subota, 27. svibnja 2017.

BIJELI LUK MOŽE DA BUDE VEOMA OPASAN U ODREĐENIM SITUACIJAMA A TADA GA NE BI TREBALI KONZUMIRATI...


Prema brojnim studijama, aktivno konzumiranje bijelog luka opušta krvne sudove i smanjuje krvni pritisak. Veoma je efikasan u snižavanju nivoa holesterola (LDL). Jača imuni sistem i koristan je za liječenje infekcija. Zdrav je, ima nevjerovatan ukus, lako se kombinuje sa različitim jelima. Ako se jede sirov, izaziva neprijatan zadah i gorušicu, međutim to najviše zavisi od tjelesne hemije pojednica


Koliko je zdrav, toliko može da prouzrokuje zdravstvene probleme kod sljedeće grupe ljudi:

-Bijeli luk ima prirodna antikoagulantna svojstva i ne treba ga kombinovati sa ljekovima za  antikoagulaciju
-lijekovi koji se koriste za liječenje problema sa cirkulacijom (razrijeđuju krv i time spriječavaju
 staranje ugrušaka). U suprotnom može da dođe do krvarenja. Ako uzimate bilo kakve ljekove, ne bi  trebalo da uzimate bijeli luk bez prethodne konsultacije sa doktorom.

-Ukoliko imate problem sa jetrom i uzimate terapiju, bijeli luk može umanjiti efikasnost iste.

-Osobe sa osjetljivim stomakom trebale bi da izbjegavaju bijeli luk jer je težak za varenje.

-U toku trudnoće ili dojenja, uzimanje bijelog luka kao lijek nije preporučljivo.

-Imate normalan ili nizak krvni pritisak ne bi trebali da jedete svakodnevno bijeli luk. Pritisak bi se
 mogao još više smanjiti i izazvati komplikacije.

/haber.ba /

Nema komentara:

Objavi komentar