četvrtak, 25. svibnja 2017.

DA ZNATE KOLIKO JE LJEKOVITA NIKADA JE NE BISTE BCALI



Popravlja raspoloženje - Posljednjih godina, jako teško se nositi sa stresom, što je jako opasno te može dovesti do zatvaranje u sebe i velike depresije. Jedan od najboljih prirodnih saveznika u borbi protiv lošeg raspoliženja, upravo je mesnata kora od banane.Zbof serotina kojeg ima u sebi podiže aše raspoloženje jako brzo. Kora od banane, prirodni je lijek protiv anksioznosti. Konzumiranjem dvije banane dnevno, tokom tri dana povećat će nivo seratina za 15% u vašem organizmu, što je uistinu jako korisno za naš organzam.


Štiti srce - Kora banane odličan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, pa će njeno uključivanje u ishranu pomoći će i u snižavanju holesterola. Držeći nivo holesterola na niskim vrijednostima bićete u stanju da držite na odstojanju i srčane probleme. Pored toga, odlična je za sprečavanje moždanog i srčanog udara.

Pomaže oslobađanju od zatvora - Zahvaljujući prisustvu vlakana, jedenje mesnatog dijela kore banane pomaže u liječenju zatvora i drugih probavnih problema. Uvođenje banane u ishranu zajedno sa korom može doprineti i smanjenju tjelesne težine. Bananina kora može da poboljša varenje, pa čak i da poveća broj dobrih bakterija u crijevima.


Smanjuje upalu u tijelu - Jedna od mnogih prednosti kore od banane je da se njom kroz ishranu povećava unos antioksidanata. Ona snabdijeva organizam karotenoidima i polifenolima, koji imaju antioksidativna svojstva. Direktnim jedenjem antioksidanata može se smanjiti upala u tijelu i zaštititi ga od oksidativnog oštećenja. Važno je napomenuti da manje zrele banane imaju više antioksidanata u odnosu na one zrele.

Poboljšava vid - Kora banane bogata je luteinom, jedinjenjem koje poboljšava noćni vid i generalno štiti čulo vida. Redovna konzumacija banane sa korom može da spriječi nastanak katarakte i drugih degeneracija oka. Lutein se takođe ponaša kao antioksidant i smanjuje oksidativni stres u različitim organima, uključujući i kožu. Čoveku je potrebno od 6 do 10 miligrama luteina dnevno, pa je preporuka da se u svakodnevnu ishranu uključi banana i njena kora kako bi se postigao taj cilj.


udarne-vijesti.info/putem-islama.com

Nema komentara:

Objavi komentar