petak, 25. prosinca 2015.

Mala kućna apoteka

Mala kućna apoteka


Pored neophodnih flastera i zavoja koji se drže u ormariću,pri ruci treba da imate i malu kućnu apoteku koja je sastavljena od prirodnih preparata koje ste lično pripremili
Nekoliko vrsta ljekovitih travki,biljnih ulja,tinkture i mehleme obavezno treba držati u kući,jer nikad se ne zna kad ćete dobiti opekotinu ili kad će vas glava zaboljeti.
Navest ćemo vam nekoliko biljaka koje bi bilo poželjno imatu u kući.


Aloa vera

Ova biljka ima blagotvorno dejstvo u slučaju opekotina i za smirivanje nadražene kože.

Aloa sadrži preko 240 hranljivih i ljekovitih sastojaka-vitamina:A,B1,B2,B3,B6,B9,B12,C,E,te folnu kiselinu,minerale,magnezij,mangan,cink,bakar,hrom,kalcij,kalij i gvožđe,i enzime,masne kiseline,acemanan,aminokiseline,eterična ulja i acetil-salicilni kiselinu koja ublažava bol.

Zasijcite list koji ste otkinuli sa sobne biljke i nanesite na oštećenu kožu.


Arnika

Arnika se upotrebljava u slučaju modrica,uganuća i promrzlina,a poznata je i po svojim antiupalnim i antibakterijskim svojstvima.

Tinktura ove biljke pospješuje aktivnost bjelih krvnih zrnaca i drenira tečnost koja se zadržava u zglobovima,mišićima i oštećenom tkivu.

Tri kašike tinkture arnike razblažiti sa pola litra vode i nekoliko kapi glicerina.Od pripremljene mješavine napravite oblogu i stavite na bolno mjesto.


Đumbir

Đumbir se koristi protiv prehlade,mučnine,povišene temperature,tegoba s varenjem,menstrualnih grčeva i loše cirkulacije.

Ima i antiseptičko dejstvo i smiruje kašalj,te se zbog toga zimi koristi kao dodatak toplim napitcima.

Uzimati četvrtinu kafene kašike sušenog đumbira ili 1 cm naribanog svježeg korijena uz čašu vode.


Gavez

Gavez se upotrebljava u slučajevima istegnuća,iščašenja,nagnječenja,a nezamjenjiv je za smirivanje upale tetiva i artritisa.

Sadrži auksin koji pospješuje stvaranje novog tkiva,a alantoin kao glavni aktivni sastojak korijena pospješuje granulaciju i regeneraciju.

Sitno isjecite korijen,cvijet ili list gaveza,te ga kuhati u 2 dl mlijeka.Kad se ohladi procijediti i gusti dio staviti na lanenu krpu i priviti na bolno mjesto


Kamilica

Kamilica je poznata u narodu kao "lijek za sve",jer pospješuje probavu,snizuje temperaturu,ublažava bolove u stomaku,smiruje grčeve...

Može se koristiti u obliku tinkture,čaja,praška,eteričnog ulja i obloga.

Punu kašiku kamilice preliti sa 0,25 l vrelog mlijeka,to procijediti i toplu oblogu stavljati na stomak

Kašiku kamilice preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da poklopljeno stoji 15 min.Ukoliko želite jači čaj sačekajte sat vremena.


Zova

Sušeni cvijetovi ove biljke snižavaju povišenu temperaturu,a pomažu i u slučaju alergijskog rinitisa.

Cvijetovi zove sadrže eterično ulje koje ima oko 40 korisnih materija kao što su:flavonoide,glikozide,hlorogensku kiselinu,tanine,pektine,itd.

U samom plodu ima glikozida,tanina,eteričnog ulja,šećera,voćne kiseline,vitamina C.

Sličnog sastava su i listovi,a svi dijelovi biljke su bogati gvožđem,natrijumom i kalijumom.

Dvije kašike sušenih cvijetova ove biljke preliti jednom litrom ključale vode,preklopiti i ostaviti da stoji 10 min,a nakon toga procijediti i piti.


(Ljekovito bilje br.30 str.8,9)

Nema komentara:

Objavi komentar