Sastojci za prhko tijesto
300 g glatkog brašna1 prašak za pecivo
150 g maslaca
70 g šećera
4 žumanca
1 kašika pavlake
Sastojci za fil
džem po želji4 bjelanjka
100 g kokosovog brašna
150 g šećera
5 jabuka
Priprema
Za prhko tijesto izmiješajte prašak za pecivo s brašnom, a maslac narežite na manje komade pa ga utrljajte u brašno. Dodajte žumance i pavlaku pa sve dobro umijesite.Dobijeno tijesto podijelite na dva dijela: manji i veći. Veći dio stavite na zamrzavanje, a manji na obično hlađenje.
Jabuke očistite i naribajte pa ih izdinstajte sa 50-ak grama šećera. Bjelanca umutite u snijeg i dodajte preostali šećer i kokos.
Nakon četerdesetak minuta manji dio tijesta rasporedite u kalup, premažite ga džemom, a preko njega rasporedite dinstane jabuke. Snijeg od bjelanaca i kokosa premažite preko jabuka.
Zamrznuti dio tijesta naribajte preko snijega. Kolač pecite na 180⁰C oko 20 minuta.
Ohladite i uživajte u okusu, po mogućnosti u društvu dragih osoba.
Hrana je, kaže izreka, najukusnija kad je dijelite s drugima.
(novovrijeme.ba)
Nema komentara:
Objavi komentar