nedjelja, 28. svibnja 2017.

SIRUP OD ZOVE - OSIM NEVJEROVATNOG OSVJEŽENJA KOJE PRUŽA, IZUZETNO JE KORISTAN ZA ZDRAVLJE NAŠEG ORGANIZMA




Kada pomislimo na sok od zove, uglavnom se nekako svaki put vratimo u naše djetinjstvo. Slabo da neko ima,a da ne voli ovaj sirup. Osim što osvježava, nevjerovatno je dobar i ljekovti za naš organizam, i prevenciju raznih bolesti.


Zovu je najbolje brati u prirodi, daleko od naseljenih mjesta i automobila, jer nam jepotrebna potpuno čista zova, kako bismo je mogli koristiti za sirup i druge svrhe.

Koristimo je za izmokravnje, protiv reume i respiratornih bolesti, liječemju prehlade, išćenje krvi, regulisanje dijabetesa, kao i mnogo boljem radu naših bubrega.


 Malo je poznato da su zreli plodovi zove (bobice) veoma bogate vitaminom B i C, ali su u sviježem obliku otrovne zato treba da se kuhaju kao kompot ili džem. Takođe u svom sastavu imaju i selen koji je veoma bitan za podizanje imuniteta.


Najpoznatiji proizvod od zove je svakako sok, koji većina domaćinstava i dan danas redovno pravi, a on je veoma koristan za pušače, jer redovnom upotrebom ublažava pušački kašalj. Pročišćava organizam i veoma je dobar za vaše bronhije.


PRIPREMA:

Za pravljenje soka od zove koriste se sviježi cvijetovi zove, a mjerilo je da se na litar vode koristi 20 cvijetova.

Cvijetove potopite u hladnu vodu i ostavite da stoji 24 sata, na hladnom i tamnom mjestu.
Nakon 24 sata u vodu iscijedite jedan limun, dodajte pola kilograma šećera, promiješajte i ostavite da stoji još 24 sata.


Sirup povremeno miješajte, jer je potrebno da se sav šećer istopi. Nakon još 24 sata procedite sirup kroz gazu i dobili ste sirup od zove.

Pijte ga tako što ćete 1/3 čaše napuniti sirupom, a ostatak razblažiti vodom.

Jednostavno zdravo i osvežavajuće :D

Izvor: lifepressmagazin.com

Nema komentara:

Objavi komentar