petak, 28. travnja 2017.

STRAŠNO - UDALI SU DJEVOJČICU OD 11 GODINA ZA MLADOŽENJU KOJI IMA 35



U mnogim zemljama na Bliskom Istoku, još uvijek se praktikuju ovakvi vrakovi, iako su oni zabranjeni zakonom.

Djevojčice koje su napunile 10 godina bivaju prinuđene da sklapaju brak sa muškarcima koji su od njih stariji 20-ak godina i više. Uglavnom su svi muškarci u tridesetim godina, te su mnogo stariji od njih.

Svake godine, najmanje 15 miliona djece biva priuđeno na sklapanje prinudnog braka. Iako zakoni ovu vrstu braka zabranjuju, tradicija još uvijek glavnu riješ vodi.

Prilikom sklpanja braka, muškarci daju riječ da djevojčicu neće dotaći dok ona polno ne sazri, međutim u većini slučajeva to obećanje nije ispunjeno.

U ovom slučaju radi se o vjenčanju gdje djevojčica ima 11 godina, a mladoženja čak 35, što je zaista velika razlika u godinama. Njena porodica dogovrila je brak za mnogo starijeg muškarca, te je održana prilično bogata ceremonija za madence i goste.

Samo ove djevojčice znaju kako se osjećaju, jer to je neopisiv osjećaj kada vas porodica jedostavno preda nekome strancu, tačnije uda, a što je najveći problem, ti muškarci su mnogo stariji od ovih djevojčica.

UNICEF je pokušao na razne načine i kroz razna videa da edukuje narod i da pokušava probuditi svijest, kako bi se ova tradicija iskorijenila, a ove djevojčice bile spašene.

Cilj je edukacija ljudi o strahovima i problemima sa kojima se suočavaju ove djevojčice, koje još nisu ušle ni u pubertet, a primorane su da se udaju za nekoga ko je vršnjak njihovog oca



(novi.ba / )


Nema komentara:

Objavi komentar