srijeda, 3. svibnja 2017.

NEODOLJIVE ŠAM ROLNE :) BRZO I FINO :)


ŠAM ROLNE - Stari recept koji je pomalo počeo da se zaboravlja a vole
ga sve generacije. Ko nije probao krajnje vrijeme je da proba ovaj
super recept. Šam rolne se prave ko zna od kada a danas ih rijetko
možete naći pa evo vam prilike da toplo iznenadite sve voljene osobe.


Priprema je veoma jednostavna a rezltat oduševljava ... Isto tako nije
mnogo potrebno da bi napravili šam rolne . Za pripremu vam je u suštini
potrebno samo lisnato tijesto i šlag. A prema receptu vam je potrebno
sledeće :

- 500 grama lisnato tijesta
- 5 bjelanaca
- 175 grama šećera u prahu
- 175 grama sitnog šećera
- 25 ml. vode

Priprema ide na sledeći način :

Lisnato tijesto koje ste pripremili ili kupili razvucite oklagijom da bude
odprilike pola centrimetra debljine a onda isjecite lisnato na trake koje
su odprilike 1,5 cm širne. Za sledeći dio vam je potreban kalup tj. modul
u obliku valjka ili šipkice ( uzmite nešto iz kuhinje što vam može poslužiti)
Pripremljeno lisnato koje ste isjekli na trake uzmite pa svaku traku motajte
po kalupu dijagonalno ( kao za rol viršle ). Tako pripremljene kalupe sa
lisnatim ubacite u peć koju ste predhodno ugrijali na 220 stepeni. Dok se
lisnato tijesto peče vi možete pripremiti ostatak, u šerpu naspite vodu i
dodajte šećer u nju pa ukuhajte da bude gusta smijesa. Napravite čvrsti snjeg
od bjelanaca i dodajte šećer u prahu i opet dobro umutiti. Sirup koji ste
napravili od vode i šećera sipajte u pripremljena bjelanca pa opet izmješajte
i ostavite da se hladi. Kad je lisnato tijesto ispečeno onda ga skinite sa kalupa
polako da vam ne pukne ili se smota ( dobro bi bilo malo pričekat da se ohladi pa
onda skidati sa kalupa). Kad ste izvadili kalupe iz lisnatog tijesta napunite
lisnato sa pripremljenim domaćim šlagom, pa ih poredajte po tanjiru i pospite
sa malo šećera u prahu. Uživajte :)

/kuhinjica.rs / stvar ukusa.rs /

Nema komentara:

Objavi komentar