srijeda, 23. kolovoza 2017.

RECEPT ZA JEDNU I JEDINU NUTMU ILI PATIŠPANJU :D



Donosimo vam recept za jedan stari kolač, ali nama uvijek tako drag klačić, NUTMU, ili kako ga još zovemo PATIŠPANJA. Kao što neki znaju, ovaj kolač je zaista nešto posebno, jako je osvježavajuć i sočan. Naravno, da bi zasovoljio sve naše ukuse moramo znati i kako ga napraviti, stoga vam u nastavku donosimo brz i jako jednostavan recept za nutmu.


Sastojci:

10 jaja
10 kašika šećera
10 tkašika brašna
1/2 praška za pecivo


Agda
700g šećera
800ml vode
2 kesice vanilinog šećera

Da bi vaša nutma uspjela, morate posebno umutiti žumanca sa šećerom, a posebno bjelanca umutite, tako da napravite šlag, odnosno čvrst snijeg od njih.


Lagano izmiješajte snijeg i žumanca. Dodajte brašno i prašak za pecivo. U tepsiju namazanu maslacem istresti smjesu pa staviti u prethodno zagrijanu rernu na temperaturu 250°C, a onda smanjiti temperaturu na 220°C.


Peći oko 30 minuta, te paziti kako ne bi zagorila.

Napraviti agdu od 700g šećera, 800ml vode i dvije kesice vanilinog šećera pa zaliti.  Agda treba da bude hladna kada zaljevamo kolač.

bosanskikuhar.ba

Nema komentara:

Objavi komentar