petak, 22. prosinca 2017.

MILIJARDER RICHARD BRANSON, TRAŽI ŽENU S BALKANA KOJA ZNA PRAVITI PITE


Jedan od najpoznatijih britanskih milijardera, a i svijetskih, Richard Branson, nedavno je izašao u javnost sa viješću kako traži osobu, koja zna praviti bosanske pite. Richard Branson je vlasnik Virgin grupacije, koja u svom posjedu ima preko 400 firmi.


Planirao je pokrenuti jedan projekat na području bivše Jugoslavije, koji bi obuhvatio  Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju. Projekat bi se zvao Virgin Pie Balkans, a planira da ta pita bude univerzalnog oblika, ukusa i da bude prepoznatljiva u svijetu po svojoj jedinstvenosti.

Na ovu ideju je došao, nakon što je upoznao britanku bosanskog porijekla Sanelu Dženkins, koja ga je uvela u svijet bosanske kuhinje.Nakon što je probao, ostao je oduševljen njenim okusom, te je odlučio pokrenuti novu kopmaniju Virgin Pita Balkans. Kako saznajemo, trenutno traži bosanku, ili djevojku, odnosno ženu, koja zna praviti bosanske pite, a sve to kako bi je predstavio cijelome svijetu.


receptiza5.blogspot.com / infooklub.blogspot.com


OTJERAO ME TRUDNU MISLEĆI DA SAM GA PREVARILA, A ONDA JE UZEO PIŠTOLJ I...



Otjerao me muž, još dok sam bila u poodmakloj trudnoći. Čuo je kako dijete nije njegovo, i da sam kao eto spavala sa kumom na dan vjenanja u wc-u. Ništa me nije pitao, samo mi je rekoa da se spakujem i nestanem. Nije me uopšte pitao jesam li bila s njim ili ne!

Najgore od svega je to što je priča izmišljena, a sve je to izmislila njegova majka, moja svekrva. Izmislila je nešto uopšte ne razmišljajući o mogućim posljedicama. Nakon što me je muž otjerao uzeo je pištolj i otišao kod kuma. Sav bijesan jer ga je na taj način izdao, jer ipak su cijeli život zajedno prolazili mnogo toga kroz život da bi ga on sada izdao. Otišao je kod njega ispalio dva hica i...

Zbog nečije gluposti i laži, kum je nakon nekoliko dana provedenih u komi, preminuo u bolnici. Sada njegova djeca rastu bez svog oca, moj sin raste bez oca. Zašto? Nisam se dopala svojoj svekrvi, pa je morala nešto smisliti, kako bi me otjerala, a pored toga što me otjerala, uništila je život svome sinu, jedna osoba je umrla, a nekoliko djece ostalo je bez oca....

ispovesti.rs / infooklub.blogspot.com

NAJBOLJI BAKIN KOLAČ KOJI OSTAJE SVJEŽ I NAKON NEKOLIKO DANA - GALETE


Donosimo vam nevjerovatan specijalitet po starom bakinom receptu - GILETE. Kada ih jednom probate nećete moći prestati da ih jedete. Iako vam budu stajale nekoliko dana, u što čisto sumnjamo, bit će svježe i mekane, kao da ste ih upravo izvadili iz pećnice.


Sastojci
4 veca jaja
300 ml ulja
300 gr secera
korica limuna
250 ml mlijeka
600 gr brasna
1 prasak za pecivo

Priprema

Izmijesati jaja i secer mikserom pa lagano dodavati ostale sastojke, kako bi se sve sjedinilo.

Kada se kalup za galete dovoljno zagrijao nauljite ga, a potom vaditie kašikom smjesu i stavljati na sredinu kalupa. Zatvorite kalup i pecite dok se ne upali zeleno svijetlo, a ugasi crveno, odnosno dok lijepo ne porumeni.

Nakon što vaše galete budu gotove, pospite ih vanil šećerom, kako bi njihov okus bio još ljepši. Naravno ukoliko imate još nekih ideja, iskoristite svoju maštu, i igrajte se sa okusima.

receptiza5.blogspot.com / infooklub.blogspot.com

srijeda, 29. studenoga 2017.

ŽELJEVŠI DA IZGLEDA POPUT POZNATE GLUMICE, POGLEDAJTE ŠTA JE URADILA SA SOVG LICA NAKON 50 OPERACIJA


      Photo by: sahratabar_official @instagram

Željevši izgledatu poput poznate holivudske glumice Angeline Jolie, odlučila se na niz operacija kako bi izgledala upravo kao ona. Iranka Sara Tabar je bila podvrgnuta na čak 50 operacija svoga lica, da bi na kraju njeno lice nažalost dobilo sasvim drugačiji izgled od onog željenog.

Na nekim fotografijama njeno lice malo čak i liči na lice poznate glumice, ali je izgubilo tu prirodnu simetriju, te je se mnogi prolaznici plaše kada je vide na ulici.

Ukoliko se odlučite za neki estetski tretman doooobro razmislite da ne bi završili kao ova Iranka. Svi mi tajno želimo ad izgledamo poput nekoga, ali zapravo vi trebate da budete ponosni na sebe i svoje tijelo, budite onakvi kakvi jeste, budite prirodni, a vaši prijatelji ukoliko su oni pravi prihvatit će vas takve. 

                      Photo by: sahratabar_official @instagram

Nažalost, danas je takvo vrijeme da mnogo nas živi u tom nekom virtualnom svijetu, sve je izgubilo svoju prirodnost, usljed raznih aplikacija koje korisitimo kako bi uljepšali naše tijelo i postavljali te fotografije po kojekakvim socijalnim mrežama, i sve smo u stanju napraviti za tu samo jednu fotografiju.

Zapitajmo se, da li je to uredu. Da li je uredu živjeti u virtualnom svijetu, u kojem je bitan taj famozni LIKE, u iščekivanju LIKEA-a, naš život koji je itekako stvaran prođe munjevitom brzinom.

Družite se sa stvarnim prijateljima, hodajte, šetajte, uživajte u svom životu punim plućima. Nemojte biti rob socijalnih mreža, i nemojte dozvoliti sebi da stremite biti neko drugi, nema potrebe da glumite nekoga drugog, budite ono što jeste, budite potpuno prirodni.



Djevojka na slici gore je željela biti neko drugi, smogla je hrabrosti i otišla čak i pod nož. Međutim, ovo je bio krajnji rezultat njene želje da bude neko drugi, stoga nemojte sebi to dozvoliti. Budite ponosni na ono što već jeste.


(sahratabar_official ; infooklub.blogspot.ba

četvrtak, 26. listopada 2017.

OVO JE NAJBOLJA PITICA S VIŠNJAMA KOJU SAM PROBALA



Sastojci
kore za pite i savijače
višnje
Za nadjev od griza (šoljice su one od jogurta):
2 – 3 jajeta
2 tekuća jogurta
1 1/2 šoljica šećera





Brz i jednostavan receptić za pitu od višanja, koji će vas ostaviti bez zeksta. Ovaj recept mi je prijateljica dala, pa sam ga odlčila podijeliti s vama. Kolač od višanja krasi njegova jednostavnost i nevjerovatan osvježavajući okus koji će vas odmah oduševiti već pri prvom zalogaju. Nadam se da će vam se dopasti kao što je i meni :))))

sastojci:

2 vanila šećera
1/2 šoljice ulja
1/2 prašak za pecivo
1 1/2 šoljica griza


Priprema

1.Smjesa / nadjev od griza:

Jaja dobro umutiti sa šećerom i vanila šećerom. Usmjesu dodati jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo. Izmješati i ostaviti da odstoji oko pola sata da se griz fino nadođe.

2.Uzmite kore za pite. Prvu koru namažemo smjesom od griza, stavimo drugu koru koju također namažemo smjesom. Stavimo treću koru na koju rasporedimo višnje. Sve fino zarolamo i složimo u namašćeni lim za pečenje.

3. Postupak ponavljamo sve dok ne potrošimo sve kore.

A viškom nadjeva od griza koji ostane jednostavno prelijemo pite.


4. Stavite u peć na 180 stupnjeva nekih 40 minuta, i vaša pitica je gotova.


Umjesto višanja može se staviti bilo koje voće, npr. kupine, maline, šumsko voće….

izvor : coolinarika.com / rceptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

ODLIČAN KOLAČ ZA POČETNIKE U KUHINJI - SUPER BRZ I NEODOLJIV KOLAČ S PUDINGOM I KEKSOM GOTOV ZA PAR MINUTA



Odličan kolač ukoliko ste početnik u kuhinji, ali bez obzira na svoju jednostavnost, njegov okus i izgled su zaista vrhunski. Sva ta krema i puding u kombinaciji s keksom daju mu nevjerovatan šmek. Ukoliko se još danas odlučite za ovaj kolač nećete se pokajati, jer je fantastičan. Vaši gosti, kao i djeca, uistinu će uživati u svakom zalogaju, i aravno tražiti komadić više. Prijatno :))))



Sastojci:

1,5 l mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje
4 pudinga od čokolade
8 kašika šećera
30 dg petit keksa
2 vanila šećera


Priprema:
U 3 dl mlijeka izmiješati puding i prokuhati ostatak mlijeka (1,2 l), sa šećerom i vanila šećerom.

U skuhani puding dodati razlomljenu čokoladu i miješati dok se ne istopi. U drugoj posudi razlomite petit keks i prelijte skuhanim pudingom.


Sve dobro izmiješati i sjediniti, a zatim sipati u kalup po želji. Ostavite vaš kolač da se ohladi, izvadite ga iz kalupa i ukrasite po vašoj želji.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / coolinarika.com / infooklub.blogspot.ba

ponedjeljak, 23. listopada 2017.

CIJELI ŽIVOT STE GA POGREŠNO PRAVILI - KUHAR OTKRIVA TAJNU ZA NAJBOLJI KROMPIR PIRE




Morate se složiti da je ovo jelo najlakše pripremiti, ali uprkos svemu tome, cjeli život ga pogrešno pravimo i uništavamo njegov okus.


A u čemu je greška? Većina nas će ga pripremiti ovako – skuhat ćemo krompir, procijediti ga i dodati puter/mlijeko/sir pa onda sve sjediniti – i zbog toga jedemo bezukusni pire.

Krompir ima veoma delikatan ukus, i ukolikoa ga skuhate i procijedite, pa vodu bacite, sa njom ste bacili i onaj najukusniji dio krompira i pirea.


Umjesto da krompir kuhamo u vodi, treba da ga kuhamo u mlijeku i puteru. Dakle, isjeckan sirov krompir stavimo u mlijeko i ostale mliječne proizvode sa kojima inače pripremamo krompir i pustimo da se sve zajedno skuha, kako ne bismo izgubili ukus krompira.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / infooklub.blogspot.com


VRATITE STARI SJAJ I BJELINU VAŠIM ZAVJESAMA UZ OVAJ JEDNOSTAVAN TRIK



Bijeli sintetički materijali, kao i pamuk osjetljivi su na kuhanje, sunce, prašinu ili pušenje u kući pa s vremenom ti materijali postaju sivi istari. Kako biste im vratili bjelinu operite ih sa samo jednim ključnim proizvodom.


Sigurno ste pokušali s mnogobrojnim sredstvima povratiti prvobitnu bjelinu, ali sunčevo zračenje, kuhanje ili eventualno pušenje u kući faktori su koji utječu na sivilo. No postoji jednostavan trik s kojim će vaše zavjese opet zasjati snježno-bijelom bojom.

Dovoljan vam je samo ocat, i to bijeli alkoholni. U mašinu zajedno sa zavjesama, stavite pola šalice bijelog alkoholnog octa, a gore odjeljak standardni deterdžent koji koristite. Na isti način možete oprati, vaše krpe, stolnjake, posteljinu i sve što vam je izgubio stari sjaj.


Ne brinite se za miris, on će tijekom pranja posve nestati. Osim toga, ocat je i prirodni omekšivač koji će vaše rublje dodatno omekšati.

Postupak za izbjeljivanje zavjesa, ručnika, posteljine:

S rubljem u bubanj mašine stavite i pola šalice bijelog alkoholnog octa, i veš oerite sa deterdžentom koji inače koristite.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / infooklub.blogspot.com

NIKADA IH VAM NEĆE BITI DOSTA - SLANCI SA SIROM


Super brzi slanci sa sirom, koji će vas oduševiti. Kada ih počnete jesti neće vam ih nikada biti dosta. Zbog svoje jednostavnosti, brzo ćete ih spremiti, te naravno zajedno sa vašom porodicom uživati u svakomzalogaju. Nadamo se da ćete uživati malim lsancima sa svojim najmilijima :))


Sastojci:

-50 dag margarina
-50 dag bijelog kravljeg sira
-70 dag pšeničnog brašna
-1/2 žličice praška za pecivo
-sol
-jaje
-sezam, ribani sir trapist ili kim


Priprema:
U većoj posudi pomiješati brašno sa praškom za pecivo, malo posoliti, pa dodati margarin nasjeckan na sitne komadiće. Sve skupa dobro umijesiti. Ako je ljepljivo i mekano (a to može zavisiti od sira) slobodno dodajte još malo brašna. Podijeliti tijesto u dvije kugle i razvaljati ga na debljinu od oko 1/2 cm.

Ako radite štapiće, kuglu treba razvaljati u pravougao, premazati razmućenim jajetom, posipati ravnomjerno sezamom ili sirom pa valjčićem za tijesto rezati uske trake (oko 1 cm).


Kuglu od koje će se izrezivati također treba razvaljati i rezati modlicama oblike koje želite sve dok se sve tijesto ne potroši, i premazati ih prije pečenja razmućenim jajetom. Slagati u malim razmacima na lim za pečenje, na papir za pečenje, te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180℃ oko 15 minuta.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / infooklub.blogspot.com

SESTRU JE MUŽ OSTAVIO U BOLNICI JER MU NIJE RODILA SINA, VEĆ TREĆU KĆERKU



Sestra je rodila 3 djevojčice, ali kada se treći put porodila njen muž je toliko bio ljut što je i treći put rodila djevojčicu da je istog trenutka odlučio da se razvede od moje sestre. Bila je u bolnici kada je saznala da je ostavljena, bilo joj je veoma teško što je ostavio na takav način.


Zbog svakodnevnog velikog stresa psihički je jako stradala, mjesecima je bila u depresiji. Tamam kada se nakon godinu dana počela oporavljati došao je njen bivši muž i rekao kako je njegova nova žena trudna i da joj je ginekolog rekao da nosi muško, te kako će konačno dobiti sina.

Mnogo ružnih stvari je izgovorio mojoj sestri, govorio joj je kako je nesposobna i da je njegov najveći promašaj u životu što se njome oženio i toliko vremena izgubio, upravo snjom.

Nakon toga sestra je ponovo potonula u depresiju, i to još veću, zobg svih tih uvreda koje joj je uputio.


Međutim, evo danas čujem ta nova žena sestrinog bivšeg muža se porodila prije nekoliko mjeseci, rodila je muško, ali je beba samo par dana kasnije nažalost preminula.

Kažem nažalost jer beba i ta nova žena nisu ništa krive da bi im se tako nešto dogodilo i zaista mi je žao što se to dogodilo, mogu misliti kako se ta majka sada osjeća…


Sudbina je čudo i ma koliko se čovjek trudio da je promijeni, ne može, samo što nažalost na kraju u svemu uvijek stradaju nevini ljudi.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / infooklub.blogspot.com / ispovesti.rs

ČOKOLADNA FANTAZIJA BEZ JAJA GOTOVA ZA SAMO 15 MINUTA


Fantastičan čokoladni kolač bez jaja, koji ćete napraviti za tili čas. Neće vam oduzeti puno vremena, a na stolu ćete imati prvoklasnu poslasticu, koja e apsolutno svakoga oduševiti kako svojoim izlegom i pojavom, tako i svojim nevjerovatnik okusom.

Sastojci:

Tjesto (solja od 2 dl.):
-2 solje brasna
-2 solje secera
-1/2 solje ulja
-2 solje jogurta
-2 kasicice sode bikarbone
-2 kasicice kakaoa (tamnijeg).

Preliv:

-10 kasika secera
-10 kasika mljeka
-100 g. maslaca
-100 g. cokolade
-1 kasika ruma (po zelji).

Priprema
U posudu za mucenje stavite brasno, sodu bikarbonu, i kakao. Dodati secer, i dobro promijesati. Postepeno sipajte jogurt neprestano muteci radi grudvica i na kraju ulje. Mutite mikserom dok masa ne bude glatka. Pleh okrugli oblozite papirom za pecenje i sipajte masu. Pecite na 220 °C u rerni oko 30 min.

PRELIV:

 U posudicu stavite sJeckani maslac, mlijeko, secer, cokoladu, i po zelji rum i mijesajte na laganoj vatri dok se sve ne istopi i dok se ne dobije fini gusti preliv a to bude veoma brzo.

Pecen i jos vruc kolac u plehu isijecite na jednake kocke i prelijte svuda sa prelivom. Kolac ostavite da upije i dobro ga ohladite...pa uzivajte!

Posluživanje:

Ukoliko u preliv stavite mljecnu cokoladu za kuhanje onda stavite 5 kašika secera u preliv jer je mnogo ljepšeg okusa.


receptizabrzaijednostavnajelaa.blogspot.com / infooklub.blogspot.com

utorak, 19. rujna 2017.

OVAJ SAVJET ZLATA VRIJEDI - POGLEDAJTE KAKO DA KOAČNO OPERETE VAŠ VEŠ BEZ FLEKA I DRUGIH IZNENAĐENJA


Svake godine dobijamo sve modernije mašine za pranje veša, međutim, kada je u pitanju krajnji rezultat, odnosno naša odjeća, nikada ne znamo da li će naša odjeća biti sva obojena ili će se nešto sasvim drugo desiti, tako da je to na kraju zaista prava lutrija.


U nastavku vam pišemo o tome kako da vaša odjeća bude oprana bez strahovanja šta će s nje na kraju biti. Uz ovaj trik vaša odjeća će biti bez fleka i drugih mogući iznenađenja koja inaće slijede prilikom pranja.

Sve što je genijalno, uglavnom je jednostavno, i na dohvat ruke svakom od nas. Sigurno ste upoznati da aluminijum smanjuje statički elektricitet i pojačava dejstvo deterdženata.


Da vaše pranje veša bude uspješno, trebate uradite sledeće:

Jednostavno napravite nekoliko loptica od alu-folije i stavite u bubanj veš mašine, zajedno sa vešom. Ove iste loptice možete koristiti nekoliko mjeseci, sve dok ne budete smatrali da trebate nove napraviti, jer su stare već počele da gube svoje dejstvo, odnosno su oštećene.


Nadamo se da ćete poslušati naš savjet i uvjeriti se u učinkovitost alu folije kada je u pitanju pranje odjeće. Uvjerit ćete se brzo kako na vašem vešu više neće biti tragova deterdženta, omekšivača, mrlja...a još bolje uštedit ćete na kupovini novih hemikalija koje su skupe, a ne baš učinkovite.

receptizabrzaijednostavnajela.blogspot.com

NEVJEROVATNO UKUSNO TIJESTO BEZ MLIJEKA I KVASCA, ODLIČNO ZA DORUČAK I UŽINU


Super brzo u nevjervovatno ukusno tijesto za koje vam neće biti potrebno mlijeko ili kvasac. Prijat će vam uz jutarnju šolju kafe ili užinu. Vaša djeca će ih voljeti i rado jesti, također ih mogu i ponijeti u školu kao užinu ili ručak. Probajte i nećete se pokajati, iznenadit će vas svojim nevjerovatnik okusom i jednostavnošću. Prijatno vam bilo :)))


Sastojci:

Tijesto:

– 750g. brasna t-400
– 500g. kisele pavlake
– 1,5 kasicica soli
– 1 kasicica secera
– 200g. margarina
– 2 praska za pecivo
– 3 jaja


Nadjev:

– 200g. pilece salame
– 250g. trapista sira
– 100g. kecapa

- Premazivanje:
– 1 jaje

Priprema
U posudu stavite kiselu pavlaku,so,secer,jaja,sve dobro umutite zicom. Dodajte omeksani margarin,prasak za pecivo,i postepeno dodavajte brasno,i zamesite glatko tijesto. Ostavite da odstoji 20 min. Tijesto podjelite na 18 loptica. Svaku razvijte oklagijom, ali tanko jer ce vam tijesto narasti, zatim tijesto premazite sa malo kecapa,stavite kolut salame,i list sira.


Krajeve tijesta premazite umucenim.jajetom,preklopite,i stisnite viljuskom. Redajte ih na veliki crni pleh oblozen papirom,premazite ih umucenim jajetom i pecite na 200c.-20 min.

Izvor: coolinarika.com

SMRDI VAM ČESTO IZ USTA - RIJEŠITE SE OVOG PROBLEMA VEOMA JEDNOSTAVNO (VIDEO)



Ukoliko patite od lošeg zadaha bez obzira koliko osvježivača za to koristite za neke osobe, ne postoji način na koji bi se mogli riješiti neugodnog mirisa iz usta.


Koji je razlog?

Često puta je to je kamenje na krajnicima ili mandulama. To su malene tačkice koje možete vidjeti na krajnicima i mogu učiniti vaš zadah stvarno groznim. To kamenje pušta plin koji ima gadan, sumporan smrad, koji zaista djeluje veoma odbojno za naše sugovornike.

Kamenje na krajnicima su zapravo samo nakupina sluzi, bakterija i kalcificirane hrane koja se skuplja u stražnjem dijelu grla. Nakon što ta nakupina otvrdne ne samo da možete imati problema sa zadahom nego možete imati i problema sa bolnim gutanjem hrane.


To kamenje ponekad može samo “otpasti” ali često se to mora riješiti operacijom. Postoji i treće riješenje a to je da sami uklonite ovaj neugodni smrad iz usta.

Pogledajte video, u kojem je prikazan način na koji možete riješiti ovaj problem sami.

KLIKOM OVDJE POGLEDAJTE VIDEO

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / youtube.com

VEOMA UKUSAN I ZDRAV GULAŠ OD PILETINE PUN POVRĆA




Veoma ukusan i zdrav gulaš od piletine pun povrća, u kojem će vaša porodica uživati. MOžete ga poslužiti i vašim gostima, jer vas ovaj obrok neće iznevjeriti. Možete ga kombinaovati sa krompirom i rižom, ove svije kombinacije su idealne, i vjerujte da će vam svi tražiti tanjir više. Stoga se iskrweno nadamo da žete još danas uživati u ovom specijaliteti iz domaće kuhinje :))


Sastojci
– 500 gr pilećih prsa
– 200 gr graška
– 200 gr mrkve
– 100 gr korijena celera
– 1/2 vezica peršuna
– 1 glavica crvenog luka
– 2 čehna bijelog luka
– 4 velike kašike krušnih mrvica
– 5 velikih kašika ulja
– 0,5 dcl pasiranog paradajza,
– sol
– biber


Način pripreme
Crveni luk sitno nasjeckati, dodati ulje, protisnuti bijeli luk i lagano prodinstati. Dodati piletinu isječenu na male kockice. Kada je piletina malo zapečena posoliti i po biberiti po želji.

Podliti sa 200ml vode. Na meso koje je dopola propirjano dodati mrkvu I celer narezane na kockice.
Nakon pet minuta dodati grašak I pirjati sve zajedno dok ne omekša. (povrće ne treba prekuhati)
Na kraju dodati sitno icjeckani list peršuna, pasirani paradajz I krušne mrvice.

Izvor: domacica.com

subota, 16. rujna 2017.

SUPER BRZI KOLAČ OD ČETIRI SASTOJKA - LIJENA ŽENA



Super brzi kolačić za kojeg će vam biti potrebno samo 15 minuta da ga napravite i uživate u svakom njegovom zalogaju. Prozvan je lijena žena upravo zbog svojih jednostavnih sastojaka i naravno zbog veoma kratkog vremena koje vam je potrebno kako bi ste ga napravili. Nadamo se da ćete zajedno sa vašom porodicom uživati u ovoj deliciji. Prijatno :)))


Sastojci:
– petit keksi
– puding
– mlijeko
– šećer


Priprema:
Količina sastojaka nije namjerno napisana, upravo zato jer kolač slažete sebi po volji isto tako, možete ga slagati u bilo kakvoj posudi, protvanu, okruglom kalupu…..kako ko hoće!

U protvan poslažite jedan red petit keksa. Kekse nije potrebno umakati u mlijeko jer ide vrući puding na njih pa omekane.

Zatim puding skuhajte na uobičajen način po uputama na vrećici i odmah vruć prelijte preko keksa.



Odmah na vrući puding poslažite novi red petit keksa.
Skuhajte drugi puding, prelijte po keksima, složite novi red keksa, pa ponovo skuhajte puding i prelijte po keksima.

I tako redom….ovisi koliko redova želite. I to je to!

Ja sam ovaj put radila sa pudingom od vanilije i od čokolade, ajmo reći “klasičnu verziju”.
Vi možete koristiti okus koji god poželite, možete u svaki red staviti drugi okus.


Ili možete staviti prvi red petit kekse, pa puding od vanilije, pa na to poslagati čokoladne bananice pa preliti pudingom od vanilije, tako sam radila prošle godine i svi su se oduševili.

Ili….puding od vanilije, pa od jagode, pa od čokolade…..Ili npr. raditi sa pudinzima od vanilije a onda u jedan umiješati 5 dag kokosa.

Kolač ostavite malo da se ohladi, kako bi se sastojci bole stisli, a time i kolač bio još ukusniji.

Držite ga 3-4 sata u frižideru.

Izvor: coolinarka.com

četvrtak, 7. rujna 2017.

OVA DRŽAVA TRAŽI VELIKI BROJ RADNIKA, PLATE I DO 12.000 EURA, PRIJAVITE SE ODMAH JER SE OVO NE PROPUŠTA!



Novac u Švicarskoj, zarađuju svi oni koji žele raditi, a na njihovu sreću tamo novca ne manjka, jer je to jedna od najstabilnijih i najuređenijih država na svijetu. Švicarski dobro poznati kanton Cirih (Zurich), objavio je svoj vodič za visinu plate. Plate su raspoređene po profesijama kojima se bavite.


Portal Swissinfo.ch objavio je koliko u prosjeku zarađuju profesije. Plate jesu visoke, ali i da su visoki i troškovi .

Frizer – 2.601 CHF (2.426 eura)
Grafički dizajner – 3.800 CHF (3.545 eura)
Stolar – 4.018 CHF (3.749 eura)
Vozač autobusa – 4.858 CHF (4.533 eura)
Novinar – 5.551 CHF (5.179 eura)
Radnik u pošti – 4.031 CHF (3.761 eura)
Pekar – 4.051 CHF (3.800 eura)
Softver developer – 4.608 CHF (4.299 eura)
Socijalni radnik – 6.246 CHF (5.828 eura)


Glavni doktor u bolnici u Cirihu – 12.824 CHF (11.966 eura). U Švijcarskoj se isplaćuje trinaeste plate. Plate se ugovaraju u bruto iznosu. Cijena grijanja je dva puta niža, dok grijna sezona traje prema potrebi.

nl.linkedin.com/brzireceptisavjeti.blogspot.ba

LUDO TIJESTO MEKANO KAO DUŠA, POGODNO ZA SVE VRSTE PECIVA



Najbolja stvar kod ovog tijesta je te da ga možete držati u frižideru nekoliko dana i opet kada ga izvadite bit će kao da ste ga tek napravili. Jednostavan recept pomoću kojeg će vaše tijesto biti nevjerovatno za sve vrste peciva, i što je najbitnije može stojati dugo vremena u frižideru i opet kada ga uzmete i nakon par dana ono će biti ''kao duša'' :))


Sastojci
– oko 1 kg brašna
– 500 ml mlakog mlijeka
– 200 ml jogurta
– 2 jaja
– 2 kašičice soli
– 1 kašičica šećera
– 1 kocka kvasca



Priprema:

U vanglu prosijte kilo brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mlijeka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. IzmIJešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste.

Dodajte sve ostale sastojke i umIJesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok tijesto prestane da vam se lijepi za ruke. Prekrijte tijesto krpom i ostavite da ga lijepo naraste.


Od ovog tijesta možete pravite pogače, kiflice, mekike, picu, ma šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte tijesto u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.

brzireceptisavjeti.blogspot.ba

OD PRVOG DANA MUŽ ME MALTRETIRA, SVAKU NOĆ PIJAN KUĆI KASNO DOLAZI, TUŽE ME SVAKI DAN...




Muž me još od prvog dana braka maltretira, i tako to već godinama traje. Pije svaki dan, dolazi kući svaku noć kasno, i svaki dan me tuče. Ponaša se prema meni kao prema nekom smeću, kao da nisam ljudsko biće, i kako koji dan prolazi on je sve gori i gori, uopšte se ne mijenja.


U braku smo 7 godina i kada sam se prošle godine porodila mislila sam da će sada kada je postao tata drugačije da živi, da će prestati da pije i kasno dolazi, prestati da me… stid me i reći, tuče, ali djevojčica koju sam rodila ga je učinila još gorim.

Sada mi govori da sam Q i da djevojčica nije njegova, već ko zna čija. Sinoć je došao oko 2 posle pola noći, mrtav pijan, probudio je i mene i djevojčicu koja još nema ni godinu dana i tako u pidžamama nas obje istjerao iz kuće u dvorište i zaključao vrata. Čekala sam pred vratima, lagano, da komšiluk ne čuje kucala i dozivala ga, ali džaba. Tada sam otišla do kuće njegovih roditelja, mog svekra i svekrve… Kada je svekrva otvorila vrata prvo se izgalamila na mene jer sam je u to doba probudila, a kada je vidjela i djevojčicu u mom naručju, zgrabila ju je sebi, a meni tada rekla da ja ne mogu ući, jer sam vjerovatno i zaslužila da prenoćim vani kao pseto. Zatvorila je vrata, ni deku mi nije izbacila.


Cijelu noć sam provela pod vedrim nebom, neopisivo mi je hladno bilo i sada kada sam ušla u kuću, jer je moj muž otišao na posao, odlučila sam se da u svoj mojoj boli prvo ovo napišem i javno objavim kako bih barem jednu djevojku spasila moje sudbine.

Moj savjet svim djevojkama, ali i ženama uopšte, kada vas vaš voljeni muškarac, momak, vjerenik… muž prvi puta počne maltretirati, kada vas prvi puta udari odma prekinite svaki kontakt sa njim, ostavite ga ma koliko da ga volite i ma koliko da milite da će da se promijeni… NEĆE VJERUJTE…


Ja se pakujem i danas idem kod mojih, gotovo je i da sam bogdom ovo uradila prije nego sam se porodila… ovako dijete će mi rasti bez jednog roditelja, ali tako je, jer ne želim više da ga ni vidim ni čujem, dosta mi je bilo matretiranja i ponižavanja, i ja sam ljudsko biće koje zaslužuje lijepu riječ i ljubav.

ispovesti.rs

IDELAN I JEDNOSTAVAN RUČAK S VRLO MALO SASTOJAKA - PAPRIKE PUNJENE FETA SIROM


Idealan ručak, koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a zadovoljit će sve vaše potrebe. Punjene paprike s feta sirom, ovh dana su zaista idealne za jelo koje možemo skoro pa svaki dan jesti. Jednostavne su i veoma brze za napraviti, a što je najbitnije, vaš ukućani će uživati u svakom zalogaju.


SASTOJCI:

4-5 crvenih paprika
1 jaje
150 g feta sira
2 kašikice kiselog vrhnja
1 kašika nasjeckanog peršina
papar, sol


PRIPREMA:
Pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Paprike operite pa ih nožem razrežite po sredini, tako da peteljka ostane netaknuta, te im izvadite sjemenke. Nauljite vatrostalnu posudu, složite paprike pa ih pecite
dok ne omekšaju. Izvadite ih iz pećnice, malo ih prohladite.


U međuvremenu napravite nadjev. Stavite feta sir u zdjelicu, zgnječite ga vilicom, dodajte mu jaje i kiselo vrhnje. Sve dobro promiješajte, pa dodajte peršin, sol i papar. Paprike ogulite, malo posolite, rasporedite ih u vatrostalnu posudu, te u svaku papriku stavite malo nadjeva. Vratite ih u pećnicu na 10-ak minuta. Poslužite uz sezonsku salatu.

coolinarika.com/brzireceptisavjeti.blogspot.ba

srijeda, 6. rujna 2017.

OVO SU NAJBOLJI KISELI KRASTAVCI ZA KOJE ĆE VAM MNOGI TRAŽITI RECEPT



Dolazi sezona kiselih krastavčića, mada oni su ivujek u modi. Jednostavno, uvijek ih rado volimo jesti uz raznu hranu. Pratite upute koje smo vam ovde napisali, i napravit ćete najbolje kisele krastavčiće do sada, za koje će vam svi tražiti recept i uputstvo kako ih najbolje pripremiti. Nadamo da ćete poslučati naše savjete i napraviti ovaj naš dobro poznati pecijalitet.


Potrebno:
krastavčići srednje veličine
ocat (alkoholni ili jabučni)
šećer
sol
Omjer za kiseljenje: 4:1


Priprema:
Krastavce prije svega dobro oprati (nije potrebno četkanje kao kod pripreme krastavčića za pravu zimnicu) i očistiti od eventualnih nečistoća ili trulih dijelova ukoliko ih ima. Ako su krastavci manji kiselite ih cijele, a ako su veći i deblji zarežite ih nožem uzdužno kroz sredinu, tako da se naprave prorezi u krastavcu. Na taj će se način ravnomjernije ukiseliti.

Oprati i pripremiti staklenke.

Zakuhati u loncu vodu sa octom, šećerom i soli. Ja sam radila prema predloženom omjeru, i pomiješala: 1 l vode, 2,5 dl jabučnog octa, žlicu šećera i žličicu soli. Ohladiti tekućinu pa sa ohlađenom preliti krastavce u staklenkama.


Poklopiti ih tek toliko da budu poklopljeni (ne hermetički zatvarati!), i odložiti na sunčano mjesto na balkonu ili terasi. Tako će se najprije ukiseliti. Pustiti krastavce da odstoje najmanje 12 sati na suncu. Ako želite kiseliji okus krastavaca, dodajte malo više octa ili ih ostavite duže na suncu.

Kada se krastavci ukisele dovoljno, zatvorite staklenke poklopcima i pospremite ih u hladnjak. Ovakvi krastavci najbolje prijaju kad su potpuno hladni.

brzireceptisavjeti.blogspot.ba

BRZO I VEOMA JEDNOSTAVNO RIJEŠITE SE GRUBE I ISPUCALE KOŽE NA VAŠIM PETAMA



Ukoliko imate problema sa grubom i veoma ispucanom kožom na vašim petama, onda ste na pravom mjestu. Zašto bacati novac na kojejakve preparate koji su veoma skupi i ne baš tako učinkoviti, kada kod kuće možete napraviti čudo na vašoj koži. Za par minuta vaša koža će progledati, i biti poput bebine, a samo vam je potrebno par sastojaka koje već imate u vašoj kući.


Biće vam potrebno:
- 1 limun
- čarape
- hidratantna krema ili ulje za kožu

Šta treba uraditi:

Presijecite limun na pola i iscijediti sok. Nama će biti potrebno samo kora limuna sa malo pulpe na njoj. Stavite te polovine limuna direktno na pete. Obujte čarape i držite ovaj ljekoviti oblog na nogama 30 minuta. Pola sata za opuštanje i regeneraciju kože stopala nije dugo, ali rezultat će vas obradovati.


Nakon 30 minuta skinite čarape, bacite polovine limuna i pogledajte svoje pete. Limunova kora i njena pulpa sadrže eterična ulja koja omekšavaju i regenerišu kožu: sve stare ćelije kože lako se skidaju. Pukotine na petama postaju manje vidljive već nakon prve procedure, a ako ćete ih sprovoditi redovno (2-3 puta nedeljno), koža stopala će izgledati besprekorno!

Nanesite malo hidratantne kreme ili ulja na stopala. Odličan efekat na pete će imati kokosovo ulje, ili mješavina glicerina i alkohola. Ovaj završni postupak njeguje kožu i pomaže petama da duže vrijeme ostaju glatke.


Nakon ovakvog limunovog pilinga, hranljive materije ulja ili kreme, odlično prodiru u duboke slojeve kože. Ovo i jeste efikasno lečenje ispucale i grube kože stopala

Izvor: uspesnazena.com

JEDNOSTAVNA PRIPREMA I SAVRŠEN UKUS, DOMAĆI ROLAT GOROV ZA 15 MINUTA



Domaći rolat gotov za samo 15 minuta, oduševit će vas odmah. Njegova jednostavnost i brzina, uistinu ga krase, međutim, njegov okus je posebna priča, kada ga probate uvjerit ćete se sami. Nadamo se da će se već danas ovaj rolat naći na vašem stolu, te da ćete uživati u nnjemu zajedno sa vašom porodicom. Odličan je za doručak, jer će u njemu vaši klinci zaista uživati, a naravno i kao bzi međuorok.


SASTOJCI:
1 šolja jogurta
1 šolja šećer
2 jaja
1,5 šolja brašna
1 kesica vanilinog šećera

Za nadjev : Džem od šljiva,jagoda ili po želji


NAČIN PRIPREME:

Odmah uključite i zagrijte rernu na 250°. Umutite jaja,vanilin šećer i postepeno dodajite šećer pa jogurt i na kraju pomiješano brašno i prašak. Tepsiju obložite papirom za pečenje,zatim prelijte smjesu i pecite 5-10 minuta.

Pečenu koru izvadite zajedo sa papriom i umotajte tako u vlažnu čistu krpu.
Sve tako zarolajte u rolat. Ostaviti da tako stoji i poslije ukloniti papir pa ponovo urolati.


Rolat tako čuvati 10 minuta,zatim filovati džemom i ponovo uviti i staviti da se malo ohladi i stisne.
Posuti šećerom u prahu,sjeći i poslužiti.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / brzireceptisavjeti.blogspot.ba

MOŽETE IH JESTI ZA DORUČAK, A MOŽE I KAO MEZE UZ UTAKMICU - NEVJEROVATNO UKUSNI KROKETI OD KROMPIRA


Odličan recept, koji će vam dobro doći za više prilika, bilo da pravite neko sijelo, gdje će se meziti, ili želite napraviti sebi dobar doručak. U svakomslučaju nećete pogriješiti kada su ovi kroketići u pitanju. Jer krompir, je uvijek u modi :))


SASTOJCI:
850-900 gr krompira
45 gr maslaca
150 gr griza

100 gr brašna
1 jaje
1 kašičica soli
mrvice – za uvaljati


PRIPREMA:
Pripremite krompir kao kada pripremate pire krompir. Propasirajte i dodajte maslac,pa ostavite da se prohladi. U ohlađeno dodajte i preostale sastojke pa zamijesite smjesu. Valjati smjesu na mrvicama i praviti duguljasti oblik. Režite ga kao za njoke — 5 cm dužine i promjera oko 2 cm (možete i veće po vašoj želji).


Kroketi će se dodatno napuhati tokom pečenja. Tijesto je savršeno i lagano se valja. Kada ih nasiječete dodatno ih malo oblikujte rukama. Pecite ih u šerpi u dubokom ulju. Poslužite ih po želji sa namazom ili umakom. Dobit ćete oko 80 savršenih kroketa. Ukoliko ih ne pojedete sve moguće ih je zalediti te poslužiti ponovo.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

srijeda, 30. kolovoza 2017.

BILI SMO DUGO U VEZI I ODLUČILI DA SE VJENČAMO, NA DAN VJENCANJA NJEN MI BRAT ŠALJE NEVJEROVATNU PORUKU



Sa ovom djevojkom sa bio prek pet godina u vezi. Stvarno je volim, i odlučio sam da je zaprosim, pristala je i zakazali smo naš dan vjencanja veoma brzo. Međutim na sami dan vjencanja ona je NESTALA iz mog života. Nedjelja, negdje oko 10 ujutro, ja spreman, rodbina i prijatelji se već počeli skupljati u dvorištu, kad stiže mi SMS poruka od brata moje vjerenice OPROSTI U MOJE I IME MOJE PORODICE, ALI MOJA SESTRA JE ODLUČILA DA SE NE UDA ZA TEBE…


Mislio sam da se šali sa mnom, jer je poznat po takvim morbidnim šalama, odmah sam pozvao moju vjerenicu, ali bila je nedostupna. Tada sam pozvao njenog brata i on mi je rekao da je rano ujutro kod njegove sestre došao njen najbolji drug, otvorio dušu i priznao da je voli i da je ta ljubav mnogo veća od prijateljske… očigledno i ona je prema njemu osjećala nešto više o d prijateljstva.


Ubrzo su se vjenčali i žive u zaista skladnom braku, baš su sretni. Ja se još nisam oporavio od nanesene sramote i bola, zaista velika bol. Šta da vam kažem ČUVAJTE SE NAJBOLJIH PRIjATELJA, jer ja sam najbolje osjetio da prijateljstvo između muškarca i žene nikada nije samo prijateljstvo!

ispovesti.rs

NI U JEDNOM RESTORANU NISAM JELA BOLJE PRIPREMLJENO POHOVANO PILEĆE MESO



Meso, uglavnom svi volimo naročito kada je riječ o piletini. Kao što nam je svima poznato, nju barem možemo na milion načina pripremiti, u svakom obliku je uvijek rado jedemo. Piletinu najviše krasi to da se jako brzo priprema i ne trba nam puno vremena da bismo imali sasvim solidan, odnosno nevjerovatno ukusan ručak. Ovaj recept sm dobila od prijateljice i zaista je nevjerovatan za pripremanje piletine, pa sam odlučila da ga podijelim sa vama, da i vi osjetite taj neopisivo dobar okus :)))


Bijelo pileće meso težine oko 800 gr isecite na tanke šnicle, najbolje se seku dok je meso polu-smznuto!

Ne lupajte ih kuhinjskim čekićem, jer bijelo meso nema žilica koje bi ga učinile tvrdim, samo ga blago nasolite i sa jedne strane bogato premažite senfom.

Zatim ga umotate u brašno, pa u umućena jaja (potrebna su 2 jaja) i na kraju u mješavinu prezli, vegete, paprike i malo kukuruznog griza.


Pržite na vrelom ulju dok korica ne porumeni, sa jedne, pa sa druge strane i obavezno ostavite da se nakon prženja malo ocede od ulja na papirnom ubrusu.

Služe se sa kriškom limuna, koju iscedite neposredno pred jelo po svakoj šnicli. Kada je prilog u pitanju,  uvijek može biti pire krompir ili pirinačp


receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

OVO JE GLAVNI RAZLOG ZBOG KOJEG SE MNOGE OSOBE BUDE SA NEVJEROVATNO NATEČENIM RUKAMA I NOGAMA, IZLIJEČITE NA VRIJEME



Postoji više načina koji će vam pomoci kako bi ste svako jutro ustali svježi, veseli, i prije svega zdravi i puni energije. Nažalost sve većem broju osoba se dešava to da ujutro ustanu saa raznim simptomima poput bolova u njihovim rukama i nogama. dešava im se da se ujutro bez ikakvog razloga i objašnjenja probude sa natečenom rukom ili nogom. Svi ovi simptomi mogu da pređu u nešto saasvim drugo, odnosno može da pređe u stalni hronični problem, gdje posle mnoge osobe imaju isti problem tokom cijelog života.


U nastavku teksta pokušat ćemo da vam pomognemo, naravno ako se budete pridržavali ovih uputa, vjerovatno ćete i zaboraviti na problem natečenih ruku i nogu.

Razlozi za otok:

Dehidracija

Jedan od najčešćih razloga za otečene udove je dehidracija. Većina stanovništva pati od ovog stanja zbog nedostatka potrebne količine vode u organizmu. Kada se nivo vode u našem tijelu smanjuje na minimum, naše tijelo se automatski prilagođava i počinje da štedi vodu u organizmu.


Spavanje i trajanje sna

Naša držanje tokom spavanja utječe na naše blagostanje. Dok su neki poze optimalne za nas, druge mogu biti štetne. Spavanje na stomaku ili na strani može dovesti do zajedničke boli. Osim toga, nedostatak sna ili nesanice može izazvati otečene ruke i noge.

Visok nivo natrijuma

Preveliki unos soli može da dovede do otoka. Osim toga, pretjerano uzimanje soli povećava nivo natrijuma u organizmu. Ako imate otoka u nekim dijelovima tijela,
pokušajte smanjenjem količine soli i primijetit ćete promjenu.


receptizabrzajela1987.blogspot.com

BEZ PUNO TROŠKOVA I MUKE NAPRAVITE NEODOLJIVO UKUSNU KARAMEL BAJADERU



Želite odličan kolač, a pritome da vam ne oduzma puno vremena i naravno novca, onda je to upravo ovaj, karamel bajadera, koja će vas doslovno svojim okusom izbaciti iz cipella. Jednostavna je u što cete se i sami uvjeriti kada je budete pravili. Pored toga, možete je uvijek poslužiti gostima koliko gos oni bili zahjtevni jer bajadera ide uz sve, osobito ova. Još jdna bitna stvar, a to je da može duže vremena stajati u frižideru ne gubeći svoju kvalitetu okusa. Ndamo da smo uspjeli nagovoriti vas da upravo ovaj kolač danas napravite. Prijatno :)))


Sastojci:

Prvi dio:

250 gr šećera u prahu
2 jaja
100 gr lješnjak karamela
1/2 margarina
250 gr mljevenog keksa


Drugi dio:

250 gr šećera
1dl vode
1/2 margarina
250 gr mlijeka u prahu

Glazura:

100 gr bijele čokolade

Priprema

Prvi dio:

Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.


Drugi dio:

Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati. Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.

Mali savjet: U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.

U drugom dijelu: najbolje da se koristi mlijeko u prahu, ako vam smejsa bude malo rjeđa ddajte jos mlijeka u prahu ili puding od vanilije.

www.coolinarika.com/infokuhinja.com / receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

ODLUČIO SAM ŽIVITI ZAJEDNO S DJEVOJKOM, ALI KADA JE MAMA SAZNALA NASTALI SU NEVJEROVATNI PROBLEMI



S djevojom sam već neko vrijeme, super nam je zajedno, te smo nakon nekog vremena, kada smo se vež upoznali bolje odlučili smo da počenmo zivjeti zajedno. Kada sam odlučio reći svojima, moja je majka napravila skandal od toga. Mislim, 25 mi je godina, odrasla sam osoba, ali bez obzira na sve to moja mama jednostavno to nije odoravala i bila je veoma ljuta na mene. Kada sam odselio, zvala me 10 puta dnevno, ljutila se ako je ne posjetimo barem 3 puta na tjedan, nenajavljeno nam dolazila na vrata itd. Probao sam 100 puta razgovarati s njom, ali ne ide.


Prije mjesec dana sam prestao razgovarati s njom, nisam joj čak ni Božić čestitao, nadao sam da će napokon shvatiti da griješi i da će počet mijenjati neke stvari… ali ne, danas me prvo zvala tetka i izvrijeđala mi curu pa me onda zvao tata, napao me da smo moja cura i ja nepristojni i odvratni, pitam zašto, šta im je svima danas, ništa mi nije jasno, kad ono- majka im je rekla da je srela moju curu i da joj je ona rekla da je matora dr*lja.


Pitam kad ju je srela, kaže on jutros, a meni cura zadnja 4 dana ima temperaturu i ne izlazi iz kreveta, a pogotovo ne iz stana. Ne mogu vjerovati da mi majka tako laže. Majka mi je, rodila me, sve to stoji, ali preko svega ovoga joj nikada neću preći, ja i ona smo završili za sva vremena.


ispovesti.rs / receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

utorak, 29. kolovoza 2017.

SUPER BRZA PIZZA GOTOVA ZA 15 MINUTA



ODličan receptić za veoma ukusnu i brzu picu za napraviti u kojoj ćete zaista uživati u svakom zalogaju. Naravno pizza uvijek može uz kolu, tako da ćete uživati u pravome smislu riječi. Uvijek je možete napraviti za ručak svojoj porodici, a anaravno klinci će je uvijek voliti, jer ovo je hrana koju djeca najviše vole i žele, ali naravno nemojete pretjerivati, kako se ne bi ugojili previše :D


Sastojci
5 soljice brasna
3 soljice mlijeka (toplo)
1 soljica ulje
1 kvasac
1 jaje
nadjev
kecap
rendani kaskavalj(zuti sir)
sampinjoni
pureca sunka


Priprema
U vanglicu za mesenje staviti sve sastojke za testo i dobro izmiksirajte Dobicete testo koje nije puno tvdo i nemozete ga mesiti sa rukama . Sa zlicom uzimate od testa i dasporedite na prthodno namazani pleh sa margarinom . ako nemozeite ramnomerno da rasporedite testo namrsite ruke pa sa ulje i raporedite .sloj treba staviti koliko mozete tanji .


Nad testo namazite kecap ,pa rendani sir ,sunkice ,sampinjone ovako i spremna pica neka odstoji 15-20 min pa pecite na 220 C oko 15 min.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

OVO JE NAJUKUSNIJI MUNCHMALLOW KOJI SAM PROBALA A TAJNA JE U...




Ovo je kolač koi definitivno uvijek vrijeddi napraviti, jer je tako mekan i sočan, naprosto se topi u vašim ustima, i koliko god da ga pojedetw uvijek želite više. Munchmallow vam preporučujemo za bilo koju prigodu, jer je nevjerovatnog okusa, i kao što viditie doima se prilično bogatim, tako da će zadovoljiti sve apetite, a pogotovo vaše djece.


Sastojci:

Biskvit

6 žumanjaka
12 kašika(ravnih) šećera
2 dl hladnog mlijeka
1 dl ulja
6 kašika(punih)120 g brašna
3 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo


Bijeli dio:

6 bjelanjaka
12 kašika šećera
4 kašika vode
10 kašika šećera
čokoladna glazura
100g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
4 kašike ulja


Priprema

Umutiti žumanjke sa šećerom.Tome dodati mlijeko ,ulje i još kakao, prašak za pecivo i brašno.Izliti u podmazan i brašnom posut pleh.Peći na 200 stepeni 15-20 minuta. Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka.Ušpinovati 10 kašika šećera (vrhom punih)sa 4 kašika vode.Istučenim bjelanjcima dodamo 12 kašika šećera i dobro umutimo.Ušpinovani šećer lagano sipamo u snijeg i mutimo neprestano. Masa će povećati volumen pa je dobro da to radimo u velikoj zdjeli Biskvit izvadimo iz rerne i smanjimo temp na 130 stepeni.Dobijeni šaum ravnomjerno namažemo po biskvitu i vratimo u rernu još10 minuta. Kolač izvadimo iz rerne i prelijemo čokoladnom glazurom.Odmah ga i režemo na kocke.


Izvor: coolinaka.com / receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com