ponedjeljak, 1. veljače 2016.
Evo zašto treba da jedemo patlidžan
Ova namirnica je odlična za naše zdravlje, jer sadrži velike količine raznih hranjljivih tvari koji pomažu i doprinose dobrom stanju organizma.
Patlidžan u sebi ima minerale potrebne za različite tjelesne funkcije.
Sadrži kalcij koji je dobar za naše kosti i zube te željezo što znači da je namirnica koja pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica koje transportiraju molekule kisika preko cijelog tijela.
Kožica patlidžana sadrži fitonutrijente. Također ona pospješuju cirkulaciju krvi, a također pomažu i mozgu da bolje funkcionira.
Potiče dobru probavu i tjera toksične tvari iz probavnog sistema,te tako čisti organizam.Redovna konzumacija patlidžana sprečava zatvor. Zbog velike količine vlakana također pomažu u snižavanju lošeg holesterola i normaliziraju krvni pritisak.
Ko želi smršaviti, onda definitivno neka jede ovu namirnicu, jer ona ne sadrži masti i jedna šoljica patlidžana ima samo 35 kalorija, i zbog svog sastava čini nas sitima.
Dijabetičarima i ljudima koji imaju problema sa šećerom u krvi preporučuje se da jedu patlidžan jer on ne sadrži puno ugljikohidrata i zahvaljujući tome pomaže u ublažavanju tih zdravstvenih stanja.
(vijesti.ba)
Oznake:
dijabetes,
holesterol,
kalcij,
mršanje,
odličan za zdravlje,
patlidžan,
pospješuje cirkulaciju u krvi,
probavni sistem,
šećer u krvi,
ugljikohidrati,
zašto treba jesti patlidžan
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar