četvrtak, 18. svibnja 2017.

KAKO RIJEŠITI VEOMA NEUGODAN PROBLEM URASLOG NOKTA



Urasli nokt, ne zvuči pretjerano opasno, ali može da nam zada nevjerovatno bolne muke, ap čak i to da završimo na operacinom stolu, upravo zbog malo nktića. Uglavnom zarastanje se dešava s jedne ili obje ivice nokta u meko tkivo ili kožicu.


Da vam se ne bi ovo desili morate paziti na rast nokta, te ih znati pravilno odsjeći, kako ne bi do ovoga uopće došlo.



-  Napravite toplu kupku, kako biste omekšali nokte i kožu. Možete je napraviti sa sodom – 2-3 supene kašike sode bikarbone na 5 litara vode sa malo soli, ili kupku sa hipermanganom (kalijum permanganat). Temperatura vode ne treba biti veća od 37 stepeni. Noge trebate držati u kupki najmanje 20 minuta..

- Pokušajte da odvojite ćošak uraslog nokta. Da biste olakšali ovu bolnu proceduru, uzmite komad flastera i jednom stranom zalijepite ga dobro na bočnu stranu prsta pored uraslog nokta, povucite ga u stranu i zafiksirajte na unutrašnju površinu nokta. Tako će ćošak bolnog nokta postati pristupačniji, i samim time lakše ćete riješiti vaš bolni problem
/>

- Podignite kraj nokta uz pomoć manjeg štapića i pokušajte lagano utisnuti mali komadić vate ili gaze između nokta i mekog tkiva. Najbolje je da komadić vate prethodno umočite u jod, antibakterijsku mast ili nešto što ima antibakterijsko djelovanje, kako bi ste dezinfikovali bolno mjesto.


- Stavite gazu, tretiranu istim sredstvom, i umotajte prst zavojem.

-  Za 24 časa ponovite proceduru. Vatu, gazu i zavoj promijeniti naravno.

- Ponavljati dvije sedmice.

Postepeno, nokat će se podizati iznad mekog tkiva i polako će izaći iz njega.

Ako prvih dana ne uspete staviti komadić vate ispod nokta, stavite je na bočnu stranu prsta sa uraslim noktom, i obilno mažite antiseptičkim omekšavajućim sredstvom – listom aloe ili smjesom meda i luka (1 kašiku meda pomiješati sa izrendanom glavicom luka). Uveče staviti na prst i zaviti, a ujutro oprati i probati podići nokat.


Važno je omekšati meko tkivo i svakodnevno mijenjati vatu (koja se nalazi između tkiva i nokta). Nokat će rasti samo u visinu. Nakon postizanja efekta, isturpijajte oštre dijelove oslobođenog nokta.

Ubuduće, ne zaboravite pravilno raditi pedikir.

Ukoliko na vašem raslom noktu postoje znakovi gnojnog zapaljenja tkiva, odmah se obratite lejkaru kako bi vam pruzio adekvatnu pomoc

atma.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar