ponedjeljak, 1. veljače 2016.

BRZO DAJE ENERGIJU, ODLIČAN IZVOR ŽELJEZA, ČISTI CRIJEVA, POBOLJŠAVA VID, SNIŽAVA HOLESTEROL I KISELOST...



Ova namirnica, naročito pogodna za zimsku ishranu, posebno je dobra za one koji pate od zatvora, groznice, anemije i acidoze. Pomaže da se dobijemo kilograme ako je to potrebno, dobro je za oči, zube i zdravlje kostiju.

Suho grožđe je vjerovatno najviše korišteno sušeno voće na svijetu. Ne samo da je slatko, ukusno i odlično za pripremu kolača i poslastica, već je i veoma zdravo, a evo i zašto.

Brzo daje energiju

Pošto je veoma bogato prirodnim šećerima fruktozom i glukozom, suho grožđe vrlo brzo daje energiju.Takođe poboljšava apsorpciju vitamina, bjelančevina i drugih nutrijenata u tjelu. Često ga koriste atletičari i bodi bilderi, da brzo podignu energiju.

Pomaže crijevnu peristaltiku

Nakon što ga pojedemo, suho grožđe apsorbuje vodu i uvećava zapreminu, pa tako postiže laksativni efekat, podstičući pražnjenje creva. Biljna vlakna koja suho grožđe sadrži čiste toksine i otpadne materije iz gastrointestinalnog trakta.

Odličan izvor gvožđa


Pored toga,odličan su izvor bakra kao i vitamina B kompleksa, što sve pogoduje formiranju crvenih krvnih zrnaca. Redovna konzumacija suhog grožđa pomaže da se nadoknadi manjak gvožđa u organizmu, a takođe i podstiče zgrušavanje krvi, što je korisno tokom procesa zacjeljenja rana.

Odlično za vid

Bogato je polifenolima, a ovi fitonutrijenti su dobri za vid. Te biljne hemikalije štite oči od degeneracije žute mrlje, kao i od katarakte.

Pomaže sniženju holesterola

Redovna konzumacija suhog grožđa doprinosi sniženju količine holesterola i triglicerida u krvi. Polifenoli koje grožđe sadrži takođe pomažu regulaciji holesterola.U suštini, konzumacija suhog grožđa povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova.

Smanjuje kiselost

Pošto je suho grožđe bogato kalijumom i magnezijumom, ono pomaže da se smanji kiselost organizma i da se uklone kiseli toksini iz tjela.

Doprinosi prevenciji malignih promjena

Grožđe sadrži značajne koncentracije katehina, polifenolnih antioksidanasa, za koje se pretpostavlja da mogu doprineti prevenciji nastanka malignih promjena.




(zdravahrana.com / stil.kurir.rs)

Nema komentara:

Objavi komentar