ponedjeljak, 24. travnja 2017.

ZNAKOVI DEHIDRACIJE ORGANIZMA KOJE MORATE ZNATI ...

RANI ZNAKOVI DEHIDRACIJE! NE ČEKAJTE ŽEĐ ...


Za mnoge od nas dehidracija direktno podsjeća na umirućeg lika u pustinji koji više ne može da se kreće,dehidracija zna biti smrtonosna ali postoje i blaži slučajevi dehidracije koji donose fizičke i emocionalne nus pojave zbog nedostatka vode.


Oko 50 do 60 % ljudskog tijela se sastoji od vode tako da naše tijelo za većinu procesa koristi vodu pa tako za podmazivanje zglobova, hidratizaciju kože, čišćenje toksina iz tijela ili za pomaganje pri varenju hrane. Ako izgubite previše vode bez ponovnog unosa onda vaše tijelo mnoge funkcije ne može obaviti kako treba i dolazi do problema.

Kad imate osjećaj žeđi traži vam se voda to vaše tijelo vam daje znak da je potrebno da unesete novu količinu vode a to se događa kad vaše tijelo izgubo oko 1 do 2 % ukupne tečnosti. Što znači da vašem tijelu je voda bila potrebna i prije tog osjećaja.

SUHA KOŽA
Ako imate suhu kožu to je jedan od znakova dehidracije pa u tom slučaju na kožu nanesite losion ili kremu za hidratizaciju a popite što više vode.

GRČEVI
Ako vam nedostaje vode u organizmu mišći ne dobijaju dovoljno tečnosti za podmazivanje pa onda može doći do grčenja. Popite čašu vode kako bi umirili grčeve u mišićima nakon treninga :)

GLAVOBOLJA
Prije nogo se uhvatite tableta pri glavobolji pokušajte popiti čašu vode i malo sačekati jer glavobolja je jedan od znakova dehidracije. Bez dovoljno vode koja okružuje vaš mozak dolazi do glavobolje a tečnost će promjeniti to stanje :)

SLATKO ISKUŠENJE
Ako ste počeli da dehidrirate vaš organizam može početi slati pogrešne informacije i recimo javi vam se potreba da unesete nešto slatko u organizam kao čokoladu , umjesto toga pojedite neku voćku koja je bogata tečnostima. Pojedite recimo narandžu ili lubenicu i ta žudnja će proći.


Dehidracija je često rezultat bolesti tj. virusa koji uzrokuju proliv ili povraćanje te na taj način izgubite mnogo tečnosti isto tako može uzrokovati znojenje dijabetes ili učestalo mokrenje u tim situacijama pijte što više vode. Ako unosite dovoljno vode vaše tijelo će vam biti zahvalno i bit ćete mnogo zdraviji i imati ljepšu i zdraviju kožu.


PODJELITE ČLANAK SA PORODICOM I PRIJATELJIMA :)


/remedydaily.com/ fokuzz.com/

Nema komentara:

Objavi komentar