako bi mlijeko prodrlo na dno, jer će se u suprotnom podići mlijeko i šećer i prskati. Smanjiti temperaturu, povremeno mješajući, dok se šećer ne istopi.

Kada se šećer istopio, isključiti plotnu i postepeno uliti razmućeno brašno, stalno mješajući, dok se masa ne zgusne, par minuta.

U još toplo dodati 75 g maslaca, mješati da se maslac istopi i sjedini sa filom.

Vrućim filom premazivati svaku koricu za rozen tortu (u pakovanju ih ima 10 komada), vodeći računa da se količina fila ravnomjerno rasporedi za sve korice.

Po još toplom filu na posljednjoj korici posuti mljevene orahe.

Ostaviti kratko vrijeme da se tako nafilovan kolač ohladi, pa staviti u frižider, da se dobro ohladi. Najbolje je nafilovati dan prije služenja, da bi se korice i fil sjedinili i ostaviti da prenoći u frižideru.

Sjeći oštrim nožem na kocke željene veličine.


Prijatno!


(recepti.com)

Nema komentara:

Objavi komentar