četvrtak, 25. svibnja 2017.

IZAZZOV ZA NAJBOLJE DOMAĆICE - VOĆNA SPIRALNA TORTA



Nevjerovatno ukusna voćna torta, koja će vas odmah oduševiti svojim nevjerovatnim izgledom, ali naravno i ukusom.

Za koru 120 g brašna

1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
125 ml ulja
60 ml vode
4 žumanca
1 kašičica vanilije
1 kašičica ekstrakta badema
6 bjelanaca
malo sirćeta

Krema
3 šolje pavlake za šlag
90 g šećera u prahu
30 g kako praha
340 g svežih malina
trećina šolje listića badema
Narendana čokolada


Tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom.

 Rernu uključite da se grije na 160 stepeni. U posudi izmješajte brašno, ¾ šolje šećera, prašak za pecivo i so, a u posebnoj posudi umutite žumanca, ulje, vodu i oba ekstrakta.

Bjelanca mutite mikserom u posebnoj posudi prvo na laganoj pa jačoj brzini, a za vrijeme mućenja dodajte par kapi sirćeta i postepeno dodavajte preostali šećer – kašiku po kašiku.

Mutite dok bjelanca ne postanu sjajna i čvrsta. Smjesu od žumanaca umješajte u suhe sastojke i sve sjedinite, a zatim malo po malo dodavajte bjelanca i nježno mješajte dok smjesa ne postane jednolična.


Dobijeno tijesto sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 18-20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se hladi.

Pavlaku sipajte u ohlađenu posudu, a po vrhu pospite kakao i šećer pa sve mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, ali pazite da ne pretjerate da ne dobijete grudvice. Maline grubo nasjeckajte, a nekoliko ostavite cijelih za dekoraciju.

Koru u tepsiji izrežite na pet jednakih traka – horizontalno. Malo više od polovine kreme premažite preko kore i izravnajte površinu, a odozgo poslažite nasjeckane maline i listiće badema te ih dlanovima lagano utisnite u kremu.


Prvu traku premazane kore lagano urolajte i uspravno postavite na centar tanjira za posluživanje. Drugu traku urolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponavljajte dok ne dođete do kraja.

 Stranice torte premažite preostalom kremom, a po vrhu je ukrasite cijelim malinama i narendanom čokoladom. Ostavite da se haldi u frižideru najmanje sat vremena prije nego ju poslužite.

Nadamo se da ćete ovaj recept isprobati i da će vam  se naravno svijdeti, u što i ne sumnjamo .

udarne-vijesti.info


Nema komentara:

Objavi komentar