utorak, 22. kolovoza 2017.

UKUSNA I VEOMA GLAMUROZNA - ŠARENA MAĐARICA



Ukusno neodoljiva i veoma glamurozna - Šarena mađarica, koju možete pripremiti za svaku prigodu, pogotovo kada je neka svečanost u pitanju. sam njen izgled, a i okus plijeni pažnjom u što ćete se uvjeriti, a za to vam je dovoljan samo jedan zalogaj.


Sastojci:

Kore:

900 g brašna (pola meko, pola oštro)
10 g praška za pecivo
3 kom bjelanca + pola kašikice soli
300 g šećera u prahu
300 g maslaca
300 g punomasnog kiselog vrhnja
2 kašikice arome vanilije
30 g kakaa


Krema:

2,4 l mlijeka
400 g šećera
200 g škrobnog brašna
200 g oštrog brašna
2 kašikice arome vanilije
400 g maslaca
150 g bijele čokolade
150 g tamne čokolade + 1 kašikica gorkog kakaa

Glazura:

200 g tamne čokolade
1 kašikica arome vanilije
7 kašikica ulja ili 1 čašica slatkog vrhnja (200 g)

Po kolači prošarajte otopljenom bijelom čokoladom. naravno šare radite proizvoljno, onako kako se vama sviđa.


PRIPREMA:

Za kore pjenasto izmiksati omekšali maslac sa bjelancima i soli. Kad dobijete pufnastu i sjajnu kremicu umiksati šećer - malo po malo. Dodati kiselo vrhnje i aromu vanilije, dobro razraditi, potom umijesiti brašno i prašak. Podijeliti na dva dijela i u drugi umijesiti gorki kakao. Tijesto će biti meko i  sjajno. Možete valjati odmah, a može vas i pričekati u frižideru.

Prvo valjajte svijetle kore jer će vam one pokazati koliko se tamne moraju peći kasnije. Svaki dio tijesta podijeliti na 4 jednaka dijela, rukom oblikovati mali pravokutnik i valjati tanko. Ide jako brzo jer je tijesto svileno... da dodatno ne brašnite - preko tijesta stavite prozirnu foliju i valjajte skroz koliko ide - moje kore su cca 30x40cm. Prebacite zajedno sa silikonskom podlogom na okrenutu stranu lima za pečenje i stavite u vruću pećnicu (180*C). Dok poprimi laganu žućkastu boju po krajevima, gotova je! U mojoj pećnici je to nekih 6-7 minuta.


Pečene vruće kore preokrenuti na radnu podlogu i staviti lim za pečenje na njih - da ih ujednači. Bijele na bijele, tamne na tamne, opterećujte ih do kraja, tj. dok se sve ne ispeku. Maknite lim i pustite ih da se ohlade.

Zakuhati čvrstu kremu (obavezno odvojiti barem 700 ml hladnog mlijeka da u njemu dobro razmutite praškaste sastojke), u vruću kremu umiješati maslac. Podijeliti na dva dijela - u jednom otopiti bijelu čokoladu a u drugom tamnu sa žlicom kakaa.


Svaki dio kremice podijeliti na 4 jednaka dijela  Filati odmah! Kad špatulicom zagladite kremu i stavite koru, uzmite valjak i njime pritisnite koru, tako će se krema ispod ravnomjerno rasporediti. I tako do kraja... kreće se sa crnom korom i kremom, dalje bijela kora i krema. Ostaviti preko noći u frižideru, sutradan glazirati.


coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar