ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Evo zašto treba da jedemo patlidžan




Ova namirnica je odlična za naše zdravlje, jer sadrži velike količine raznih hranjljivih tvari koji pomažu i doprinose dobrom stanju organizma.

Patlidžan u sebi ima minerale potrebne za različite tjelesne funkcije.

Sadrži kalcij koji je dobar za naše kosti i zube te željezo što znači da je namirnica koja pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica koje transportiraju molekule kisika preko cijelog tijela.

Kožica patlidžana sadrži fitonutrijente. Također ona pospješuju cirkulaciju krvi, a također pomažu i mozgu da bolje funkcionira.

Potiče dobru probavu i tjera toksične tvari iz probavnog sistema,te tako čisti organizam.Redovna konzumacija patlidžana sprečava zatvor. Zbog velike količine vlakana također pomažu u snižavanju lošeg holesterola i normaliziraju krvni pritisak.

Ko želi smršaviti, onda definitivno neka jede ovu namirnicu, jer ona ne sadrži masti i jedna šoljica patlidžana ima samo 35 kalorija, i zbog svog sastava čini nas sitima.

Dijabetičarima i ljudima koji imaju problema sa šećerom u krvi preporučuje se da jedu patlidžan jer on ne sadrži puno ugljikohidrata i zahvaljujući tome pomaže u ublažavanju tih zdravstvenih stanja.




(vijesti.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar