subota, 26. prosinca 2015.

Kultura ispijanja čaja



Kultura ispijanja čaja


Drevna kineska poslovica kaže: Bolje je tri dana ne jesti, nego jedan dan čaj ne piti

Za Kineze, čaj je simbol života.Oni su otkrili čaj i od tada ga piju i uživaju u njemu. Spremaju ga s toplom, nikako vrućom vodom, a umjetnost pravljenja čaja nazivaju Cha dao.
U Pekingu, kad domaćin donosi čaj,gost ustaje i objema rukama prihvata šolju,izražavajući zahvalnost.U nekim krajevima Kine, primivši šolju čaja, gost prstima desne ruke tri puta udari sto u znak zahvalnosti.

U Japanu postoje čajne škole,gdje se uče vještine pripreme i posluživanja čaja.
Mongoli piju čaj u koji dodaju so, razne začine poput mirođije i maslac, ruski čaj pije se s kriškom limuna, a sprema se s vodom iz specijalnih čajnika, takozvanih samovara, dok se popularni južnoamerički čaj mate pije iz specijalnih tikvica tokom celog dana, pa se nerijetko ulicama u Argentini mogu sresti ljudi s tikvicom i cijevčicom kako ispijaju svoj omiljeni napitak.

Turci imaju svoje čajeve, među kojima su najpopularniji onaj od jabuke (sa cimetom) ili crni.
U Indiji je popularan, osim mnogih biljnih kombinacija, čaj koji se pije s mlijekom i mješavina je crnog čaja i mnogih začina. Tunis, Alžir i Maroko poznati su po čaju koji se najčešće pravi od svježih listova nane s dosta šećera, pije se mlak i pravo je osvježenje u vrelim prijedjelima Sahare.

Englezi piju čaj u 5 sati posle podne

Engleska podrazumeva tradiciju ispijanja čaja u pet sati posle podne. Ovu tradiciju uvela je Ana, vojvotkinja od Bedforda.
Organizovane su čajanke na kojima su posluženje bili sendviči, kolačići i čaj. U visokom društvu takva tradicija održana je do danas, pa se uz kolačiće najčešće poslužuju manji sendviči punjeni sirnim namazom i svježim krastavcima.
Sredinom 19. stoljeća kasni poslepodnevni ili ranovečernji čaj pretvorio se u izdašan obrok. Domaćini bi se takmičili u količini i izboru jela prema čemu bi pokazivali svoje imovinsko stanje.

Japanci i Kinezi ovakvu ceremoniju smatrali su svetogrđem s obzirom na zaslađivanje čaja ili dodavanje mlijeka, kao i na veliku količinu hrane, za njih je engleska ceremonija čaja varvarski čin prema ovom „svetom‟ piću.

Čaj danas

Raznovrsni načini i rituali ispijanja čaja podsjećaju nas da je ovo piće mnogo više od nečega što će nas ugrijajati i utoliti nam žeđ. Najnovija zdravstvena istraživanja i trendovi modernog življenja čaju daju mnogo na značaju, i dosta se cijeni njegova uloga antioksidanta koji se koristi kao prevencija raka i kardiovaskularnih bolesti.

Čaj predstavlja zdravu alternativu sokovima i kafi

Čaj je pozicioniran kao idealno piće i predstavlja zdravu alternativu sokovima i kafi. Prirodan je i bez aditiva. Proizvođači kozmetike, parfema i proizvoda za njegu kože razvijaju nove proizvode koji integrišu prednosti i pozitivna svojstva čaja.

Pribor

Za pripremu dobrog čaja potreban je i kvalitetan pribor. Najpoželjnije je imati pribor od porcelana, a dolazi u obzir i oprema od stakla, gline, keramike ili livenog i kovanog gvožđa. Za svaku vrstu čaja preporučuje se oprema specifičnog materijala.
Odgovarajući pribor za čaj poboljšava aromu i ukus određenog čaja.Kod nekih čajeva, zanimljivo je posmatrati kako se listovi čaja ponašaju tokom pripreme.Za takve čajeve najbolji je stakleni pribor. Bijeli porcelan može da se koristi za čajeve kod kojih želi da se naglasi boja.

Odgovarajući pribor za čaj poboljšava aromu i ukus određenog čaja

Osnovni pribor za čaj podrazumjeva: čajnik u koji se stave listići čaja i voda; cjediljka kojom se uklanjaju listići i kašičica za miješanje.Zelenom čaju odgovaraju – staklo, porcelan ili Celadon (celadon je posebna vrsta porcelana smaragdne boje). Bijelom čaju odgovara bijeli porcelan; crnom čaju – bijeli porcelan ili keramika.

Čaj bi trebalo držati na tamnom i suhom mjestu, po mogućnosti u čajnim posudicama gde će zadržati svoj intenzivan miris i aromu. Više od 40 vrsta ljekovitih biljaka ne bismo smijeli da obrađujemo termički (na primjer nanu ne treba kuhati, već je ostaviti da odstoji u vodi 10 minuta), a tu spadaju i kamilica, nana, majčina dušica i druge.


Ledeni čaj od višanja

Zeleni, bijeli i žuti čaj pripremaju se na isti način:jedna kašičica ( 3-5 g ) stavi se u čajnik, metalni filter ili papirnu filter-vrećicu na 2 dl vode koja ne smije biti kipuća.
Poželjna temperatura je 70 stepeni. Čaj treba proceijditi nakon tri minute.
Crni, oolong, rooibos, voćni i biljni čaj pripremaju se u kipućoj vodi: jedna kašičica (3-5 g ) stavi se u čajnik, metalni filter ili papirnu filter-vrećicu na 2 dl vode. Cijedi se nakon 5-10 minuta.

Dodaci čaju

Najčešći dodaci čaju su šećer, limun, mlijeko i med. Čak i malo šećera u čaju mijenja njegov ukus, pa će pravi ljubitelji i poznavaoci čaja biti vrlo uzdržani u njegovom slađenju ili će upotrebljavati poseban kandirani šećer koji će zasladiti čaj, ali mu neće promijeniti izvorni ukus.
Važna je umjerenost kod dodataka, jer je čaj sam po sebi umjerenog i diskretnog ukusa.
Da biste iskoristili sva blagotvorna dejstva čaja, najbolje je piti ga bez šećera.
Med nemojte dodavati u vreo, već u mlak čaj. Koristite drvenu kašičicu, nikad metalnu.

Med je jedan od najčešćih dodataka čaju

Med od lavande u čaju od kamilice, nane ili pelina deluje umirujuće i protiv grčeva u sistemu za varenje. U čaju od jasmina i drugim kineskim zelenim čajevima ili mješavinama crnih čajeva iz Indije i Zakavkazja preporučljivo je parče limuna.
Čaj s mlijekom koji posebno obožavaju Englezi uvjek je crni čaj.

(citymagazine.rs)

Nema komentara:

Objavi komentar