petak, 19. svibnja 2017.

AKO PIJETE OVAJ NAPITAK SVAKI DAN NIKAD NEĆETE IMATI PROBLEMA SA MALOKRVNOSTI I...



Pet svježih, domaćih provjerenih jaja pažljivo oprati u sirćetu. Zatim ih oprati u hladnoj vodi,
pa obrisati čistom krpom. Staviti ih u porculansku posudu. Staviti jaja jedno uz drugo, a da se
pri tome pazi, da ne budu previše stisnuta jedno uz drugo, ali i da razmak ne bude velik.


Šest limuna oprati i iscjediti sok. Procijediti ga i preliti po jajima. Jaja moraju biti prekrivena
sokom (previše soka bi pokvarilo piće i uništilo mu ukus).

Posudu s jajima i sokom staviti na tamno mjesto. Ostaviti da četiri dana stoje.
Svakog dana jaja jednom oprezno okrenuti i pri tome pazi da se ne dodiruju jedno o drugo, jer bi to
pokvarilo piće.


140g šećera u prahu staviti u staklenku, zaliti ga sa 300ml kvalitetnog vina i pokriti.
Ostavtii kraj posude s jajima.

Nakon četiri dana uliti vino sa šećerom na jaja i ostaviti da stoji još četiri dana.
Za to vrijeme ne okretati jaja. A  ukoliko se na vrhu skupi pjena, pažljivo je odstraniti.

Deveti dan prorezati čistim i oštrim nožem unutarnju membranu jajeta, da se sadržina razlije i pomiješa s ostalom tekućinom. Preostale ljuske od jaja zdrobiti kašikom ili viljuškom, zatim odstraniti unutrašnje membrane.

Dobro, ali pažljivo promiješati, jer se pri tome ne smije napraviti pjena.
Zatim uzeti čistu krpu, prokuhati je u čistoj vodi, pa kroz nju procijediti tekućinu.
Zatim uliti u oprane i suhe boce.


Dobro ih začepiti i do upotrebe staviti na suho i tamno mjesto.

Prije upotrebe bocu dobro protresti, jer se kreč staloži. Kreč mora biti pomiješan s ostalom tekućinom. Tako priređena tekućina uzima se tri puta dnevno po jednu kašikicu prije jela.


PODJELITE SA PORODICOM I PRIJATELJIMA :)


/bosanskikuhar.ba/ poliklinika-irac.ba /

Nema komentara:

Objavi komentar