subota, 26. prosinca 2015.

Celer

Celer smanjuje nervozu



Ukoliko ste neraspoloženi i osjećate se napeto, priroda ima sjajan način da se opustite .

Tajna celera se krije u obilju magnezija, kalijuma i kalcijuma, koji zajedno utiču na ublažavanje napetosti.

Osim moćne trojke, celer je niskokalorična biljka koja sadrži visok procenat tečnosti, pa je mnogi smatraju idealnim saveznikom u borbi protiv viška kilograma.

Stabljika celera sadrži čak 83 procenata vode i zdrave količine vlakana, pa smanjuje osjećaj sitosti.

Kombinacija kalijuma i natrijuma, koji se nalaze u celeru, potpomaže regulaciju tjelesne tečnosti i stimulisanju proizvodnje urina, a pritom i uklanjaju toksine iz organizma, što ovu biljku čini idealnom.

Opis biljke

Korijen celera je mesnat ili vretenast, a katkada i gomoljasto odebljao. Stabljika mu je razgranana i visoka 40 - 80 cm.
Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdijeljeni, a listići su klinastog oblika na vrhu urezani i nazubljeni.

Cvijetni štit je s kratkom peteljkom zrakast s bijelim  i sivobijelim cvjetovima koji cvjetaju od srpnja do rujna, a kuglasti plod je rebrast.Na cijeni je kao vrlo vrijedna ljekovita biljka.
Miris i okus
Korijen ima svojstveno aromatičan miris,koji nije svakome ugodan,obiluje eteričnim uljima (terpeni) kojima zahvaljuje svoju aromu i okus,a sam gomolj štiti od bakterija,gljivica i prirodnih neprijatelja.
Okus vrtnog celera je oštar i začinski,ali kuhan ima blagi i ugodan ukus.Vrtni celer se cijeni zbog svoje delikatne arome, koja oplemenjuje jela, obogaćujući okus jelima od povrća, ali i voća (odlično se slaže s jabukom).


Ljekovito dijelovanje

Ljekovite su tvari najviše sadržane u sirovom, svježe istisnutom soku iz korijena, listova i stabljike, no kod pripravljanja treba izbjeći prisustvo listova, jer oni čine sok gorkim. Sadrži sve vitamine B kompleksa,vitamin C,vitamin A,vitamin E,minerale, kalcij,nitrat,alkaloid apiin, asparagin,eterično ulje (Oleum Apii).
Jedenjem celera ili pijenjem soka, eterična ulja celera djeluju antibakterijski i antimikotički u ustima,grlu,želucu i crijevima, djeluju na mokraćni sustav,izlučuju se i putem bubrega, dezinficirajući i dalje sluznice, pomažući na taj način kod upala mokraćnih puteva i tegoba s mokrenjem, djeluju pročišćavajuće i potiču stvaranje žuči.
Stimulira rad bubrega i snažno pospješuje menstruaciju. Sjemenke celera u Engleskoj i Australiji se već dugo koriste kao tradicionalni lijek protiv raznih tipova artritisa.

Posebno upozorenje:

Za vrijeme trudnoće može dovesti do neželjenih smetnji.
Stimulira rad bubrega i njegove funkcije, stoga kod oboljelih bubrega treba posebno paziti.
Za dijabetičare je najbolje da ga uzimaju kuhanog, a oprez je potreban jer sadrži ugljikohidrate.

Postoje osobe alergične na celer.


(novovrijeme.ba,hr.wikipedia.org)

Nema komentara:

Objavi komentar