ponedjeljak, 1. veljače 2016.

OVE NAMIRNICE OBAVEZNO IZBJEGAVAJTE





Jedan od stručnjaka za trovanje hranom, proveo je više od 20 godina svjedočeći u raznim tužbama u vezi sa trovanjem hranom. Zato danas više ne jede određene tipove namirnica.On preporučije da se izbjegavaju ove vrste namirnica

Oprano i isječeno sirovo voće i povrće,

Upakovano u plastičnu ambalažu i spremno za upotrebu (u supermarketima)ovaj stručnjak navodi da ove tipove namirnica izbjegava.Možda jesu pogodne jer štede vrijeme, ali što je više ljudi uključeno u proces obrade hrane, veće su šanse da dođe do kontaminacije, pa zaista nije vrijedno rizika.

Sirovi prokelj

Epidemije prouzrokovane konzumiranjem kontaminiranog prokelja su iznenađujuće česte.U  Velikoj Britaniji u posljednje dvije decenije dogodilo se najmanje 30 velikih bakterijskih epidemija, pretežno salmonele i ešerihije koli.

Sirovo meso

On ne naručuje meso koje nije bar dopola pečeno. Prema stručnjacima, potrebno je termički obraditi meso na temperaturi od bar 160 stepeni kako bi bakterije poput salmonele ili ešerihije koli bile eliminisane.

Sirova jaja

Za sve koji stavljaju živa jaja u kolače, a sjećaju se epidemija salmonele osamdesetih i devedesetih godina, o ovome uopšte ne treba ni razmišljati – šanse da se otrujete sirovim jajima danas je znatno manja nego što je bila prije 20 godina, ali on u svakom slučaju ne bi nikako rizikovao.

Nepasterizovano mlijeko i sokovi

Brojni novi pokreti zagovaraju konzumiranje sirovih namirnica, uključujući mlijeko i sokove, pod argumentom da termička obrada uništava hranjljive vrijednosti.On navodi da pasterizacija nije opasna, ali da sirovi napici i te kako mogu da budu puni bakterija, virusa i raznih parazita.



(vijesti.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar