ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

Primjena čorokota kod dijabetesa

Primjena čorokotovog ulja kod dijabetesa (šećerne bolesti)

Povišen nivo glukoze u krvi, usljed nedostatka inzulina, hormona kojeg proizvodi gušterača (pancreas), uzrokuje bolest dijabetes mellitus u narodu poznatoj kao šećerna bolest.

Radi se o oboljenju koje vrlo učestalo među evropskim satnovništvom. Samo u Njemačkoj je broj dijabetičara između 1980. i 2010. godine porastao sa 153 na 285 miliona.

Simptomi dijabetesa nisu uvijek očiti i može proći dosta vremena dok se ne razviju. Dijabetes se može imati mjesecima ili čak godinama i ne biti svjestan oboljenja ili ne imati jasne simptome dijabetesa. Razumijevanje mogućih simptoma dijabetesa može dovesti do rane dijagnoze i liječenja. Ako imate bilo koji od sljedećih znakova i simptoma dijabetesa, posjetite doktora:

• gubitak tjelesne težine

• jaka glad i žeđ

• slabost i umor

• učestalo mokrenje

• slabljenje vida

Postoje dva osnovna oblika dijabetesa, a to su dijabetes tipa I i dijabetes tipa II.


Diajabetes u narodnoj medicini

U narodnoj medicini se čorokotovo ulje koristi i kod dijabetesa.
Također i moderna naučna istraživanja ukazuju na njegovu djelotvornost u pogledu tretmana dijabetičkih simptoma.
Trenutno se istražuju mehanizmi i aktivne supstance putem kojih čorokot djeluje na smanjenje nivoa glukoze u krvi.Pretpostavlja se da djeluje tako što pankreatične beta-ćelije štiti od oksidativnog stresa, ali ih i stimuliše na pojačanu proizvodnju inzulina.
Osim toga postoje ukazi na povoljno dejstvo kod dijabetesom prouzrokovane periferne neuropatije.

Kroz historiju





U prošlom desetljeću, američki i arapski naučnici renomiranih istraživačkih instituta (između ostalih i u Centru za istraživanja protiv raka „Hilton Head Island“ u South Carolini) otpočinju, pomoću modernih metoda, analizirati ovu blagoslovljenu biljku. Došli su do sljedećih rezultata:

- sjeme ćurekota sadrži više od stotinu sastojaka koji pozitivno utječu na zdravlje, potpomažu varenje i rad crijeva

- supstance u ekstraktu ćurekota jačaju imunološki sistem u borbi protiv tumornih oboljenja

- ulje ćurekota djeluje protiv bakterija i gljivičnih oboljenja

- ulje ćurekota ima efekat smanjivanja viška šećera u krvi

- pri dugoročnoj upotrebi ulje ćurekota ojačava imunološki sistem

Pored toga su otkrili da ekstrakt čurekota (Nigella-sativa-ekstrakt), primijenjen u većim količinama, prouzrokuje sljedeće:

- stimulaciju ćelija koštane srži (porast za 250%)

- povećanje produkcije T-ćelija „pomagača“ i B-ćelija „proizvođača antitijela“ u imunološkom sistemu

- povišenu produkciju interferona/bjelančevina koji su od velike važnosti za imunološki sistem

- sprječavanje razmnožavanja ćelija raka (50%-tno usporavanje razvoja)

Jedan drugi istraživački institut, „Cancer Immuno-Biology Labaratory“ je nezavisno od ovih rezultata, eksperimentirajući na životinjama, također ustanovio da ćurekot usporava razvoj ćelija raka.


Ćurekot - usporava razvoj ćelija raka

Nezasićene punomasne kiseline, koje su sadržane u ćurekotu, potrebne su kao gradivne materije za hormone tkiva. One podstiču razmjenu materija i probavu. Osim toga regulišu holesterol i omogućuju zdravu razmjenu materija. Tako su za kožu i za kosu od velike važnosti.

Dosadašnja ispitivanja su pokazala da ćurekot ne djeluje direktno na pojedine organe, već djeluje na kompletan organizam preko imunološkog sistema (jačanje/revitalizacija) i pročišćavajuće preko debelog crijeva, tako da je korist višestruka.





Studija na Dječijoj univerzitetskoj klinici u Mainzu je pokazala da, u ćurekotu sadržana Gamma-linolen-kiselina, ima antiastmatički efekat, obzirom da sprječava alergične reakcije.

Povećanim stresom, konzumiranjem sredstava za uživanja, uz manjak kretanja, jednostranom ili pogrešnom ishranom uništavamo svoj imunološki sistem. Moderna imunološka istraživanja potvrđuju da redovna upotreba ćurekotovog ulja djeluje sprječavajuće protiv društvenih bolesti kao što su neke vrste raka, zakrčenje arterija, reumatska oboljenja, pojava mrene na očima...

Dugoročna, konsekventna upotreba ćurekotovog ulja popravlja razne simptome alergičara u 90% slučajeva. Osim toga poboljšava imunološke efekte, pomaže kod alergija na polen i prašinu, kod neurodermitisa, astme, infekcija i drugih bolesti. Ulje ćurekota se može koristiti kao dodatak ishrani do 3 grama dnevno (za zdrave osobe, a pri liječenju prema uputstvu za doziranje), mišljenje je dr. Schleichera s Odjela za imunologiju u Münchenu.

Ćurekot i med se već stoljećima uspješno koriste kao ljekovita sredstva i sigurno da njihova djelotvornost nije prevaziđena ni u ovom našem 21. vijeku što nam i potvrđuju moderna istraživanja.

Važno je znati da do potpunog dejstva ćurekota dolazi tek nakon 8 do 12 sedmica redovnog konzumiranja, ističe imunološki ekspert dr. Schleicher.

Način upotrebe

1. Nervoza

Jedna mala kašika ulja sa findžanom kahve.

2. Kašalj i bronhitis

Namazati uljem prsa i leđa i piti 3x1 supenu kašiku ulja + 2 kašike staviti u čašu vrle vode i udisati.

3. Malaksalost

Jedna supena kašika ulja + sok od narandže. Piti 10 dana izjutra.

4. Poboljšanje pamćenja

Jedna mala kašika ulja sa 100 ml čaja od nane. Piti 10 dana.

5. Bubrezi

Samljeti ¼ kg ćurekota (u zrnu) i pomiješati sa ¼ kg meda. Piti izjutra prije jela 2 kašike ove smjese sa ½ čaše tople vode i 1 kafenu kašiku ćurekotovog ulja.

6. Ljepota

Namazati lice sa 1 kašikom ulja od ćurekota + 1 kašikom maslinovog ulja. Nakon 1 sahata oprati lice sapunom i vodom.

7. Povraćanje i mučnina

Jednu malu kašiku mljevenih karanfilića pomiješati sa 1 supenom kašikom ulja, popiti sa čašom čaja od nane. Piti 3 puta dnevno.

8. Ojed

Ojedeno mjesto oprati vodom i sapunom, zatim posušiti i namazati uljem, navečer i ostaviti do jutra. Tako raditi 3 noći.

9. Srce i suženje krvnih aorti

Ujutro i naveče piti po 1 kašikicu (za čaj) ulja sa toplim napitkom (čaj, mlijeko ...).

10. Psorijaza

Oboljelo mjesto namazati jabukovim sirćetom, a nakon toga uljem od ćurekota. Terapija traje 15 dana. Ukoliko bude potrebno da se nastavi napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.

11. Bradavice

Bradavicu namazati uljem, a zatim popiti 1 kafenu kašiku ulja. Terapija se koristi 3 puta na dan (15 dana). Ukoliko bude potrebno da se nastavi napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.

12. Reumatizam

Umlačiti ulje i namazati (utrljati) oboljele dijelove tijela. Zatim popiti 1 veliku kašiku ulja. Terapija traje 14 dana 2 puta dnevno.

13. Glavobolja

Tri puta dnevno uljem namazati čelo, sljepočnice i iza ušiju. Izjutra popiti 1 čajnu kašikicu ulja prije jela. Terapija traje 3 dana.

14. Kiselina i stomačne tegobe

Jednu čašu mlijeka + 1 supenu kašiku ulja 3 puta dnevno.

15. Ženske bolesti

Jednu kafenu kašika ulja sa čajem zaslađenim 1 kašikom meda piti 5 puta dnevno. Terapija traje 40 dana.

16. Upala nosnih šupljina, suhi kašalj, bronhijalna astma, gripa

5 puta dnevno namazati unutrašnjost nozdrva uljem od ćurekota, jako udahnuti i izbaciti šlajm na usta (nekoliko puta). Terapija traje 3 dana.

17. Očne bolesti i oštećenje vida

Pola sahata prije spavanja namazati kapke i kožu oko očiju uljem, a zatim se popije 1 čajna kašika ulja pomiješana sa i čašom soka od mrkve.

18. Dijabetes

15 minuta prije doručka i večere uzeti 1 kafenu kašiku ulja, pomiješanu sa 1 čašom čaja od cimeta. Upozorenje: Obavezno izmjeriti vrijednost šećera prije i poslije (1/2 sahata) uzimanja terapije. ukoliko je šećer niske vrijednosti ne uzima se terapija.

19. Jačanje imuniteta

15 minuta prije doručka i večere uzeti jednu čajnu kašikicu ulja, i zaliti sa ½ čaše vode u kojoj je rastopljena supena kašika meda.


(forum.avaz.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar