srijeda, 30. prosinca 2015.

Kadulja čisti krv i cijeli organizam


Kadulja čisti krv i cijeli organizam


Kadulja je prepuna antioksidansima i po količini se nalazi odmah iza origana, a koristi se ne samo u jelima već i u prirodnoj medicini i potiče rad mozga.

 Ima snažno antiseptičko djelovanje pa se koristi za ublažavanje kašlja ili grlobolje i ispiranje usne šupljine te osim toga jača organizam potičući njegove obrambene mehanizme.

Posebno je blagotvorna za žene jer balansira hormone, ublažava PMS i simptome menopauze.

Šta liječi

Opća je floskula da «kadulja čisti krv i cijeli organizam». To ne znači ništa. Ali dokazano je da kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno djelovanje.
Što će reći da je dobar borac protiv bakterija, virusa i raznih gljivica, odnosno raznih upala.
Pa onda, liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur i mokraćne kanale.
Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika.Kod kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe.

Sređuje mjesečnicu i hormonalne teškoće u žena. Pomaže kod neuroze i depresije.
Regulator je znojenja u bolesti kao i u pubertetu, adolescenciji i klimakteriju.
Poboljšava pamćenje i može spriječiti Alzheimer.
Koristi kod kožnih bolesti, liječi gnojne rane i čireve. Blagi je afrodizijak. Priprema se u obliku čaja, oparka, tinkture, ulja, kupke, obloga, rakije i vina.
Čaj i oparak najčešći su pripravci kadulje za liječenje zdravstvenih tegoba.

Čaj od kadulje

Priprema se tako da se u četvrt litre ključale vode stavi jedna čajna kašičica usitnjene kadulje i pusti da na laganoj vatri otklopljeno kuha tri minute. Skine se s vatre, neka odstoji desetak minuta. Procijedi se i pije dvije do tri šoljice dnevno, ovisno o tegobama. Ako se radi o upali grla, krajnika i bolestima dišnih organa – topao čaj zasladi se s medom.

Kadulja u mlijeku

Kašika suhih kaduljinih listova kuha se u četvrt litre mlijeka tri minute. Ohladi se da ostane toplo i doda dvije kašike domaćeg meda. Uzima se učestalo tokom dana po jedna kašika.To je sredstvo protiv kašlja, koje se može davati i djeci.

Tinktura od kadulje

Spravlja se tako da u decilitar 70-postotnog alkohola (etilnog) stavimo 20 grama usitnjenog kaduljinog lista. Ostavimo da stoji na toplom mjestu mjesec dana. Ocijedimo, premjestimo u odgovarajuću bočicu. Koristi se tako da se uz pomoć kapaljke 10 do 15 kapi stavi u malo vode, soka ili čaja i popije tri puta dnevno ili ispire i grglja, već prema tegobama.  Koristi kod svih zdravstvenih problema u ljekovitom opsegu djelovanja kadulje. Pažnja – zabranjeno za trudnice i djecu.

Oblozi

Jedan od starih recepata je i ovaj: izgnječene listove svježe kadulje stavimo na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu i privijemo na ranu ili na gnojni čir.


Kupka


U pet litara hladne, najbolje izvorske vode stavimo 20 dg kadulje. Neka odstoji 12 sati. Izlijemo u priređenu kadu za kupku s toplom vodom. To je dobro sredstvo za tegobe s mokrenjem i za kožne bolesti.Primjerice za kožnu bolest pitirijazu (pytiriasis versicolor) dobro je uz kupku piti i čaj, zbog promjene strukture znoja.

Ulje od kadulje

Za pripravu kupke može se koristiti i kaduljino eterično ulje. Deset kapi ulja u pola litre mlijeka. Dobro promiješamo i ulijemo u kadu s vodom pripremljenom za kupanje.  Kaduljino eterično ulje dobiva se postupkom destilacije vodenom parom najbolje mladih listova i grančica kadulje.  Osim za kupku pripravci od kaduljina ulja koriste i se za inhalaciju kod upale dišnih organa i sinusa u kombinaciji s uljima slična djelovanja, za ispiranje kod upale  usne šupljine i grla, za masažu, za osvježavanje i dezinfekciju prostora.

Kaduljin sirup

Ako imate polje kadulje ili još bolje ako vam je priruci kadulja primorskih kamenjara imate glavnu stvar za odličan vrlo ukusan i uz to zdrav sok od kadulje.

Za to nam je potrebano:

100 cvjetova kadulje

4 kg šećera

4 litre vode

10 limuna

Uberete sto kaduljinih cvjetova tako da se cvijetom smatra onaj cvjetni klas na vrhu stabljike. Prokuhajte šećer i vodu, po mogućnosti – izvorsku. Ohladite. Promješajte sok od 10 limuna. Ubacite 100 kaduljinih cvjetova. Promješajte. Ostavite da odstoji poklopljeno – dva dana. Ocijedite. Smjestite u boce i dobro začepite. Sterilizirajte u vrućoj vodi ili pećnici. Pije se poput svakog sirupa, pomiješano s vodom.

Kadulja u kuhinji

Kadulju kao začin treba pažljivo dozirati i ne s njom konkurirati drugim začinima.  Ide s juhama, povrćem, sirom, tjesteninom, ribom, mesom. Probajte je, primjerice, dodati telećim jetrima ili ražnjićima između komadića mesa. Dobit ćete izniman okus.

Evo još nekoliko prijedloga za jela s kaduljom:

Umak za tjesteninu

Pikantni umak od kadulje i gorgonzole odličan je preljev za špagete, fusile, makarone ili još bolje – njoke.

Sastojci:

10 listova kadulje

20 dg gorgonzole

4 dl vrhnja za kuhanje.

1 dl maslinovog ulja

glavica luka

čehno bijelog luka

U široj posudi zagrijati maslinovo ulje i lagano popržiti kadulju. Izvaditi i na isto ulje odmah ubaciti sitno nasjeckani luk i kratko popržiti dok se opusti. Ubaciti usitnjeni češnjak i pustiti da zavonja. Dodati gorgonzolu izrezanu na kockice i vrhnje za kuhanje te miješati dok se  sve ne pretvori u jedinstvenu gustu smjesu. Preliti po tjestenini.

(Vijesti.ba,dobarzivot.net)

Nema komentara:

Objavi komentar