subota, 13. svibnja 2017.

KADA ŽENA DOBIJE MENSTRUACIJU NAPUŠTA KUĆU I ODLAZI U ŠUPU SVE DOK CIKLUS NE ZAVRŠI



Nepal već dugi niz godina apsolutno nikakve promjene nije prošao. Modernizacija još uvijek nije došla do ove države, a tako i mogi dugi običaji. U Nepalu je običaj da kada djevojka ili žena dobije menstruaciju, mora napustiti kuću kada ima "te dane".



CHHAUPADI, naziv je starog običaja, koji u prevodu doslovo znači žena s menstruacijom, ali pored ovg prevoda nosi još neke "prljavštine". Kada je s petnaest godina Ishwari dobila svoju prvu mjesečnicu, morala je 9 dana biti van kuće. Ona živi u nepalskom seocetu Dhamilekh, gdje se ova tradicija još uvijek nije iskoijenila, te nažalost žene koje dobiju mjesesnicu moraju izaći iz kuće i cijeli ciklus provesti u šupi ili nekom drugom objektu.

U šupi gdje ptrovedu mjesčnicu, nema grijanja, iti adekvatnog kreveta, a čak imaju i zabranu piti vodu sa obližnjeg seoskog izvora. Staro kazivanje govori, ako žena s mjesečnicom bude pila iz tog izvora, krave koje budu pile istu vodu neće više davati mlijeko.


Nakon što mjesečnica završi, žena se mora ojupati u hladnom izvoru, koji se nalazi na sat vremena hoda od sela, a nakon kupanja, moraju se kako govore očistiti kravljim urinom. Kada se sav taj mukotrpan proces završi mogu se vratiti kući.


Iako je 2005.godine Vrhovni sud zabranio ovaj običaj koji nalaže ženama da izađu iz kuće tokom ciklusa zabranjen, tradiciju je jako teško iskorijenniti i natjerati ljude i ruralne predjele na prihvatanje ove odluke i potpuno ukidanje chihhaupadi običaja.

receptizapet.blogspot.com/infooklub.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar