subota, 6. veljače 2016.

ZDRAV, UKUSAN I JAKO BRZ KOLAČ OD BOROVNICE




Donosimo vam jako jednostavan i brz kolačić za napraviti od borovnice, koji je osim jako ukusan i zdrav po nas jer sadrži veće količine borovnice koje su odične za naše zdravlje. Nadamo se da će vam se ovaj kolačić svidjeti, jer vašim mališanima definitivno hoće. Prijatnoooo :))

Za ovaj kolač potrebno je:

500 gr borovnica

5 jaja

11 kašika šećera

8 kašika brašna

1 kesica praška za pecivo

5 kašika ulja

1 l vode

3 kesice voćnog pudinga

300 gr praška za šlag

200 ml kisele vode

Priprema:

Prvo bjelanca umutiti sa 5 kašika šećera, zatim dodati i žumanca, ulje, brašno i prašak za pecivo i to sve zajedno umutiti.

Zatim to ispeći na temperaturi od 180 stepeni 15 do 20 minuta.Onda kad se završi pečenje ostaviti da se ohladi.

Od pripremljene vode od 1 l uzeti nekoliko kašika potrebnih da se umuti prašak za puding, a u ostatak vode staviti 500 gr borovnica sa 6 kašika šećera i to staviti da vri nekoliko minuta.

Zatim dodati u to i praška za puding i to sve onda kuhati još 5 minuta, onda malo prohladiti i preliti to sve na pečenu koru.

Onda opet uzeti praška za šlag i umutiti ga sa mineralnom vodom i to premazati preko ohlađenog pudinga.

Također ovaj kolač možemo ukrasiti sa još borovnica koje ćemo posuti odozgor po kolaču ili to može biti narendana čokolada ili po želji ukrasiti ili ne ukrasiti.

Prijatno!

(coolinarika.com)

OSVJEŽAVAJUĆI DOMAĆI PLAZMA ROLAT S BANANAMA
































Odličan i jako osvježavajući domaći plazma rolat s bananama, koji će zadovoljiti sva vaša čula okusa. Odličan je za skoro svaku prigodu, a pored tga, jako je jednostavan i brz za pripremiti. Toplo vam preporučujemo ovaj kolačić. Probajte ga, jer se nećete pokajati. Odličan je!

Za ovaj kolač potrebno je:


2 kisele jabuke

4 banane

250 gr. šećera u prahu

250 gr. margarina

300 gr. mljevenog plazma keksa

šlag

Priprema:

Prvo naribati jabuke najsitnije, a zatim 2 banane izmiksati.

Plazmu također izblednati i pomješati sa otopljenim margarinom i šećerom, a onda sve sjediniti.

Razvaljati koru od ove smjese na najlonu ili na alu foliji, pa po tome staviti 2 čitave banane po dužini.

Zatim to zarolati, dobro ohladiti i premazati sa šlagom.

Ovaj rolat se treba rezati na kolutove, a odozgo po kolaču možemo narendati čokolade ili limuna ili narandže ili po želji.

Prijatno!




(coolinarika.com)

srijeda, 3. veljače 2016.

DOMAĆA ČOKOLADNA TORTA KOJA ĆE VAS OSVOJITI



























Fantastična domaća torta, koja će vas izbaciti iz cipela, svojim nevjerovatnim okusom. Domaća torta od čokolade, koju možete pripremiti za bilo koju prigodu, a što je najbitnije neće vas iznevjeriti. Tražit će komad više. Uživajteee :)))

Potrebno je:

Za Koru:

200 ml vrhnja za šlag

100 g mljevenog keksa

4 jaja

100 g smeđeg šećera (ili po želji)

200 g čokolade za kuhanje

1 kašičica kakaa

1/2 vrecice praška za pecivo

Za preljev:

125-150 ml mlijeka

Za kremu:

400 g kiselog vrhnja

200 g čokolade za kuhanje

4 vrećice vanilinog šećera

Priprema:

Prvo nakidati čokoladu na kockice,te je preliti vrhnjem za šlag i otopiti na pari ili laganoj vatri i mješati.Kad se otopi maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi.

Žumance izmješati sa šećerom, a onda zatim umješati u ovu smjesu od čokolade.Zatim dodati mljeveni keks, kako i prašak za pecivo, onda lagano promiješati da se dobije jednolična smjesa.

Zatim umješati bjelance.Smjesu izlitu u nauljeni kalup i peći na 180°C oko 30-35 minuta.Kad se ispeče kora onda je preliti s mlijekom.

Onda čokoladu otopiti na pari i odmah umiješati u hladno kiselo vrhnje, dodati vanilin šećer i malo promijesati da se sve poveze. Kremu premazati preko biskvita i staviti u frižider na 2-3 sata.

Prijatno!



(coolinarika.com)

ponedjeljak, 1. veljače 2016.

UBLAŽAVA PREHLADU I GRIPU, POBOLJŠAVA RAD SRCA, POSPJEŠUJE BOLJI RAD KRVNIH SUDOVA, UČINKOVIT PROTIV GLJIVICA, BOLJE VARENJE...





Njegov miris nam se sigurno ne sviđa, ali ne može se poreći da je zdrav. Osim u svježem stanju, bijeli luk se može konzumirati i kao sok, kombinovan sa drugim sokovima od voća i povrća, što ga čini znatno prijatnijim.

Razdvojite glavicu bijelog luka na čehna, oljuštite ih i ubacite u blender i izblendajte dok ne dobijete kašu.

Izvadite je kašikom i stavite u cjediljku iznad činije, pa blago pritiskajte kašikom dok sok ne iscuri u činijicu.

Uzmite filter-papir za kafu, pa procjeddite sok kroz njega, a potom ga prespite u bočicu. Čuvajte tečnost u frižideru.

Ovaj sok možete pomješati sa voćnim sokom koji pijete ujutru. Možete njime preliti salatu, ili ga dodati u supu. Možete njime preliti tost i slično.

Sok od bijelog luka će vam koristiti za ublažavanje prehlade i gripa, dobar je za zdravlje srca i krvnih sudova, dijeluje protiv štetnih bakterija i gljivica u organima za varenje, doprinosi regulaciji holesterola.

Dijeluje kao antikoagulant (slično lekovima protiv stvaranja krvnih ugrušaka). Ako se nanese na kožu, pomaže da se eliminišu akne i bubuljice, a takođe ublažava svrab i crvenilo od uboda insekata.



(zdravahrana.com / kakolijeciti.com)

BRZO DAJE ENERGIJU, ODLIČAN IZVOR ŽELJEZA, ČISTI CRIJEVA, POBOLJŠAVA VID, SNIŽAVA HOLESTEROL I KISELOST...



Ova namirnica, naročito pogodna za zimsku ishranu, posebno je dobra za one koji pate od zatvora, groznice, anemije i acidoze. Pomaže da se dobijemo kilograme ako je to potrebno, dobro je za oči, zube i zdravlje kostiju.

Suho grožđe je vjerovatno najviše korišteno sušeno voće na svijetu. Ne samo da je slatko, ukusno i odlično za pripremu kolača i poslastica, već je i veoma zdravo, a evo i zašto.

Brzo daje energiju

Pošto je veoma bogato prirodnim šećerima fruktozom i glukozom, suho grožđe vrlo brzo daje energiju.Takođe poboljšava apsorpciju vitamina, bjelančevina i drugih nutrijenata u tjelu. Često ga koriste atletičari i bodi bilderi, da brzo podignu energiju.

Pomaže crijevnu peristaltiku

Nakon što ga pojedemo, suho grožđe apsorbuje vodu i uvećava zapreminu, pa tako postiže laksativni efekat, podstičući pražnjenje creva. Biljna vlakna koja suho grožđe sadrži čiste toksine i otpadne materije iz gastrointestinalnog trakta.

Odličan izvor gvožđa


Pored toga,odličan su izvor bakra kao i vitamina B kompleksa, što sve pogoduje formiranju crvenih krvnih zrnaca. Redovna konzumacija suhog grožđa pomaže da se nadoknadi manjak gvožđa u organizmu, a takođe i podstiče zgrušavanje krvi, što je korisno tokom procesa zacjeljenja rana.

Odlično za vid

Bogato je polifenolima, a ovi fitonutrijenti su dobri za vid. Te biljne hemikalije štite oči od degeneracije žute mrlje, kao i od katarakte.

Pomaže sniženju holesterola

Redovna konzumacija suhog grožđa doprinosi sniženju količine holesterola i triglicerida u krvi. Polifenoli koje grožđe sadrži takođe pomažu regulaciji holesterola.U suštini, konzumacija suhog grožđa povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova.

Smanjuje kiselost

Pošto je suho grožđe bogato kalijumom i magnezijumom, ono pomaže da se smanji kiselost organizma i da se uklone kiseli toksini iz tjela.

Doprinosi prevenciji malignih promjena

Grožđe sadrži značajne koncentracije katehina, polifenolnih antioksidanasa, za koje se pretpostavlja da mogu doprineti prevenciji nastanka malignih promjena.




(zdravahrana.com / stil.kurir.rs)

DJELUJE ANTIKANCEROGENO, USPORAVA STARENJE, JAČA IMUNITET, POPRAVLJA KRVNU SLIKU...




Ovo povrće je sjajna zimska namirnica; obično ga jedemo svjež, kao salatu, ili ukiseljen. Ali, može se napraviti i sok od kupusa, koji je višestruko koristan, a evo i zašto.

Jača imunitet

Sok od kupusa podstiče imuni sistem da efikasnije radi i potpomaže i reguliše rad T ćelija (važnog elementa imunog sistema). Glikozinolati koje sadrži kupus takođe stimulišu rad imunog sistema.Pošto sadrži histidin, sok od kupusa pomaže da se spriječi pretjerana reakcija imunog sistema, pa je koristan i u ublažavanju alergija.

Poboljšava rad mozga

Kupus je bogat vitaminom K i antocijanima. Obje ove komponente poboljšavaju rad mozga i koncentraciju. One i sprečavaju da dođe do oštećenja nerava, pa doprinose prevenciji demencije i Alzerhajmerove bolesti. Za ovo je najbolji sok od crvenog kupusa.

Popravlja krvnu sliku

Pošto sadrži značajnu količinu folne kiseline, sok od kupusa doprinosi stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca. Zato je sok od kupusa prirodan i zdrav način da se ublaži anemija.

Smanjuje upale

Kupus je poznat po svom antiupalnom dejstvu, zato je sjajan za ublažavanje simptoma artritisa i drugih degenerativnih upalnih bolesti. Aminokiseline koje sadrži sok od kupusa takođe doprinose ublažavanju upalnih procesa na koži.

Doprinosi zdravlju srca

Selen koji sadrži sok od kupusa doprinosi prevenciji srčanih oboljenja. Također on sadrži i značajnu količinu esencijalnih masnih kiselina omega 3, koje pomažu u prevenciji nastanka visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i šloga.

Usporava starenje kože

Konzumacija soka od kupusa doprinosi vlaženju kože i sprečavanju nastanka bora.

Deluje antikancerogeno

Sok od kupusa djeluje preventivno protiv razvoje većine oblika raka. Supstanca sulforafan, koja se nalazi od kupusa, efikasno spriječava ćelije da razviju kancerogene mutacije. Sok od kupusa takođe sadrži izocijanat, koji dijeluje preventivno protiv razvoja raka pluća, želuca, dojke, debelog crijeva i prostate. On takođe pomaže oboljelima od raka da se brže oporave nakon konvencionalne terapije (hemoterapija, zračenje i sl).

Kako se pravi

Kupite svjež kupus, po mogućnosti birajte manje glavice. Dobro ga operite pod mlazom vode. Isjecite na dvije polovine, pa ih isjeckajte na krupne komade. Ubacite u sokovnik i iscjedite svejž sok. Popijte odmah. Nije dobro da se drži u frižideru.



(zdravahrana.com)

VAŠ ELIKSIR ZDRAVLJA ZA KOMPLETAN ORGANIZAM





Napitak koji sami možete napraviti od nekoliko namirnica koje imate u kući a jednostavno se pravi.Ovaj napitak pomaže protiv prehlade i gripe, a i ovaj lijek priprema vaše tijelo za sezonu prehlada i gripa

Za  prvi napitak je potrebno:

Laneno ulje

Limun

Med

Bijeli luk

Priprema:

Oprati limun i oguliti ga i oguliti također bijeli luk.Staviti ih u blender i dodati tu laneno ulje i med i to dobro izmiksati.Tu mješavinu onda prebaciti u staklenku s posudom i staviti je onda u frižider.Svaki dan je primjenjivati i to po jedna kašika pola sata prije svakog jela.

Za drugi napitak je potrebno:

Jabuka

Banana

Bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, ribizle...)

Mlada blitva ili špinat

Bademi

Cimet

Kvinoja

Priprema:

Bademe i kvinoju namočiti u vodu i ostaviti da odstoji preko noći. Onda idući dan voće i povrće oprati.Bananu oguliti te sve sastojke ubaciti u blender, te izmiksati dok se svi sastojci ne povežu u gustu smjesu.Ovaj napitak izvrsna je zamjena za obrok te će vašem tijelu pružiti sve što mu treba kako bi ostalo zdravo, vitalno i mlado.



(vijesti.ba)

OVE NAMIRNICE OBAVEZNO IZBJEGAVAJTE





Jedan od stručnjaka za trovanje hranom, proveo je više od 20 godina svjedočeći u raznim tužbama u vezi sa trovanjem hranom. Zato danas više ne jede određene tipove namirnica.On preporučije da se izbjegavaju ove vrste namirnica

Oprano i isječeno sirovo voće i povrće,

Upakovano u plastičnu ambalažu i spremno za upotrebu (u supermarketima)ovaj stručnjak navodi da ove tipove namirnica izbjegava.Možda jesu pogodne jer štede vrijeme, ali što je više ljudi uključeno u proces obrade hrane, veće su šanse da dođe do kontaminacije, pa zaista nije vrijedno rizika.

Sirovi prokelj

Epidemije prouzrokovane konzumiranjem kontaminiranog prokelja su iznenađujuće česte.U  Velikoj Britaniji u posljednje dvije decenije dogodilo se najmanje 30 velikih bakterijskih epidemija, pretežno salmonele i ešerihije koli.

Sirovo meso

On ne naručuje meso koje nije bar dopola pečeno. Prema stručnjacima, potrebno je termički obraditi meso na temperaturi od bar 160 stepeni kako bi bakterije poput salmonele ili ešerihije koli bile eliminisane.

Sirova jaja

Za sve koji stavljaju živa jaja u kolače, a sjećaju se epidemija salmonele osamdesetih i devedesetih godina, o ovome uopšte ne treba ni razmišljati – šanse da se otrujete sirovim jajima danas je znatno manja nego što je bila prije 20 godina, ali on u svakom slučaju ne bi nikako rizikovao.

Nepasterizovano mlijeko i sokovi

Brojni novi pokreti zagovaraju konzumiranje sirovih namirnica, uključujući mlijeko i sokove, pod argumentom da termička obrada uništava hranjljive vrijednosti.On navodi da pasterizacija nije opasna, ali da sirovi napici i te kako mogu da budu puni bakterija, virusa i raznih parazita.



(vijesti.ba)

LIJEK PROTIV TEŠKOG I NEUGODNOG KAŠLJA





















Kašalj zna biti veoma neugodan i čest je u ovo doba godine, ali postoji lijek koji imate u vašem domu, a koji možete napraviti u vidu sirupa.

Ovaj sirup možete sami napraviti i to po starom, ali učinkovitom receptu.

Za ovaj sirup vam je potrebno:

zdjelica suhih smokava

zdjelica šećera

jedna do dvije zdjelice vode

Kako se pravi:

Prvo smokve i šećer stavite zajedno u lonac i dodajte vode tolko da prekrije  sve sastojke.Zatim tu mješavinu kuhajte dotle dok se šećer potpuno ne istopi, a smjesa ne postane gusta.Onda izvadite smokve, a sirup pretresite u šolju.

Piti ga u malim gutljajima tokom dana i vaš problem s kašljem će postepeno isčezavat.Također smokve se mogu iskoristiti i protiv bolova u prsima i to tako što ćete ih pojesti dok su još mlake iz iste te smjese koje smo pravili sirup.

Oni koji imaju problema sa šećerom odnosno ne smiju ga jesti, mogu samo zakuhati litru vode te dodati šest većih suhih smokvi. Kuhat ih oko četiri minute te ih izvaditi iz vode i tako ih konzumirati.

Ovaj sirup također je vrlo koristan i zdrav jer je bogat željezom, kalijem i kalcijem kao i antibiotskom tvari koja nastaje pri sušenju, a oslobađa se pri kuhanju.Ostavite da se ohladi i pijte ga također u malim gutljajima tijekom cijelog dana.




(vijesti.ba)

Evo zašto treba da jedemo patlidžan




Ova namirnica je odlična za naše zdravlje, jer sadrži velike količine raznih hranjljivih tvari koji pomažu i doprinose dobrom stanju organizma.

Patlidžan u sebi ima minerale potrebne za različite tjelesne funkcije.

Sadrži kalcij koji je dobar za naše kosti i zube te željezo što znači da je namirnica koja pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica koje transportiraju molekule kisika preko cijelog tijela.

Kožica patlidžana sadrži fitonutrijente. Također ona pospješuju cirkulaciju krvi, a također pomažu i mozgu da bolje funkcionira.

Potiče dobru probavu i tjera toksične tvari iz probavnog sistema,te tako čisti organizam.Redovna konzumacija patlidžana sprečava zatvor. Zbog velike količine vlakana također pomažu u snižavanju lošeg holesterola i normaliziraju krvni pritisak.

Ko želi smršaviti, onda definitivno neka jede ovu namirnicu, jer ona ne sadrži masti i jedna šoljica patlidžana ima samo 35 kalorija, i zbog svog sastava čini nas sitima.

Dijabetičarima i ljudima koji imaju problema sa šećerom u krvi preporučuje se da jedu patlidžan jer on ne sadrži puno ugljikohidrata i zahvaljujući tome pomaže u ublažavanju tih zdravstvenih stanja.




(vijesti.ba)

subota, 30. siječnja 2016.

JEDNOSTAVNA BRZA I JAKO UKUSNA - ŠPANSKA PITA




Super jelo za doručak, ručak ili večeru, a što je najvažnije, jako se jednostavno i brzo sprema. Odlična pitica kada vam se izenenada najave gsti, ili jednostavno želite nešto brzo i jednostavno za pojesti sa vašim najmilijima.

Potrebno je:

4 jaja

1,5 kašičica soli

200 ml ulja

400 ml mlijeka

200 g kukuruznog brašna

200 g pšeničnog brašna

1 prašak za pecivo

200 g stišnjene šunke (pizza šunke, ili neke druge salame)

200 g trapist sira

120 g kiselih krastavaca

120 g kisele crvene paprike

Priprema:

Krastavce, papriku, šunku isjeckati na što sitnije kockice, a sir trapist narendati.U odgovarajući pleh posuti malo brašna i pouljiti.

U drugoj posudi izmiksati jaja i dodati soli po ukusu, a zatim i ulje i mlijeko.U drugoj posudi sjediniti brašna i kukuruzno i pšenično i dodati prašak za pecivo, promiješati i dodati ovu prvu posudu s jajima, te dobro onda izmješati mikserom.

Na kraju onda dodati isjeckane krastavce, papriku, šunku i rendani sir i i to dobro izmješati kašikom.

Zatim smjesu uliti u pleh i peći na temperaturi od 180 stepeni oko 45 minuta.Pita je gotova kad porumeni lijepo.

Pitu prohladiti zatim isjeći na kocke i poslužiti.Možemo je poslužiti uz šolju jogurta.

Prijatno!



(coolinarika.com)

ROLOVANA PILETINA S KELJOM




Nevjerovatna, slana poslastica, koja će vas oduševiti, kako izgledom na tanjiru, tako i svojim neodoljivim ukusom. ukoliko vam gosti dolaze, preporučujemo vam da napravite upravo piletinu na ovaj način.

Pripremite savitak od pečene piletine zamotane u listove kelja i uživajte u zanimljivo upakiranim komadima mehkog mesa.

Potrebno je:

1 pile do 2 kg

4 zelena lista kelja

2 čehna bijelog luka

50 ml ulja

so, biber,vegeta

Priprema:

Pile prvo treba odvojiti od kostiju i to tako da se dobije jedan veliki odrezak.Kad uspješno odvojimo kosti od piletine, piletinu raširiti po posudi, zatim je povegetiti, posoliti i pobiberiti.Zatim ga preklopiti i ostaviti na hladnom te marinirati oko 30 minuta.

Dok to čekamo u posudu sa posoljenom vodom kuhati listove kelja oko 5 minuta.Zatim uzeti piletinu i odklopiti, te na nju redati listove kelja.Kad poredamo onda piletinu zamotati u rolat i povezati ga kuhinjskim koncem.

Posudu pripremljenu za pečenje pouljiti, staviti piletinu, te onda peći na temperaturi od 200 stepeni oko 60 minuta.Kad se ispeče izvaditi iz pećnice i stavite na toplo.Umak od pečenja ocijedite, kašikom pokupite suvišnu masnoću.

Kuharski konac maknite, a zatim roladu narežite na centimetar debele kriške.Roladu prelijte umakom od pečenja i poslužite.

Prijatno!



(coolinarika.com)

JEDINSTVENA PIZZA BEZ TIJESTA




Ova pizza je primjer je kako vaše omiljeno jelo možete uz malo mašte i dobre volje pretvoriti u neodoljivo jelo. Jedinstven recept za jedinstvenu pizzu bez tijesta. Probajte je već danas i naravno, uživajte u svakom zalogaju :))

Potrebno je:

2  tikvice srednje veličine

300 g naribanog sira (gauda, edamer...)

100 g kukuruza šećerca

1 tuna u biljnom ulju (115 g)

100 g cherry paradajza

100 g pečene paprike

1 sardina u biljnom ulju (115 g)

60 g maslina

sušeni origano

Priprema:

Narendati tikvice i sir i pomješati u jednoj posudi.Zatim nauljiti maslinovim uljem posudu koju ste pripremili za pizzu i tu na tanak sloj rasporediti ovu mješavinu tikvice i sira.

Zatim to peći na 200 stepeni 15 minuta.Kad se ispeče onda izvaditi iz peći i polovicu pizze posuti kukuruzom šećercem, tunom i dodati cherry paradajz. Drugu polovicu posuti na rezance narezanom pečenom paprikom, sardinom i zelenim maslinama.

Preko svega toga dodati origano i peći tako sve zajedno još oko 5 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Prijatno!



(coolinarika.com / metro-portal.hr)

NEVJEROVATNO UKUSNE ŠPAGETE U SOSU OD TIKVICA
























Napravite ovo popodne svojim malim klincima nevjerovatno ukusne špagete u sosu od tikvica. Priprema vam neće oduzeti puno vremena, a vaš trud će vam se itekako svidjeti. Brzo, jednostavno, i što je najbitnije jaaaaako ukusno :)))

Potrebno je:

1 pakovanje špageta

1 veća tikvica

1 veća šargarepa

1/2 glavice crnog luka

2-3 čehna bijelog luka

po želji paradajz sosa

malo ulja

so,biber

Priprema:

Skuhati špegete u posoljenoj vodi, te dodati malo ulja.Zatim isjeckati bijeli i crni luk i staviti ga da se malo proprži.

Izrendati šargarepu, dodati narendane tikvice ili isječene na kockice i posoliti.

Tikvice bi trebalo da puste vodu malo kasnije al svakako trebalo bi dodati malo vode da ne zagori u početku.

Kad sva voda skoro ispari dodati onda preko paradajz sos i mješati oko 1 minute.

Zatim špagete ocijediti i staviti na tanjir, pa preko preliti svježe pripremljen sos.

Također odozgor možemo dekorisati sa nekom dekoracijom kao što je listom peršuna ili bokvice ili nečim po želji.

Prijatno!



(coolinarika.com)


NEODOLJIVO UKUSNE ŠPAGETE S PILETINOM




Ovo jelo se brzo i jednostavno priprema, veoma je ukusno, a sastojke koji mu trebaju imamo gotovo uvjek u frižideru.

Potrebno je:

150 g piletine

200 g špageti

50 g gorgonzole

3 dcl vrhnja za kuhanje

2 - 3 šake špinata

2 čehna bijelog luka

maslac

maslinovo ulje

so i biber

Priprema:

Prvo piletinu nasjeckati na što manje kockice, zatim propirjati sa mješavinom maslaca i maslinovog ulja.

Kad se piletina počne zlatit onda dodati vrhnje za kuhanje i gorgonzolu, te malo zakuhati jedno 5 do 6 minuta.

Zatim dodati sitno isjeckan bijeli luk i špinat i kuhati još 3 do 4 minute, a onda dodamo prethodno skuhane špagete.

To sve dobro izmješamo i dodamo soli i bibera po želji.Kada se sve to izmješa jelo je spremno za posluživanje.

Također možemo po želji dodati ribanog parmezana, a umjesto špinata možemo koristiti blitvu.

Prijatno!



(coolinarika.com)

srijeda, 27. siječnja 2016.

BANANA BROWNIES :D



Okus im je fenomenalan, a uz banane nema šanse da se presuši, ostane uvijek sočan i ima onu specifičnu aromu koju samo banana može dati kolačima.

Potrebno je:

175 g maslaca

25 g kakaa

135 g smeđeg šećera

2 jaja

75 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

2 zrele banane

50 g krupno mljevenih ili nasjeckanih lješnjaka / badema /oraha

60 g tamne čokolade

Za preliv:

60 g tamne čokolade

30 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Otopiti 50 g maslaca i izmješati je sa kakaom.Umutiti mikserim pjenasto preostali maslac sa šećerom.
Zatim dodati jaja i kakao u smjesu i umješati brašno sa praškom za pecivo,sa orašastim plodovima po želji, bananama i nasjeckanom čokoladom.

Smjesu istresti u kalup za kolače i poravnjati.Peći kolač u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 stepeni oko 40 do 50 minuta.Provjeravati čačkalicom da li je pečeno(mora biti pečen ali ostati vlažan).

Za preliv sitno isjeckati ili naribati čokoladu, te je preliti vrelim slatkim vrhnjem, dobro izmješati.
Preliti onda preko ohlađenog kolača.

Prijatno!




(coolinarika.com)


DOMAĆE I JAKO OSVJEŽAVAJUĆE LIMUN ŠNITE






















Kako nam se topliji dani priblizavaju, potrebno nam je i nešto da se malo osvježimo, a naravno i zasladimo. Ovom prilikom vam preporučujemo super osvježavajuće limun šnite, koje će vas oduđeviti i naprosto ostaviti bez teksta kada ih jednom probate...


Potrebno je:

Za 1 sloj:

6 žumanaca

2 jaja

8 kašika šećera

2 kašike ulja

8 kašika brašna

1 kašičica praška za pecivo

sok i naribana korica jednog limuna

Za fil

25 dag mljevenih oraha

3 kašike šećera

3 pune kašike marmelade po izboru

1 dcl vrelog mlijeka

Za 2 sloj

6 bjelanaca

8 kašika šećera

2 kašike ulja

8 kašika brašna

1 kašičica praška za pecivo

sok i naribana korica jednog limuna

Priprema:

Žumanca i cijela jaja umutiti sa šećerom, a zatim dodati ostale sastojke i njih dobro izmutiti pa izliti u pouljen pleh.

Zapeći kratko tako da se uhvati korica

Izmješati sve sastojki da napravimo fil.

Izmješati bijelanca za drugi sloj tako da se napravi snijeg, te mu dodati šećer, kratko izmješati, pa mu dodati ostale sastojke.

Na zapečeni prvi sloj izliti fil, pa po tom filu odmah i drugi sloj, pa ispeći onda do kraja.

Peći oko 30 do 40 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Prijatno!



(coolinarika.com)

ODLIČAN KOKOS KOLAČ UZ POPODNEVNU KAFICU




Za ovaj kolač vam nije potreban mikser-potrebne su dvije jogurtske čase,i jednu  posudu da se isprlja, a ukupno vam treba par minuta da napravite ovu poslasticu.

Potrebno je:

Mjerna čaša od 2 dcl

1 čaša tečnog jogurta

1 čaša mlijeka

1 čaša ulja

1 čaša kokosa

1 vanil šećer

2 čaše šećera

2 čaše brašna

1 kašičica praška za pecivo

Za glazura je potrebno:

100 gr čokolade

3 kašike ulja

Priprema:

U jednoj posudi izmješati sve sastojke, znači:jogurt, mlijeko, ulje, kokos, vanilin šećer, šećer,brašno , prašak za pecivo.Mješati varjačom.

U manji namašćen i pobrašnjen pleh uliti izmješanu smjesu i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 stepeni oko 30 minuta.Provjeravati čačkalicom da li je pečeno.

Na pari ili na slabijoj vatri otopiti čokoladu sa uljem i to preliti preko kolača.Čim se glazura stegne i ohladi, kolač se može sijeći.

Prijatno!



(coolinarika.com)

NEODOLJIVA KREM TORTA KOJA SE NE PEČE




Neodoljiva i jako lijepa torta ili kolač, koja se ne peče, sprema se veoma brzo, ostavise preko noći u frižider, sutradan se ukrasi i posluži.

Potrebno je:

200 g petit keksa

Za prvi fil potrebno je:

800 ml mlijeka

150 g šećera

250 g griza

2 kesice vanilin šećera

350 g malina

200 g borovnica

Za drugi fil je potrebno:

800 ml mlijeka

2 kesice pudinga sa od vanile

2 kesice vanilinog šećera

150 g šećera

Za dekoraciju je potrebno:

500 ml slatke pavlake ili 2 kesice šlaga u prahu

200 ml hladnog mlijeka

Priprema:

U kalup veličine po želji ili onaj kalup koji se ima, al je bolji što veći kalup, poredati keks da pokrije cijelu površinu kalupa.


U jednu šerpu sipati mlijeko i šećer i kuhati.Kad provri onda dodati griz i kuhati još dodatno 3 do 4 minute dok se griz ne skuha.Zatim skloniti i dodati vanilin šećer i promiješati, te sipati vruće preko keksa.Onda poravnjati i preko toga redati maline i borovnice.Također to može biti i voće po ukusu u zavisnosti od sezone.

Zatim u šerpu sipati 500 ml mlijeka i dodati šećer i vanilin šećer i to kuhati dok ne provre, a u drugi ostatak mlijka razmutiti puding.Kad mlijeko provre onda sipati razmućen puding s mlijekom i mutiti ga onda žicom dok ne zgusne.Zatim skloniti s vatre, prohladiti i sipati to preko voća.Prekriti nekom folijom i ostaviti preko noći da se ohladi i stegne.

Sutradan umutiti šlag ili slatku pavlaku i ukrasiti po želji odozgor(ili maline i borovnice ili možda rendana čokolada).Služiti hladno.

Prijatno!
 



(coolinarika.com)


SUPER BRZI GRIZ KOLAČ BEZ PEČENJA





Jednostavnost ga krasi, a tek njegov okus, koji ćete pamtiti, vjerujte nam na riječ. Kolačić je jako brz za napraviti tako da nećete imati problema oko pripreme. Najbitniji dio ove priče je to da će ga vaša djeca ponajviše voliti.

Potrebno je:

1 l mlijeka

2 vanilin šećera

8 kašika šećera

2 žumanca

9 kašika griza

petiti keks

šlag za ukrašavanje

Priprema:

Odvojiti žumanca od bijelanaca i žumance staviti zajedno sa grizom u posudu sa mlijekom i to sve kuhati.

Kad se skuha fil ohladiti ga da bude mlak.

U tepsiji zatim poredati petit keks, te onda na to sipati mlak fil, pa opet odozgo red keksa poredati.

Odozgor ukrasiti šlagom za ukrašavanje ili slatkim vrhnjem.

Prijatno!




(coolinarika.com)

Jednostavan i brz kolač bajadera



Nije prava bajadera, veoma je dobro osvježenje, ništa se ne peče a napravi se začas,pa u frižider.


Potrebno je:

1 litar mlijeka

150 grama griza

250 grama margarina

1-2 kašike kakaa

200 grama šećera

1 vanili šećer

korica limuna i sok od pola limuna

petit keks

Priprema:

Kuhati mlijeko sa šećerom, zatim dodati margarin da se rastopi, pa onda u tome i griz zakuhati.

Smjesu zatim podijeliti na dva dijela, u jedan dio dodati kakao, a u drugi vanilin šećer i limun.

U tepsiju koja ja odprilike veličine 20 x 30 cm poslagati keks po dnu tepsije.

Zatim preko keksa staviti smjesu sa kakaom.

Onda opet preko te smjese ponovo keks, pa opet smjesu al ovu sa vanilin šećerom i limunom,te zatim opet preko keks.

Ubaciti onda u frižider da se ohladi, te onda isjeći na kockice ili na neki drugi oblik po želji.

Prijatno!



(coolinarika.com)

nedjelja, 24. siječnja 2016.

ANTINACEROGEN JE ČISTI JETRU I KRV, NADOKNAĐUJE VITAMINE I MINERALE




Zovu ga još i medicinsko čudo, super hrana, antikancer. Polen su sitna zrnca, okom nevidljiva, koja pčele lijepe na svoje nožice stvarajući granule i na taj način ih unose u košnicu. To je prirodni resurs koji pčele sakupe za preživljavanje zimskog perioda.Pčele ga koriste kao izvor minerala, vitamina i masti dok med koriste kao hranu.

Polen predstavlja muško sjeme jedne biljke u kojem su sadržane najbolje genetske osobine jedne porodice biljaka.U pogledu hranljivosti, tretira se kao najvažnija "nova hrana" kraja prošlog i početka ovog vijeka. Smatra se super hranom, koja usporava starenje. Sadrži preko 100 identifikovanih sastojaka. Vjeruje se da čovek može godinu dana živeti isključivo na polenu i vodi.

Polen sadrži:

svaki od 22 elementa u čovječijem tijelu

sve esencijalne aminokiseline i kompletnu paletu proteina

 vitamine A, B komplex, C,D,E,K i rutin

28 minerala i mikroelementa: barijum, bor, kalcijum, bakar, željezo, magnezijum, fosfor, selen, jod,
mangan, kalij, kalcij, cink i drugih od 59 elemenata u tragovima

 enzime i koenzime potrebne za dobru probavu

nema holesterola

polen je 15% prirodni lecitin

bjelančevine (u svježem polenu 26,88% a u sušenom 10-13%)

monosaharidi, polisaharidi i disaharidi 25-40%

Svojstva polena i njegovo dijelovanje

Polen se koristi kao nadoknada vitamina i minerala i regulisanju esencijalnih aminokiselina. Prije svega, koristi se u nadoknadi energije, pri čemu koristi resurse vašeg tijela. Na taj način možemo kontrolisati tjelesnu težinu jer troši masti iz rezervi a kada nema rezervi pojačava apetit radi boljeg unosa energije.

Na taj način pretile osobe mršaju a podhranjenim osobama se pojačava apetit. Djelovanje polena na žlijezde sa unutrašnjim lučenjem pomoću enzima je prirodno i nema nikakvih štetnih efekata. Pojačava lučenje kore nadbubrežne i štitne žljezde a u isto vrijeme izjednačava hormonalni disbalans.

Na polne žljezde utiče pozitivno pa su mnogobrojna iskustva u liječenju steriliteta. Dugotrajno uzimanje polena po nekoliko godina liječi alergije u velikom procentu. Poboljšava rad živčanog sistema i oporavak od moždanog udara. Podstiče rast i razvoj fetusa.

Čišti jetru i krv nakon zračenja i hemoterapije svojim koenzimima i pojačava probavu u crijevima. Antibiotsko dejstvo i antiinflamatorno (protiupalno) daje zaštitu organizmu od raznih infekcija i poboljšava krvnu sliku. Anticancerogeno dejstvo je dokazano i još uvjek se istražuje u SADu.

Pravilno sačuvan polen dubokim zamrzavanjem zadržava klijavost i može se upotrebiti za oprašivanje cvetova biljaka. Eksperimenti u Japanu pokazali su da klijavost tako sačuvanog polena kajsije posle godinu dana iznosi od 59-65%.

Način upotrebe polena

Polen se uzima na više načina a jedan od najboljih načina uzimanja polena je rastopljen u tekućini. Polen, radi svoje prirodne opne, koja je toliko jaka da je ni želudčana kiselina ne može rastopiti u roku od 6 sati, stavi se u malu količinu vode, mlijeka ili jogurta. Tako rastopljen svjež polen treba da stoji 6-8 sati na sobnoj temperaturi ili u frižideru.Nakon toga spreman je za upotrebu. Maximalno preporučeno stajanje polena je 16 sati a nakon toga počinje fermentacija i nije ga preporučljivo konzumirati.

Odrasle osobe koje imaju pojačanu potrebu za vitaminima i mineralima, uzimaju do maximalno 35 g na dan ili 3 supene kašike, iako se smatra da je doza od 25 g primjerena prosječnom potrošaču. Takođe se preporučuje kod sportaša, teških anemija i gubitka apetita 30 g na dan. Djeca od 6 do 14 godina dnevnu dozu uzimaju od 15-20 g a djeca mlađa od 6 godina 5-10 g na dan.

Polen se u početku uzima nakon jela a poslije sedam dana konzumacije može se uzimati prije jela. Polen trebaju uzimati djeca predškolske i školske dobi radi povećanog psihofizičkog napora, rasta i razvoja. Pogodan je za profesionalne sportaše i za rekreativce radi bržeg oporavka mišića i kondicije.
Efekti uzimanja polena mogu da budu nakon tri dana za neke bolesti (akne, čir na želudcu, gubitak apetita) pa do tri godine (liječenje alergija, radijacijske bolesti).


ŠTITI SRCE, SPREČAVA POJAVU MRENE, SMANJUJE NAPREDAK KARCINOMA...




Njegova LJEKOVITA dejstva su brojna, a najvažnija su: obuzdavanje razvoja bakterija i njihovo ubijanje, smirivanje bolova, sprečavanje zapaljenja, podizanje imunog sistema, obnavljanje ćelija tjela i potpomaganje njihove regeneracije, doprinošenje proizvodnji krvi, ojačavanje zidova krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije krvi, uništavanje ćelija kancera, smanjenje pratećih tegoba u liječenju raka i druga.

Upotreba propolisa u liječenju ljudi ima dugu povijest. Klinička iskustva stečena kod brojnih bolesti, upućuju na njegov široki terapijski potencijal kao pomoćnog ljekovitog sredstva u liječenju bolesti dišnih puteva i usne šupljine, srednjeg uha, probavnog sustava, urogenitalnih organa i kože.

Terapija sa samim propolisom ili u kombinaciji s drugim lijekovima, pokazala je dobar uspjeh u liječenju upale nosne šupljine, grla, glasnica, dušnika, sinusa i bronhitisa. Kod astme su se napadaji razrijedili, a plućne funkcije znatno poboljšale.

Propolis spriječava stvaranje zubnog plaka i karijesa, zaustavlja razmnožavanje bakterija u usnoj šupljini, smanjuje bolnu osjetljivost zubi, povećava čvrstoću zubne cakline, jača zubnu pulpu, smiruje akutnu i kroničnu upalu desni te lijeci afte. Vrlo dobar rezultat je postignut u liječenju čira na želucu i dvanaesniku te kronične upale debelog crijeva (kolitis). Pomaže bržem zarastanju i najtvrdokornijih rana i povreda te opeklina i nekih kožnih bolesti.

Ljekovito dijelovanje propolisa na organizam

Dijeluje antibakterijski i to je jače izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok), nego na gram-negativne mikrobe (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa). Djeluje također i na bacil tuberkuloze humanog tipa. Zanimljivo je da i u slučaju kada izravno ne djeluje na gram-negativne bakterije, u organizmu stvara zaštitu od upale koje one izazivaju.Učinak mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, te ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje normalnu crijevnu floru. Kada se uzima zajedno s nekim antibioticima, vrijeme ozdravljenja je znatno kraće.

Također zaustavlja rast jednostaničnih parazita Trichomonas vaginalis, uzročnika upale spolnih organa u žena i mokraćovoda kod muškaraca, te tako dijeluje antiparazitno.Spriječava razmnožavanje nekih virusa, uzročnika bolesti kod ljudi (Herpes simplex, genitalis i zoster, gripe i velikih boginja). Klinička ispitivanja su pokazala da je vrijeme ozdravljenja kod obične prehlade 2,5 puta kraće kada se koristi propolis.

Ima veoma snažno protuupalno djelovanje izraženo kod akutnih i hroničnih upala. Zanimljivo je da djeluje i na upale koje nisu izazvane infekcijama (opekline od sunca, vatre, zračenja i kemijskih tvari).Ima snažan antioksidacijski učinak, jer spriječava i efikasno odstranjuje slobodne radikale kojima se pripisuju pojave raznih bolesti, kao što su tumori, srčanožilne bolesti, bolesti živčanog sustava, mrena, emfizem, ubrzano starenje i druge.

Spriječava pojavu mrene i poboljšava antioksidacijsku odbranu krvi i leće, te štiti rožnicu od posljedica hemijske povrede.Zajedno s polenom pomaže kod moždanog udara, jer podiže antioksidacijsku odbranu i opskrbu mozga krvlju što omogućava brži oporavak poremećenih i izgubljenih funkcija.

Također antioksidacijskim učinkom štiti bubrege od akutnog oštećenja koje izazivaju neki citostatici (cisplatin) za vrijeme hemoterapije.Veoma učinkovito čuva jetru od nekih hemijskih otrova i alkohola što se pripisuje njegovoj sposobnosti hvatanja slobodnih radikala. Zaštitni učinak je jači od poznate tvari glicirizina.

Štiti srce od toksičnih tvari koji slobodnim radikalima oštećuju srčano tkivo.Ubrzava zarastanje rana, ne samo kada se lokalno primjenjuje, nego i kada se unosi u organizam.Snažno potiče imunološke stanice na proizvodnju tvari koje jačaju obrambeni sustav bez neželjenih pojava.

Novija istraživanja sve više potvrđuju da propolis, ne samo da spriječava nastajanje tumora, već zaustavlja rast tumorskih stanica i metastaziranje (dojke, debelo crijevo, bubrezi, jetra, maternica, želudac, pluća, koža, krv).U kombinaciji s citostaticima značajno smanjuje napredovanje karcinoma trbušne šupljine, a nuspojave kod kemoterapije su znatno blaže. Oporavak bijelih i crvenih krvnih zrnaca je znatno brži.

Također smanjuje rizik od nastajanja tumora i metastaziranja na plućima. Kombinacija s citostatikom je učinkovitija od samog citostatika u spriječavanju metastaza.Spriječava pojavu tumora na debelom crijevu. Kod već nastalog karcinoma, usporava njegov rast i smanjuje rizik od metastaziranja na jetri.

Smanjuje napredovanje karcinoma dojke tako da spriječava razmnožavanje njegovih stanica i pokreće mehanizam apoptoze, odnosno programiranu smrt tumorskih stanica.Na modelu ljudskih leukemijskih stanica (HL-60) utvrđeno je da propolis ubija stanice tumora.

Blokira oslobađanje histamina što ukazuje na njegovo antialergijsko djelovanje.Spriječava zamor i povećava tjelesnu izdržljivost.Neki ljudi su osjetljivi na propolis. Alergija se očituje crvenilom na mjestu kontakta.

Kako konzumirati propolis

Kapi propolisa 10% rastvor, se obično koriste na sledeći način: oko 20 kapi se nakapa u vodu, na kašičicu meda ili kocku šećera i uzima 2-3 puta dnevno.Ako se koriste kapi (tinkture) veće koncentracije propolisa, doze su manje (npr. 30% rastvor maksimalno 2 puta po 8 kapi).

Kod primjene spreja za usta, potrebno je propolis naprskati direktno na bolno mesto ili na ranice, u slučaju afti. Od propolisa se može napraviti i rastvor za ispiranje usta kod infekcija.Sprej za nos na bazi propolisa, koristi se nekoliko puta dnevno po potrebi, a za razliku od lijekova ne dovodi do stvaranja navike posle duže upotrebe.

Gel propolisa se koristi kod površinskih rana, posjekotina, ekcema, herpes virusa, a maže se 2-3 puta u toku dana. Masti na bazi propolisa i ljekovitog bilja se koriste kod suhe kože, za regeneraciju kože, kod hemoroida. Vaginalete propolisa se primenjuju kod pojačanog vaginalnog sekreta i kao vaginalni antiseptik.

U slučaju postojanja alergije na pčele ili pčelinje proizvode propolis se ne smije koristiti!
Propolis može dovesti do pojave alergijskih reakcija, a osobe alergične na druge pčelinje proizvode su sklonije pojavi alergije na propolis. Lokalno primenjen propolis može dovesti do kontaktnog dermatitisa.



(pcelarstvo-kresic.com,prirodnilek.com)

ŽIVOT I ZDRAVLJE BEZ NJEGA SU PROSTO NEZAMISLIVI





Njegova ljekovitost  zavisi od kvalitete i od vrsti biljke iz koje je dobiven. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava. Med je lako probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

Med i drugi pčelinji proizvodi od davnina se koriste kao hrana i lijek, ali i za njegu i uljepšavanje lica i tijela. Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, a zima bez meda i pčelinjih proizvoda nezamisliva je.

Antioksidansi i flavonoidi koji se nalaze u medu imaju antibakterijska svojstva. Tamni med, osobito od kadulje, sadrži veće količine antioksidanata od ostalih vrsta meda. Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže razina zaštitnih antioksidativnih sastojaka.Također poznato je da med očisti organizam i to na način da ujutro na prazan stomak popijemo jednu čašu mlake vode pomiješane sa medom.

U narodnoj medicini poznato je da med pomaže kod ublažavanja simptoma tradicionalne gripe i prehlade. Nizom istraživanja dokazano je da je med najzdraviji zaslađivač za oboljele od dijabetesa tipa 2 i one s visokom razinom holesterola.

Pomaže u liječenju gastritisa, čira na želucu, crijevnih infekcija, smanjuje lučenje želučane kiseline, pomaže u liječenju i detoksikaciji jetre. Danas se med koristi i kod ginekoloških problema, jutarnjih mučnina, bolesti respiratornog sustava, kao što su hronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis, laringitis. Isto tako, pomaže kod anoreksije ili gubljenja apetita, normalizira peristaltiku crijeva, uklanja opstipaciju i liječi hemoroide.

Neki savjeti za upotrebu meda:

Piti rastopljeni med u mlakoj vodi i svi flekovi na crijevima potpuno se očiste.

Često korištenje meda znači imati izvanrednu snagu i pamćenje.

Ako se med rastvori u toploj vodi i pije stvara se stolica.

Ako se med rastvori u hladnoj vodi i pije zaustavlja se stolica.

Kad se jede med stomak proradi i ne trebaju lijekovi za probavu.

Onaj ko jede med ne može imati tvrdu stolicu niti može dobiti hemoroide.

Upotrebom meda pročišćava se krv i olakšava njeno strujanje po tijelu.

Med je jedini pravi lijek protiv lupanja srca.

Med izaziva olakšanje u stomaku, a šećer izaziva tegobu.

Med koji se pije vruć on se za 7 minuta miješa sa krvlju, a hladan za 20 minuta.

Med otklanja bolove očiju. Čistim prstom med premazati preko očiju.

Za malokrvne je med skladište krvi.

Za bolesti kostiju med je vanredni lijek.

Oboljeli od žutice ako ujutro i naveče jedu med za petnaest do dvadeset dana nestaće žutice.

Med odstranjuje zakrčenje živaca.

Nervoznim osobama i onima koje nemaju sna, jedući med smiruju se živci.

Ako se med razmuti u slatkom mlijeku ubija pantljičare u crijevima.

Ako med premažete preko zagrijanog platna i zavijete preko vrata i grla, bolovi u grlu odmah prestaju. To se radi kod angine i kod prehlade krajnika.

Med se upotrebljava kao lijek protiv bolesti "stalnih angina" zagnojene rane. To mjesto treba odmah premazati medom, a bolesniku treba dati da jede med 5 do 10 puta. Odmah će se osjećati poboljšanje.

Med kada se jede presijeca bolove u stomaku.

 Rane u crijevima i želucu med odmah liječi.

Ukoliko imamo bolove u leđima ili kičmi, ta bolna mjesta premazati sa medom, a preko toga posuti tucani biber u prahu. Tako držite tri dana. Ako ovu terapiju primjenjujete prvi put onda postupak ponovite nakon nekoliko dana i bolova će nestati.Hronični bolesnici trebaju ovu terapiju ponavljati najmanje jednom godišnje ili još bolje dva puta u godini za siguran rezultat.

Ubod pčela je lijek protiv reume, treba povremeno dopustiti da pčela izujeda reumatično mjesto ili dio tijela gdje se osjeća reuma.

Konzumiranje meda od maslačka može da izliječi vašu jetru i da pročisti krv.A također i maslačak je zdrav za vašu jetru, dijabetes, mokraćni sistem, akne, žuticu, anemmiju, a također pomaže kod bolesti kostiju i u njezi kože.Dobar je i za mršavljanje




(pcelarstvo-kresic.com,narodnilijek.com)


četvrtak, 21. siječnja 2016.

FENOMENALNA ČOKOLADNO-MLIJEČNA KOMBINACIJA SA ŠLAGOM



Za biskvit:

5 bjelanaca

8 kašika šećera

1 kašika brašna

1 kašika kakaoa

Za kremu:

5 žumanaca

150 gr šećera

1,2  l mlijeka

3 pudinga od čokolade

7 kašika gustina

200 gr margarina

300 gr mliječne čokolade

Ostalo:

400 ml šlaga

čokolada za naribati

Izrada biskvita

Izmješati bjelance i čim počnu pijeniti nastavite postepeno dodavati šećer, dok ne postane čvrsta smijesa.Dodati brašno i kakao, te sjedinite kuhačom ili pjenjačom.Tepsiju malo pouljite i pobrašnite, zatim ulijte pripremljenu smijesu od bjelanaca.Ostaviti da se peče u zagrijanu pećnicu na 180 sepeni oko 25 min.Onda ostaviti biskvit da se ohladi.

Izrada kreme sa čokoladom

Mlijeko od 1 l staviti da se kuha.A zatim žumance izmješati sa šećerom.Dodati onda 200 ml mlijeka, kratko izmiksati sa žumancima.Nastavite dodavati puding i gustin, te sve zajedno sjediniti. Pripremljene sastojke umiješati u uzavrelo mlijeko i kuhati na srednjoj vatri dok ne dobijete gustu smijesu.Čim se smjesa skloni s vatre dodati iskidanu mliječnu čokoladu, mješati dok se sve ne istopi.
Ostaviti kremu da se ohladi.Margarin sobne temperature izrezati na kriškice i sjediniti sa kremom.

Redati ovim redom:

1. Biskvit.

2. Krema.

3. Šlag.

4. Izribajte čokoladu na šlag.

Prijatno!




(kolaci.biz)

SUPER LAGAN I OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ OD VIŠANJA





Odličan proljetni kolačić koji će vas u svakome trnutku prijatno osvježiti i zasladiti. Neće vma oduzeti puno vremena, a što je najbitnije dopast će se vašim najmilijima i zadovoljit će sve njihove apetite. Uživajte u višnjicama :))



Za fil od višanja potrebno je:

500 gr očišćenih višanja

600 ml vode

150 gr griza

180 gr šećera

Za žuti fil:

2 pudinga od vanilije

3 kašike šećera

750 ml mlijeka

2 vanilin šećera

250 gr margarina

200 gr šećera u prahu

150 gr petit keksa za podlogu

2 šlaga iz vrećice

Fil od višanja i griza:

Prvo vodu staviti da prokuha, te onda dodati griz i nastaviti kuhati, a onda dodati višnje i šećer i ostaviti da još malo kuha oko 2 minute, a zatim skinuti s vatre.

U posebnu tepsiju složiti na dno petit keks, i onda skloniti višnje s vatre koje odmah možemo preliti preko keksa i onda to ostaviti da se ohladi.

Žuta puding krema

Skuhati pudinge sa šećerom i vanilin šećerom,te ostaviti posle kuhanja da se ohladi.Zatim margarin sobne temperature pjenasto izmješati sa šećerom u prahu, i onda dodati u predhodno skuhani puding sa šećerom i vanilin šećerom,te ga dobro izmješati.

Zatim rasporediti ovu kremu preko fila od višanja,zatim premazati to sve sa šlagom koji ste prethodno izradili.Ostaviti da prenoći u frižideru.Također možete dekorisati odozgo sa još višanja količinom po vašoj želji.

Prijatno!




(kolaci.biz)

OVO JOŠ NISTE PROBALI - PILETINA PUNJENA PALAČINKAMA



Ovakav recept još niste probali, zamislite, piletina punjena palačinkama. Neodoljiv okus i miris ovog neobičnog specijaliteta, naprosto će vas izbaciti iz čizama. Uvijek astojimo da ubacimo neko novo jelo, da iznenadimo našu porodicu. Ovo jelo definitivno je nešto novo što će se dopasti vašim ukućanima, i naravno, tražit će još koju porciju.

Potrebno je:

1 ili 1,5 kg. pile

3-4 kašike maslaca

1 kašičicaa vegete

1 kašičicaa aleva paprike

biber

Za fil je potrebno:

meso

1 poveća glavica luka

200 gr. kackavalja

suhi vrganj (može i šampinjon)

vegeta, biber

Za palačinke je potrebno:

2 jaja

350 ml. mlijeka

350 ml. gazirane vode

5 kašika ulja

1/2 kašičice praška za pecivo

brašna po potrebi

Priprema:

Isprazniti prvo pile od mesa dok je svježe, dobro ga očistiti i to početi od donjeg dijela (od trtice),prvo se na početku poslužiti nožem a onda prstima polahko skidati kožicu s mesa.Izvaditi cijeli srednji dio mesa osim batkova i krilaca koji ostaju s kožicom.Kad se do njih dođe opet nožem se poslužit i presjeći polahko kako bi se ostalo meso razdvojilo od njih.

Zatim staviti da se meso dobro skuha,a kožu premazati smjesom koju smo napravili od maslaca, vegete, bibera i aleva paprike.Napraviti zatim palačinke ili po ovom receptu ili po nekom vašem.

Kad se meso skuha očistiti ga od kostiju i izmiksati ga u blenderu.Zatim suhi vrganj potopiti u toplu vodu desetak minuta, a onda i njeg izmiksat u blenderu, a ako se koristi svježa gljiva onda je isjeckat.

Staviti isjeckani luk da se proprži, pa kad počne da crveni staviti izmiksano meso i gljive, zatim ih začiniti i mješati sve dok se ne proprži.Zatim skloniti sa vatre i naribati sir unutra, te s ovim filom filovati palačinke.

Onda uzeti prazno pile koje smo ranije ispraznili, te ga puniti palačinkama, pa koliko vam uspije palačinki stati u zavisnosti od veličine pileta.Kada napunite pile zašiti otvor kuhinjskim koncem, (a ako ga nemate onda možete i običnim koncem), i također vezati batkove da se ne bi raščerečili.

Staviti pile u pleh sa obloženim pek papirom i staviti ga u zagrijanu peć na 180 stepeni da se peče oko 1 sat vremena ili više ( sve dok dobro ne porumeni ).Kad se ispeče izvaditi ga iz peći te ostaviti da se ohladi,te onda ga polahko stavite na sud na kojem ćete ga služiti.Poslužiti se može tako što će se piletina sjeći na kolutove ili isjeći na manje komadiće,pa poslužiti.

Prijatno!




(coolinarika.com)

ponedjeljak, 18. siječnja 2016.

POLAGANI DOMAĆI ŠARENI BUREK




Potrebno je:

500g kore za savijanje

1 srednja glavica crvenog luka

500g mlj. mesa po izboru

3 srednja krompira

začini po ukusu sol, vegeta, biber

Za preljev:

3 jajeta

1 dc ulja

1 čvrsti jogurt

2 dc mineralne vode

1 kašičica soli

Priprema:

Sitno isjeckati luk i propržiti na ulju,zatim dodati mu mljeveno meso,te to posoliti,pobiberiti i povegetiti i nastaviti pržiti još koju minutu.

S druge strane dok se to prži oguliti krompir i izrendati ga.Zatim pomješati taj krompir s mesom i lukom,ako treba još začiniti,te onda kad se završi prženje ostaviti sa strane da se ohladi.

Tepsiju veličine otprilike 35x25 premazati s uljem i staviti koru koju ste presavili na pola.Koru premazati s uljem i na nju staviti opet drugu koru isto duplo tj.presavijenu.

Na tu drugu koru raširite malo preljeva koji pokrijete novom korom, pa opet preljev i tako redom dok preljev ne potrošite. Zadnje dvije kore neka vam budu bez preljeva kao što ste i započeli.

Isjeći onda pitu na željenu veličinu i zaliti pripremljenim zaljevom.

Priprema zaljeva:

Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope, a zatim staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni dok lijepo ne porumeni.Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašoj želji.

Prijatno!



(najbolji-recepti.com)

RECEPT ZA NAJBOLJE KUHANJE OD GRAŠKA




U nastavku teksta, donosimo vam najbolji recept za pravljenje kuhanja od graška. Pokušajte ga napraviti, jer će vam se zaista svidjeti, garantujemo vam :))

Potrebno je:

500 g svježeg ili smrznutog graška

500g pilećeg mesa

1 veća mrkva

vezica peršunovog lista

2 kašike ulja

1 kašičica šećera

1 kašičica mljevene slatke paprike

2 kašike brašna

soli ili vegete po ukusu

Priprema

U 1 l posoljene vode staviti mrkvu predhodno oguljenu i nasjeckanu na kriškice i kuhati dok ne prokuha, te onda kad provri staviti smrznuti grašak,a ako imamo svježi onda zajedno s mrkvom ga staviti da kuha.

Kad taj grašak omekša ali se ne raskuha treba ga procijediti,a voda u kojoj se kuhalo sačuvati.
Propržiti na ulju šećer da se karmelizira malo,pa ga maknuti sa vatre i istresti grašak s mrkvom,onda dodati isjckani peršun i mljevenu papriku,te promješati


Razmutiti brašno s malo hladne vode da nema grudvica,pa preliti preko graška i to promješati.
Vratiti na peć,te sipati onu vodu u kojoj se grašak kuho i to toliko koliko želite da vam grašak bude gust.

Tu vodu znači treba sipati lagano i mješati, te kuhati još dodatnih 10-tak minuta.Također ako treba dosoliti ili dodati vegete,te se može služiti uz bilo koje meso pečeno ili pohovano.

Prijatno!



(najbolji-recepti.com)

Ako ne znate šta za doručak,ova slana torta je idealno riješenje,brzo i jednostavno se pravi,a i veoma je ukusna



Potrebno je:

3 jajeta

2 dcl jogurta

 200-300 ml ulja

16 kašika brašna

1 praška za pecivo

150 gr šunke po želji

100 gr masnog sira

so

biber

Priprema:

Umutiti jaja i bez prekidanja mućenja dodati ulje, pa zatim i jogurt.Miješajući također dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Nastaviti sa miješanjem dok se ne dobije homogena smjesa.

Na kraju dodati šunku i sir isjeckane na kockice, posoliti i pobiberiti i još jednom promiješati
Smjesu istresti u prethodno nauljenu i kukuruznim brašnom posutu tepsiju, pa zatim staviti u peć i peći 30 minuta na 200 stepeni.

Gotovu tortu isjeći po želji, dekorisati je sa malo kisele pavlake ili sa drugim dekoracijama po želji.

Prijatno!



(www.najbolji-recepti.com)

JEDNOSTAVAN I BRZ KOLAČIĆ OD ROGAČA



Svojim jedinstvenim ukusom odmah će vas osvojiti. Osim što je jako ukusan neće vam zadati muke kada je priprema u pitanju, a još jedna prednost je i to da ga možte jako brzo pripremiti.

Potrebno je:

300 ml mlijeka

2 jajeta

200 gr šećera

250 gr brašna

150 ml ulja

6 punih supenih kašika rogača

1 kašičica sode bikarbone

sitno isjeckanih oraha, količina po izboru

mliječna čokolada

Priprema:

Rernu zagrijati na 200 stepeni.Zatim jaja pohlupati i to odvojiti žumanca od bijelanaca,te umutiti žumanca sa šećerom dok ne pobijele,pa onda dodati ulje i dobro izmutiti.

Zatim dodati brašno, rogač, stino isjeckane orahe i sodu bikarbonu, pa dodati mlijeko i to sve sjediniti.

Zatim toj smjeci dodati bijelanca i sve onda lagano izmješati varjačom.Smjesu istresti u pouljen i pobrašnjen pleh (može veličine 30 x 20 cm)

Peći 25 minuta provjeravajući čačkalicom u sredinu i izvadite,pa ako je suha kolač je gotov.

Na kraju otopiti čokoladu i premazati kolač,te posuti orasima, a može i šećerom u prahu ili nečim drugim po vašoj želji.

Prijatno!




(domacirecepti.net)

JEDNOSTAVNI I BRZI ČOKOLADNI MUFFINI



Super jednostavni i brzi čokoladni muffini, koje će vaša djeca, a i vi itekako voljeti jesti u skoro svakom trenutku.

Potrebno je:

3 jajeta

200 ml jogurta

2/3 šolje ulja

1 šolja šećera

2 kašike kakaoa

2 šolje brašna

1 prašak za pecivo

50 – 100 gr čokolade, a mogu se dodavati sušene brusnice ili grožđe, kao i sijeckani orasi, lješnjaci
itd.

Priprema:

Uključiti rernu da se zagrije na 180 stepeni.Zatim ,umutiti jaja sa šećerom i to mutiti malo duže da se šećer skoro otopi.

Onda dodati ulje i jogurt pa opet izmiješati, a na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo.

Pola mjere čokolade možete nasjeckati u smjesu pa sipati u podmazanu modlu za mafine.

Ostatak isjeckane čokoalde staviti odozgor da se ta čokolada otopi.

Peći na 180 stepeni između 20 i 25 minuta.

Prijatno!



(domacirecepti.net)

SVI IH VOLIMO - FERRERO ROCHER KUGLICE




























Svi ih volimo, a ovaj put možemo ih i napraviti. domaće ferrero rocher kuglice će vam se jako dopasti, upravo zbog svoje jednostavnosti tokom pripreme, a što je najbitnije, njihov okus je isti, čak i bolji nego one koje svakodnevno kupujemo u trgovinama.

Sastojci:

1 oblanda u obliku kuglica

200 gr napolitanki od lješnjaka

150 gr pečenih mljevenih lješnjaka

200 – 300 gr eurokrema, tamnog dijela

Za glazuru:

200 gr mliječne čokolade

4 kašike ulja

100 gr blendiranih lešnika (u blenderu ih isjeckati)

Priprema:

Napolitanke izlomiti  rukom, pa dodati mljevene lješnjake i eurokrem,pa to sve izmiješati.

Kada se izmješa smjesa ostavite da odstoji dok spremite oblande.Oblande isjeći makazama, jednu tablu. Prvo isječete u štrafte pa inda isjeckate kvadratiće.

Punite polovine malom kašičicom i spajate po dvije.Kada spojite sve, mase ostane za jednu oblandu.

Otopite čokoladu sa uljem, ako vam je pregusto, pa dodavati lješnjake onda dodajte 2 kašike mlijeka, i promiješajte.

Umačite kuglice, u smjesu i to višljuškom pa ih stavljajte ili  na tacnu, tepsiju ili neku rešetku.

Ostavite preko noći da se stegne pa stavite u korpice,i onda servirati.Također možemo odozgo preći sa čokoladom ili nekom drugom dekoracijom po vašoj želji.

Prijatno!




(domacirecepti.net)

ROLAT - PAUNOVO OKO





Domaći rolat, poznatiji kao paunovo oko, a kao što vidite čak je i lijep za oko. Vašoj djeci, a i onima malo starijima svakako će se dopasti. Veoma jednostavan rolat, koji skoro u bilo koje vrijeme možete pripremiti, jer vam neće trebati puno vremena za pripremu.

Potrebno je:

Za koru:

7 jaja

7 kašika šećera

2 kašike kakaoa

3 kašike brašna

1/2 kašičice sode bikarbone

Za krem I i II:

4 jajeta

4 kašike šećera

4 kašike brašna

100 – 150 gr šećera

300 ml mleka

250 gr margarina

2 – 3 rebra čokolade

Priprema:

Prvo zagrijati rernu na 180 stepetni.Ovamo umutiti žumanca sa pola šećera pa dodati brašno, kakao i sodu bikarbonu.

Zasebno izmješati bijelanca u jak sneg sa ostatkom šećera i sve sjediniti lagano varjačom.

Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje pa izliti smjesu i peći nekih 20 minuta.

Pečeni biskvit uviti zajedno sa papirom.

Ulupati jaja ponovo sa šećerom za fil pa dodati brašno, umutiti to sve, pa zatim dodati i mlijeko i sve to zajedno sjediniti.

Staviti na laganu vatru i uz mešanje skuhati krem.Prvo bude sa grudvicama sitnim a kasnije se sve sjedini.

Kad se sve završi potpuno ohladiti.Zatim izmješati margarin pa mu dodati ohlađen krem i sve umutiti.

Podijeliti krem na dva dijela pa u jedan dio dodati otopljenu čokoladu. Čokoladu otopiti na pari.

Odviti koru, skinuti papir i premazati prvo sa svijetlim pa zatim sa tamnim filom i sve ponovo čvrsto uviti.

Staviti u frižider nekoliko sati da odstoji, pa služiti.

Također po rolatu možemo posuti neku dekoraciju po želji.

Prijatno!




(domacirecepti.net)

nedjelja, 17. siječnja 2016.

PALAČINKE SA ŠAMPINJONIMA




Nevjerovatno ukusne palačinek sa šampinjonima koje će vas uistinu oduševiti. U nastavku teksta vam nudimo odličan receptić. Iskreno se nadamo da će vams e dopasti, i da ćete već danas isti napraviti svojim najmilijima.

Potrebno je:

8 palačinki

ulje za pečenje nadjevenih palačinki

Za nadjev:

30 g maslaca

70 g mladog luka

500 g šampinjona

2 kašičice vegete

100 g naribanog sira edamera

100 g kukuruza šećerca

1 kašika nasjeckanog peršuna

Za umak:

30 g maslaca

400 g svježeg paradajza

1 kašika vegete

3 kašike kečapa ljutog

250 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Propržiti isjeckani mladi luk sa 2-3 kašike ulja,a može i kombinacija maslaca i maslinovog ulja

Dodati vegetu i isjeckane šampinjone,te krčkati dok ne ispari tekućina,pa zatim maknuti sa vatre.

Onda dodati sir,kukuruz i peršun,te izmješati

Također isjeckani paradajz krčkati 10-tak minuta na maslacu ili ulju uz to dodati i vegetu.

Umiješati kečap i vrhnje te kuhati 2-3 minute.

Na svaku palačinku koju smo napravili staviti 1-2 kašike nadjeva od šampinjona i preklopiti na četvrtine.

Nadjevene palačinke stavite u širu tavu i na ulju ih pecite 1-2 minute sa svake strane.

Možete preliti umakom od paradajza i poslužiti ili sa nekim drugim umakom po vašoj želji.

Prijatno!



(coolinarika.com)

DOMAĆE TIKVICE FILOVANE FETA SIROM





Uskoro će u našim baštama biti povrća u izobilju, tako i domaćih tikvica. Ovom prilikom vam preporučujemo domaće tikvice filovane feta sirom, koje su zaista neodoljivog ukusa, u što ćete se i sami uvjeriti kada ih probate. Recept kao što vidite nije komplikovan, tako da ćete ga bez problema uspjeti napraviti brzo, i još brže ćete ih pojesti.


Potrebno je:

4 mlade tikvice

1 glavica crvenog luka

2-3 čehna bijelog luka

150 g sira feta

200 gr. hljebnih mrvica

1 jaje

1/2 supene kašike vegete

1 supena kašika peršuna

1 supena kašika kopra

Priprema:

Tikvice dobro isprati u vodi,a zatim ih prokuhati u ključaloj vodi 2-3 minute.Onda ih izvaditi u hladnu vodu i ostaviti da budu oko 1 minute,te zatim ih sušiti i ostaviti da se ohlade

Tikvicama zatim izvaditi njihovu sredini,kojom prilikom treba paziti da se ne oštete vanjske stranice.Unutrašnjost tikvice trebali bi posušiti papirom ukoliko budu vodenaste.

U tavu naspite ulje (može i kombinacija maslinovog ulja i maslaca),te dobro izdinstajte isjeckani crveni luk i bijeli luk,te skloniti sa strane kad se završi dinstanje da se malo ohladi.Kad se ohladi onda tu dodati isjackanu sredinu od tikvica,feta sir, hljebne mrvice, vegetu, peršun, kopar, biber, so po potrebi i na kraju umuceno jedno jaje.

Tikvice zatim filovati sa smjesom,te odozgo posuti malinovim ulje.Zatim tikvice prekriti folijom i staviti u prethodno zagrijanu peć i peći na 180 stepeni 30 minuta,zatim skloniti foliju i onda bez folije peći dodatnih 15 minuta dok tikvice ne porumene.

Prijatno!




(coolinarika.com)

PRSTE DA POLIŽEŠ - DOMAĆI PILEĆI PAPRIKAŠ




Svi volimo paprikaš, osobito s piletinom, još sada kada u bašti počne povrće, pravit ćete ga svaki dan, jer je zaista posebnog ukusa, a tek mirisa. Cijela kuća se uzmiriše prilikom kuhanja :)) Jednostavna je priprema, i neće vam oduzeti puno vremena. Najbitnije stvar je to da uglavnom svi volimo paprikap, tako da će se dopasti svima. Nećete pogriješiti ukoliko ga odaberete.

Potrebno je:

komadi piletine

4-5 krompira

1 glavica luka

2-3 čehna bijelog luka

4-5 kašika ajvara

crvena paprika

sol

vegeta

biber

Priprema:

Prvo luk sitno isjeckati,pa zagrijati tavu i u nju nasuti ulje,pa propržiti luk.

Na luk dodati piletinu malo prodinstati pa dodati i bijeli luk i sacekati da se malo proprzi.

Zatim dodati ajvar, sol, biber, vegetu, crvenu papriku i vode toliko da predje preko mesa oko
2-3 cm.

Kad to sve prokuha ostaviti još da se krčka na tihoj vatri i poklopiti.

U međuvremenu oguliti krompir i narezati na četvrtine .Dodati mesu nakon što ste ga kuhali pola sata, a zatim trebate kuhati jos oko pola sata.Sos treba da bude malo gušći.

Prijatno!




(coolinarika.com)

KUPKA ZA MRŠAVLJENJE,PROTIV KOŽNIH BOLESTI,ZNOJENJA,LIJEČI BOLEST MJEHURA,JETRE,SRCA,GLAVOBOLJE,UPALA PLUĆA,BRONHITIS,




Ovo je bjelogorično vitko drvo prepoznatljivo po bijeloj kori.Raste u svim dijelovima Europe i Azije te je od velike važnosti u biljnoj medicini.Oduvijek je cijenjena  u mnogim narodima diljem svijeta, a posebice kod Indijaca, Indijanaca i Sibiraca.Breze iz Sibira poznate su po tome što na njima raste iznimno ljekovita parazitska gljiva - čaga.

Ljekovita svosjtva breze

Listovi i pupoljci breze sadrže saponin, tanine, eterična ulja, saharoze, betulin, smole, vitamin C.
U brezovu katranu nalaze se gvajakol i krezol – tvari koje imaju ljekovito i antiseptično djelovanje, pa se često koriste protiv kožnih bolesti.

Breza je najcjenjenija kao diuretik te se koristi za pospješivanje mokrenja, protiv kamenaca, bubrežnih bolova i albuminurije. Potiče znojenje i liječi bolesti mjehura.

Listovi breze smanjuju holesterol, čiste krv i djeluju protiv bolesti jetre. Srčani edemi uzrokovani oslabljenom cirkulacijom, arterijskom hipertenzijom i aterosklerozom također se liječe uz pomoć breze.

Breza preporučuje se i u liječenju gripe, prehlade i hroničnih upala sinusa. Snižava temperaturu, ublažava glavobolje i jača imuni sistem.

Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog tlaka.Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju i razgrađuju trombove. Preporučuju kod tromboflebitisa, upala na koži, upale pluća, bronhitisa.

Breza se upotrebljava i kod bolesti izazvanih radijacijom.Čajevi od listova i pupoljaka uspješno pomlađuju tkivo i ubrzavaju zacjeljivanje bez ožiljaka čak i dubokih rana. Breza također poboljšava koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam.

Neki od pripravaka breze

Pripravci od breze mogu se koristiti lokalno i oralno. U liječenju se koriste pripravci od listova, pupoljaka, kore i soka, a značajni su i njena smola i ugljen.
Najbolje je sakupljati u proljeće kad su ljekovite tvari najaktivnije. Berite najkrupnije pupoljke i najmekše listove.

Sok se skuplja kod breza promjera šireg od 20 centimetara na visini od jedan metar iznad zemlje.
Da biste skupili sok, u proljeće prepilite jednu granu. Ako je dovoljno velika može dati četiri do pet litara, koje ulijte u staklenu posudu.

Koru skidajte tako da se prirodno odvaja, u kružnim trakama. Rese berite prije nego što se muški cvjetovi oslobode peluda, a ženski oplode.

Listovi breze

Listovi breze imaju snažno diuretsko djelovanje.Koriste se kao čaj za bolesti koje nastaju zbog viška vode, a mladi se listovi mogu upotrijebiti za salatu.

Sok breze

Imaju moćno detoksikacijsko i diuretičko djelovanje, pomažu kod ateroskleroze, gojaznosti, cistitisa, edema, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Preporučena dnevna doza je jedna žlica.

Kora

Koristi se za pripremu ljekovitih kupki kod raznih kožnih tegoba. Dobra je kao diuretik, digestiv i antipiretik.

Pupoljci

Čiste bubrege i imaju antimikrobno, diuretsko i antibiotsko djelovanje.

Čaj od listova breze

Prelijte malu šaku svježih listova breze litrom vruće vode. Nakon deset minuta procijedite.Pijte tri šoljice dnevno. Liječenje čajem od breze najbolje je kombinirati s kupkama od breze.

Tinktura od pupoljaka breze

Prelijte 100 grama pupoljaka litrom 40-postotnog alkohola. Natapajte dva tjedna i svakodnevno protresite. Koristite za masažu vlasišta radi poticanja rasta kose.

Kupka za mršavljenje

U toplu vodu za kupanje dodajte svježe listove breze u omjeru pola šake listova na svaku litru vode. U kadi provedite 20-tak minuta.

Oblozi od breze

Koristite obloge od svježih listova breze protiv kožnih bolesti i za zacjeljivanje rana nekoliko puta dnevno.




(alternativa-za-vas.com/zenski magazin.rs)

ANTIALERGIJSKA BILJKA, DJELUJE PROTUUPALNO, PROTIV GRČEVA, MENSTRUALNIH BOLOVA, JAČA KOSU, POBOLJŠAVA JETRU...




Ova biljka je široko rasprostranjena u našim krajevima, a njen čaj je svakako jedan od omiljenijih napitaka.Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica.

Ljekovito djelovanje kamilice

Ova biljka dijeluje:

protiv grčeva

antiupalno

antialergijski

antiseptički

umirujuće

kao probavni stimulans

kao blagi analgetik

protiv menstrualnih bolova

opušta mišiće

njeguje problematičnu kožu

poboljšava funkciju jetre

jača kosu

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog njenog antiupalnog djelovanja može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide.Istraživanja njemačkih naučnika iz 1987. su dokazale da krema s kamilicom pospješuje zacjeljivanje rana.

Druga njemačka studija na kamilici i četiri druge biljke je pokazala da je kamilica djelotvorna kod kolika, čira, gastrointestinalnih grčeva i upalnih problema poput artritisa.Cvjetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove.

Spoj apigenin iz kamilice ima umirujuće djelovanje.Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu te djeluje antialergijski i protiv temperature.

Inhaliranje pare kamilice ubrzava izlječenje hunjavice i začepljenosti nosa.Također antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja. Ona sadrži levomenol  koji može poboljšati strukturu kože i smanjiti bore od zagađenja, stresa i sunca.

Također pomaže kod akni, različitih iritacija, osipa i drugih kožnih problema, osobito gnojnih rana.
Kupke s kamilicom jačaju kosu, sprječavaju njezino ispadanje, daju joj svjetliju boju i lijep zlatni sjaj.

Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje. Zato nemojte čupati kamilicu u svom vrtu, nego je radije posadite.Kamilica voli laganu zemlju. Posadite je u jesen ili proljeće, a cvjetove berite u junu, ujutro nakon rose – inače će brzo pocrnjeti.  Sušite kamilicu u hladu.

Čaj od kamilice

U šoljicu  stavite 1 – 2 pune supene kašike cvijeta kamilice i prelijte ih s 2,5 dl ključale vode, brzo promiješajte, poklopite i ostavite da stoji najmanje pola sata. Nakon toga procijedite i popijte.

Kamilica se nikad ne smije kuhati već samo popariti, znači preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji.
Rijetka je, ali moguća alergija na kamilicu, pogotovo ako je osoba već alergična na neku od biljaka iz porodice glavočika.

Čaj od kamilice se preporučuje osobama koje pate od želučanih smetnji, grčeva, bolesti mjehura, menstrualnih bolova, proljeva, bolova u crijevima.

Oblozi od kamilice

Preko jedne pune kašike kamilice prelijte 1/4 litra ključale vode, ostavite kratko da odstoji, procijedite i od toga napravite tople obloge.Oblozi od kamilice koriste se za snižavanje temperature, kod podočnjaka i infekcija oka te za brže zarastanje rana.

Kupka od kamilice

100 grama kamilice prelijte litrom ključale vode. Procijedite i razrijedite s 30 litara tople vode.
Ova kupka je odlična za zatvor, upalu mjehura, želučane probleme i hemeroide.

Ulje od kamilice

Posudu od 1l nаpunite  cvjetovima  kаmilice i prelijte s 1l kvalitetnog baznog ulja(najbolje bi bilo maslinovo).Ostavite da odstoji dvije sedmice, a zatim procijedite u staklenu bocu, zatvorite i pohranite na tamno mjesto. Ulje se može koristiti duže vremenа - nemа ogrаničenjа u dužini terаpije.

Ulje od kаmilice odlično djeluje kod reume,  bolovа u zglobovimа i temperature.Zbog umirujućeg djelovanja preporučuje se i kod bronhitisа i аstme. Ovim uljem mogu se tretirаti promjene nа koži poput upаlа i аlergijа. Pomaže i kod bubuljicа i akni.

Treba izbjegavati kamilicu ako se uzimaju druga sredstva na bazi oraha i kininovca. Također nemojte uzimati kamilicu ako koristite homeopatske lijekove, jer kamilica blokira njihovu apsorpciju.




(alternativa-za-vas.com)

ODLIČNA ZA SMIRENJE, POSPJEŠUJE ZNOJENJE, LIJEČENJE HRONIČNOG BRONHITISA JAČA IMUNITET, UKLANJA BOLOVE U ZGLOBOVIMA




Ova biljka, poznat ije vijesnik proljeća.Cvate u martu i aprilu, a prepoznatljiva je po nježnim cvjetićima većinom tamnoljubičaste boje i listova srcolikog oblika.I naravno, po neodoljivom, slatkom mirisu.

Ljekovita svojstva ljubičice

Ljubičica sadrži aktivne tvari od kojih su najznačajniji saponini, glikozid iridin, spojevi salicilne kiseline, gorke tvari, eterično ulje i alkaloid odoratin. Čaj od ljubičice poznat je po tome što pomaže u liječenju kompletnoh dišnog sistema.

Može pomoći kod akutnog i hroničnog bronhitisa, astme, emfizema, pneumokonioze, infekcija dišnih puteva, simptome prehlade i gripe, kašlja i promuklosti.

Naučno je dokazano, da je u biljci otkrivena prisutnost salicilne kiseline, jednog od osnovnih sastojaka aspirina koji se koristi i kao analgetik.

Također, u narodnoj medicini mirisna ljubičica je isto tako bila cijenjena zbog svojega djelovanja na sve vrste infekcijskih bolesti.

Cijela biljka pospješuje znojenje, mokrenje i stolicu, te tako blagotvorno djeluje na kožu, probavni i mokraćni sistem.

Neki od preparata koje možemo napraviti za bolje zdravlje

Med s ljubičicama za jači imunitet

Kombinacija meda i ljubičica izvrsna je za jačanje imuniteta, kod prehlade i gripe te kao pomoć kod infekcija.Uzmite dvije šoljice cvjetova i izmiješajte ih u mikseru s jednom šoljicom meda i svježe iscijeđenim sokom jednog limuna.Uzimajte dva puta, po jednu kašičicu dnevno.Smjesu stavite u staklenku i držite je u frižideru.

Sirće s ljubičicama protiv bolova u zglobovima

Ovo sirće prirodno je sredstvo koje je dobro imati pri ruci ako vas muče bolovi u kostima i zglobovima.Natopite njime tkaninu ili vaticu i iskoristite ga kao oblog koji ćete staviti na bolno mjesto.

Kako pripremiti:

Napunite staklenku sa što više cvjetova.Ulijte bijelo vinsko sirće i ostavite da se cvjetovi namaču 2-3 sedmice, uz svakodnevno protresanje staklenke.Potom ga procijedite i spremite u frižider.

Sirup za olakšavanje bolesti dišnog sistema

Ovaj sirup može vam pomoći kod simptoma prehlade, astme, bronhitisa, kašlja i upaljenog grla.
Ublažava upalu, otvara dišne puteve i pomaže u rastvaranju sluzi. Travari ga često propisuju i kod karcinoma pluća i limfoma.

Potrebno vam je 36 gr suhih listova ljubičice, 1,2 l destilirane vode i otprilike 3 kg meda.Stavite lišće u posudu od nehrđajućeg čelika ili stakla i prelijte s 1,2 l vode.Ostavite da odstoji preko noći.Sljedećeg jutra stavite posudu na štednjak i neka voda tiho ključa 15 minuta, a zatim procijedite.

Izmjerite količinu preostale tekućine i broj koji se dobili pomnožite s tri, i tako ćete znati tačnu količinu meda koju trebati dodati tekućini u posudi.Potom sve lagano zagrijte kako bi se med rastopio, te smjesom napunite sterilizirane staklenke.

Sirup se koristi jednom dnevno, po 1 čajnu kašičicu. Kada otvorite staklenku, obavezno je stavite nahladno mjesto, odnosno u frižider, ovako pohranjenu, možete koristiti godinu dana.


Ulje od ljubičice za ublažavanje glavobolje i migrene

Kod problema s glavoboljom i migrenom masirajte sljepoočnice pomoću ovog ulja.Za njegovu izradu potrebna vam je jedna šaka svježih cvjetova ljubičice i pola litra maslinovog ulja.

Cvjetove ljubičice prelijte maslinovim uljem i ostavite ih da odstoje pet dana.Ulje potom procijedite i čuvajte u boci od tamnog stakla.

Čaj za smirenje

Blagotvorni sastojci ljubičice čine je odličnim prirodnim sredstvom za pomoć kod nesanice, umora, stresa, histerije i glavobolje.Danas, ovaj čaj ima blagotvorno djelovanje i na smirivanje simptoma astme.

Čaj od ljubičice priprema se od cijele biljke: listova, cvijeta i korijena.

Za 1 šoljicu čaja treba vam:

2,5 dcl vode

2 čajne kašičice osušenih i razmrvljenih dijelova ljubičice (list, korijen, cvijet)

1 kašika meda

Priprema:

Sušenu ljubičicu prelijte hladnom vodom, stavite na vatru i zagrijte do vrenja. Čaj kuhajte 5 minuta i potom ga procijedite.Ohladite čaj, zasladite ga medom i pijte dok je mlak, po 1 šoljicu, 3 puta dnevno.

Ljubičica kao svakodnevna salata

Listove i cvjetove ljubičice možete jesti sirove ili u kuhanom obliku.Dodajte ju u proljetnu salatu, grickajte kao mirisnu deliciju...




(alternativa-za-vas.com)