četvrtak, 24. prosinca 2015.

Djeuje protivupalno,antiseptički i pomaže zacijeljivanje rana,poboljšava cirkulaciju i pospješuje rast novog tkiva



Ovo je jednogodišnja biljka dlakave i razgranate stabljike čiji su cvijetovi žuto narandžaste boje,veoma lijepi i upadljivi.Mediteranska je biljka al se gaji i u vrtovima,a raste i često uz puteve.

Ljekovitost nevena

Zahvaljujući bogatom sadržaju flavonoida,karotonoida,saponina,polisaharida i eteričnih ulja,cvijetovi nevena su izuzetno ljekoviti.Danas se može naći u mnogim gotovim proizvodima.U vidu obloga,ulja,kreme,pa čak i sama sviježa biljka ima važnu primjenu u dermatologiji i to u saniranju oštećene i iritirane kože,opekotina i bradavica.

Neven djeuje protivupalno,antiseptički i pomaže zacijeljivanje rana,poboljšava cirkulaciju i pospješuje rast novog tkiva.Primjenjuje se lokalno za liječenje upala sluznice usta i ždrijela.
Čaj od nevena je efikasan u otklanjanju grčeva,podstiče rad jetre i čisti krv,a cvijetovi se dodaju i u čaj za ublažavanje menstrualnih bolova.


Djelotvoran je u liječenju sinusa,bradavica,dermatitisa,ekcema,herpesa,sunčanih eritrema,psorijaze,itd.
Umiruje hemoroide i vaginalne infekcije,a dokazano je da ima i blagotvorno dejstvo u slučaju kancerogenih oboljenja.

Recepti

Za reguliranje menstruacije

1-2 cvijeta nevena preliti vrelom vodom.Treba piti 2-3 čaše dnevno,zaslađene medom po želji.Čaj se koristi za regulaciju menstruacije i ublažavanje menstrualnih tegoba.Pije se nedelju dana prije očekivanog početka menstruacije,a prekida po završetku ciklusa.

Mast od nevena

1 šoljicu svježe iscjeđenog soka od lišća i cvijeta nevena,2 šoljice svinjske masti i pola voska mješati na vatri dok se sve ne spoji.Tu mast koristiti za smirenje otečenih žlijezda,otkklanjanje čireva i zacijeljivanje rana koje teško zarastaju.Količina masti nevena koja se primjenjuje za liječenje:na platnenu krpu namazati sloj debljine 1 mm,krpu staviti na ranu ili čir,pokriti sa malo vate i sve to učvrstiti zavojem,a na manjim mjestima flasterom.

Preliv od nevena

Angina i upaljene desni uspješno se zacjeljuju primjenom preliva od nevena.Preliv se priprema na sljedeći način:1 čajnu kašičicu usitnjenih cvjetova nevena preliti kipućom vodom i ostaviti 15 minuta da odstoji.Ispirati usta i grlo.

Čaj protiv opadanja kose

Protiv sprečavanja opadanja kose i protiv ćelavljenja,ali i za bolji rast kose priprema se čaj na sljedeći način:20 g sitno isjeckanog korijena podbjela,10 g suhih svjetova nevena preliti sa 1 l ključale vode.Ostaviti da vri 10-15 minuta,a zatim dodati i preliva od nevena i procijediti.Ovim čajem dva puta nedeljno trljati tjeme.




Protiv podočnjaka

Uslučaju otečenih i tamnih podočnjaka koriste se oblozi od nevena.Prokuhati 100 ml vode i njome preliti supenu kašiku cvjetove nevena.Ostaviti tečnost da odstoji 10 min i zatim procijediti.Obloge treba natopiti mlakim,a nikako vrelim čajem kako ne bi došlo do opekotina.Natopljene obloge staviti na oči da ostoje 15 min.Taj proces se može ponoviti do dva puta dnevno.

(Ljekovito bilje,jun 2007.,str.6,7)

Nema komentara:

Objavi komentar