subota, 13. svibnja 2017.

VIJEST ZA SVAKU POHVALU - MAJKE SA TROJE I VIŠE DJECE IMAT ĆE DOŽIVOTNU MJESEŠNU NAKNADU



U susjednoj nam Crnoj Gori donešen je zakon os socijalnoj i dječijoj zaštiti, koji je zaista vrijedan svake pohvale. Majke, sa troje i više djece imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, a u ovu oduku ulaze i roditelji i staratelji djece sa posevnim potrebama, piše Anadolu Agency


Majke kojie imaju 25 godina radnog staža i troje ili više djece, imaju pravo na mjesečnu naknadu od 330 eura, kao i majke sa četvero i više djece i 15 godina radnog staža.

Majke koje imaju 15 godina radnog staža, te troje i više djece, bit će prijavljene u Zavodu za zapošljavanje CRNE GORE, te će imati mjesečnu naknadu od 193 eura, a sve to važi i za roditelje i staratelje djece sa posebnim potrebama.

Žene koje se odluče za primanje naknade moate će da se odluče, između plate i nakndae, odnosno naknade i penzije, jer ne mogu oboje primati.



  U cilju što bolje primjene zakona, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je propisalo pravilnik, prema kojem će se rukovoditi centri za socijalni rad kada je u pitanju doživotna naknada za majke troje i više djece. Prilikom dostavljanja dokumenata, majke troje i više djece su u obavezi da predaju izvode iz matične knjige rođenih djece, potvrdu o radnom stažu ili potvrdu o evidenciji na birou Zavoda za zapošljavanje, kao i dokaz da nisu ostvarile pravo na penziju.

recepti-biljna-apoteka.blogspot.com/faktor.ba


Nema komentara:

Objavi komentar