srijeda, 30. kolovoza 2017.

BILI SMO DUGO U VEZI I ODLUČILI DA SE VJENČAMO, NA DAN VJENCANJA NJEN MI BRAT ŠALJE NEVJEROVATNU PORUKU



Sa ovom djevojkom sa bio prek pet godina u vezi. Stvarno je volim, i odlučio sam da je zaprosim, pristala je i zakazali smo naš dan vjencanja veoma brzo. Međutim na sami dan vjencanja ona je NESTALA iz mog života. Nedjelja, negdje oko 10 ujutro, ja spreman, rodbina i prijatelji se već počeli skupljati u dvorištu, kad stiže mi SMS poruka od brata moje vjerenice OPROSTI U MOJE I IME MOJE PORODICE, ALI MOJA SESTRA JE ODLUČILA DA SE NE UDA ZA TEBE…


Mislio sam da se šali sa mnom, jer je poznat po takvim morbidnim šalama, odmah sam pozvao moju vjerenicu, ali bila je nedostupna. Tada sam pozvao njenog brata i on mi je rekao da je rano ujutro kod njegove sestre došao njen najbolji drug, otvorio dušu i priznao da je voli i da je ta ljubav mnogo veća od prijateljske… očigledno i ona je prema njemu osjećala nešto više o d prijateljstva.


Ubrzo su se vjenčali i žive u zaista skladnom braku, baš su sretni. Ja se još nisam oporavio od nanesene sramote i bola, zaista velika bol. Šta da vam kažem ČUVAJTE SE NAJBOLJIH PRIjATELJA, jer ja sam najbolje osjetio da prijateljstvo između muškarca i žene nikada nije samo prijateljstvo!

ispovesti.rs

NI U JEDNOM RESTORANU NISAM JELA BOLJE PRIPREMLJENO POHOVANO PILEĆE MESO



Meso, uglavnom svi volimo naročito kada je riječ o piletini. Kao što nam je svima poznato, nju barem možemo na milion načina pripremiti, u svakom obliku je uvijek rado jedemo. Piletinu najviše krasi to da se jako brzo priprema i ne trba nam puno vremena da bismo imali sasvim solidan, odnosno nevjerovatno ukusan ručak. Ovaj recept sm dobila od prijateljice i zaista je nevjerovatan za pripremanje piletine, pa sam odlučila da ga podijelim sa vama, da i vi osjetite taj neopisivo dobar okus :)))


Bijelo pileće meso težine oko 800 gr isecite na tanke šnicle, najbolje se seku dok je meso polu-smznuto!

Ne lupajte ih kuhinjskim čekićem, jer bijelo meso nema žilica koje bi ga učinile tvrdim, samo ga blago nasolite i sa jedne strane bogato premažite senfom.

Zatim ga umotate u brašno, pa u umućena jaja (potrebna su 2 jaja) i na kraju u mješavinu prezli, vegete, paprike i malo kukuruznog griza.


Pržite na vrelom ulju dok korica ne porumeni, sa jedne, pa sa druge strane i obavezno ostavite da se nakon prženja malo ocede od ulja na papirnom ubrusu.

Služe se sa kriškom limuna, koju iscedite neposredno pred jelo po svakoj šnicli. Kada je prilog u pitanju,  uvijek može biti pire krompir ili pirinačp


receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

OVO JE GLAVNI RAZLOG ZBOG KOJEG SE MNOGE OSOBE BUDE SA NEVJEROVATNO NATEČENIM RUKAMA I NOGAMA, IZLIJEČITE NA VRIJEME



Postoji više načina koji će vam pomoci kako bi ste svako jutro ustali svježi, veseli, i prije svega zdravi i puni energije. Nažalost sve većem broju osoba se dešava to da ujutro ustanu saa raznim simptomima poput bolova u njihovim rukama i nogama. dešava im se da se ujutro bez ikakvog razloga i objašnjenja probude sa natečenom rukom ili nogom. Svi ovi simptomi mogu da pređu u nešto saasvim drugo, odnosno može da pređe u stalni hronični problem, gdje posle mnoge osobe imaju isti problem tokom cijelog života.


U nastavku teksta pokušat ćemo da vam pomognemo, naravno ako se budete pridržavali ovih uputa, vjerovatno ćete i zaboraviti na problem natečenih ruku i nogu.

Razlozi za otok:

Dehidracija

Jedan od najčešćih razloga za otečene udove je dehidracija. Većina stanovništva pati od ovog stanja zbog nedostatka potrebne količine vode u organizmu. Kada se nivo vode u našem tijelu smanjuje na minimum, naše tijelo se automatski prilagođava i počinje da štedi vodu u organizmu.


Spavanje i trajanje sna

Naša držanje tokom spavanja utječe na naše blagostanje. Dok su neki poze optimalne za nas, druge mogu biti štetne. Spavanje na stomaku ili na strani može dovesti do zajedničke boli. Osim toga, nedostatak sna ili nesanice može izazvati otečene ruke i noge.

Visok nivo natrijuma

Preveliki unos soli može da dovede do otoka. Osim toga, pretjerano uzimanje soli povećava nivo natrijuma u organizmu. Ako imate otoka u nekim dijelovima tijela,
pokušajte smanjenjem količine soli i primijetit ćete promjenu.


receptizabrzajela1987.blogspot.com

BEZ PUNO TROŠKOVA I MUKE NAPRAVITE NEODOLJIVO UKUSNU KARAMEL BAJADERU



Želite odličan kolač, a pritome da vam ne oduzma puno vremena i naravno novca, onda je to upravo ovaj, karamel bajadera, koja će vas doslovno svojim okusom izbaciti iz cipella. Jednostavna je u što cete se i sami uvjeriti kada je budete pravili. Pored toga, možete je uvijek poslužiti gostima koliko gos oni bili zahjtevni jer bajadera ide uz sve, osobito ova. Još jdna bitna stvar, a to je da može duže vremena stajati u frižideru ne gubeći svoju kvalitetu okusa. Ndamo da smo uspjeli nagovoriti vas da upravo ovaj kolač danas napravite. Prijatno :)))


Sastojci:

Prvi dio:

250 gr šećera u prahu
2 jaja
100 gr lješnjak karamela
1/2 margarina
250 gr mljevenog keksa


Drugi dio:

250 gr šećera
1dl vode
1/2 margarina
250 gr mlijeka u prahu

Glazura:

100 gr bijele čokolade

Priprema

Prvi dio:

Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.


Drugi dio:

Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati. Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.

Mali savjet: U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.

U drugom dijelu: najbolje da se koristi mlijeko u prahu, ako vam smejsa bude malo rjeđa ddajte jos mlijeka u prahu ili puding od vanilije.

www.coolinarika.com/infokuhinja.com / receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

ODLUČIO SAM ŽIVITI ZAJEDNO S DJEVOJKOM, ALI KADA JE MAMA SAZNALA NASTALI SU NEVJEROVATNI PROBLEMI



S djevojom sam već neko vrijeme, super nam je zajedno, te smo nakon nekog vremena, kada smo se vež upoznali bolje odlučili smo da počenmo zivjeti zajedno. Kada sam odlučio reći svojima, moja je majka napravila skandal od toga. Mislim, 25 mi je godina, odrasla sam osoba, ali bez obzira na sve to moja mama jednostavno to nije odoravala i bila je veoma ljuta na mene. Kada sam odselio, zvala me 10 puta dnevno, ljutila se ako je ne posjetimo barem 3 puta na tjedan, nenajavljeno nam dolazila na vrata itd. Probao sam 100 puta razgovarati s njom, ali ne ide.


Prije mjesec dana sam prestao razgovarati s njom, nisam joj čak ni Božić čestitao, nadao sam da će napokon shvatiti da griješi i da će počet mijenjati neke stvari… ali ne, danas me prvo zvala tetka i izvrijeđala mi curu pa me onda zvao tata, napao me da smo moja cura i ja nepristojni i odvratni, pitam zašto, šta im je svima danas, ništa mi nije jasno, kad ono- majka im je rekla da je srela moju curu i da joj je ona rekla da je matora dr*lja.


Pitam kad ju je srela, kaže on jutros, a meni cura zadnja 4 dana ima temperaturu i ne izlazi iz kreveta, a pogotovo ne iz stana. Ne mogu vjerovati da mi majka tako laže. Majka mi je, rodila me, sve to stoji, ali preko svega ovoga joj nikada neću preći, ja i ona smo završili za sva vremena.


ispovesti.rs / receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

utorak, 29. kolovoza 2017.

SUPER BRZA PIZZA GOTOVA ZA 15 MINUTA



ODličan receptić za veoma ukusnu i brzu picu za napraviti u kojoj ćete zaista uživati u svakom zalogaju. Naravno pizza uvijek može uz kolu, tako da ćete uživati u pravome smislu riječi. Uvijek je možete napraviti za ručak svojoj porodici, a anaravno klinci će je uvijek voliti, jer ovo je hrana koju djeca najviše vole i žele, ali naravno nemojete pretjerivati, kako se ne bi ugojili previše :D


Sastojci
5 soljice brasna
3 soljice mlijeka (toplo)
1 soljica ulje
1 kvasac
1 jaje
nadjev
kecap
rendani kaskavalj(zuti sir)
sampinjoni
pureca sunka


Priprema
U vanglicu za mesenje staviti sve sastojke za testo i dobro izmiksirajte Dobicete testo koje nije puno tvdo i nemozete ga mesiti sa rukama . Sa zlicom uzimate od testa i dasporedite na prthodno namazani pleh sa margarinom . ako nemozeite ramnomerno da rasporedite testo namrsite ruke pa sa ulje i raporedite .sloj treba staviti koliko mozete tanji .


Nad testo namazite kecap ,pa rendani sir ,sunkice ,sampinjone ovako i spremna pica neka odstoji 15-20 min pa pecite na 220 C oko 15 min.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

OVO JE NAJUKUSNIJI MUNCHMALLOW KOJI SAM PROBALA A TAJNA JE U...




Ovo je kolač koi definitivno uvijek vrijeddi napraviti, jer je tako mekan i sočan, naprosto se topi u vašim ustima, i koliko god da ga pojedetw uvijek želite više. Munchmallow vam preporučujemo za bilo koju prigodu, jer je nevjerovatnog okusa, i kao što viditie doima se prilično bogatim, tako da će zadovoljiti sve apetite, a pogotovo vaše djece.


Sastojci:

Biskvit

6 žumanjaka
12 kašika(ravnih) šećera
2 dl hladnog mlijeka
1 dl ulja
6 kašika(punih)120 g brašna
3 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo


Bijeli dio:

6 bjelanjaka
12 kašika šećera
4 kašika vode
10 kašika šećera
čokoladna glazura
100g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
4 kašike ulja


Priprema

Umutiti žumanjke sa šećerom.Tome dodati mlijeko ,ulje i još kakao, prašak za pecivo i brašno.Izliti u podmazan i brašnom posut pleh.Peći na 200 stepeni 15-20 minuta. Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka.Ušpinovati 10 kašika šećera (vrhom punih)sa 4 kašika vode.Istučenim bjelanjcima dodamo 12 kašika šećera i dobro umutimo.Ušpinovani šećer lagano sipamo u snijeg i mutimo neprestano. Masa će povećati volumen pa je dobro da to radimo u velikoj zdjeli Biskvit izvadimo iz rerne i smanjimo temp na 130 stepeni.Dobijeni šaum ravnomjerno namažemo po biskvitu i vratimo u rernu još10 minuta. Kolač izvadimo iz rerne i prelijemo čokoladnom glazurom.Odmah ga i režemo na kocke.


Izvor: coolinaka.com / receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

TAJNI RECEPT POMOĆU KOJEG ĆETE ISPEĆI SAVRŠENO UKUSAN KROMPIR



Otkrivamo vam tajni sastojak, odnosno trik pomoću kojeg ćete imati savršeno pripremljen krompir, kojeg vam nikada neće biti dovoljno. Poslušajte naše savjete, i otkrit ćete nešto zaista nevjerovatno, nećete vjerovati koliko da nešto može biti ovako ukusno. napravite vaše krompiriće i zajedno sa vašom porodicom uživajte u svakom komadiću-


Sastojci:

1 kg mladog krompira u ljusci
1 grančica ružmarina ili jž suhog
1/2 l kokošjeg temeljca
2 jž maslinovog ulja
2 jž maslaca
1/2 jž soli
3 jžv vlasca ili mladog crvenog luka
1 čž kima


Priprema

Izabrati krumpire potpuno zdrave i podjednake težine, temeljito ih oprati složiti ih u teflon tavu tako da između svakog ostane malo razmaka. Dodati kim, sol, ružmarin, ulje i maslac i zaliti temeljcem tako da krumpiri budu 3/4 u juhi

Dovesti do vrenja, smanjiti vatru, poklopiti tako da poklopac bude malo odignut (podmjestiti kuhaču npr.) Kuhati 15-20 minuta neka juha ukuha na polovicu visine krumpira. Skinuti s vatre pa sa dnom šalice ili čaše pritisnuti svaki krumpir da se malo zdrobi i ljuska napukne


Vratiti tavu na srednju vatru i nastaviti kuhanje bez poklopca dok tekućina ne posve ne ukuha, Neka malo požari a zatim ga okrenuti na drugu stranu na 4-5 minuta dok se ne zapeče Skinuti tavu s vatre, pustiti da odstoji 5 minuta pa poslužiti.




receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / coolinarika.com

PRIRODNO IMA VEOMA MALE GRUDI, ALI OTKRILA JE TRIK ZBOG KOJEG NJENE GRUDI IZGLEDAJU KAO DA IMA NAJSKUPLJE SILIKONE





Nema djevojke, a da ne mašta o velikim i lijepim grudima, ali mnogi djevojkama to samo ostane mašta i neostvarena želja. No, jedna djevojka je napravila nešto nevjerovatno, ona je smislila jedna genijalan trik pomoću kojeg svaka djevojka može da ima nevjerovatno lijepe i velike grudi, koje izgledaju kao da je ugradila najskuplje i najbolje silikone.


No, da ne pišemo previše, u videu ispod kojeg smo za vas pripremili sve ćete vidjeti i uvjeriti se da i vi možete imati grudi o kojima ste maštali.


KLIKNITE OVDJE KAKO BI STE POGLEDALI VIDEO


receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

PRELIJEP ROLAT GOTOV ZA NEKOLIKO MINUTA


Prelijep rolat koji će vas oduševiti svojom jednostavnoscu i okusom, a opet i brziom za koju ćete ga pripremiti poslužiti svojim najmiljima. Ovaj rolat slobodno možete poslužiti za bilo koju prigodu, jer kao sto vidite izgleda jako bogato, a ni njegov okus neizostaje, zaist ce oduseviti sve koji ga probaju.


Sastojci:

BISKVIT:

500g. mljevenih keksa,petit,plazma,albert po ukusu
2 vrhom pune zlice kvalitetnog kakaa ili cokolade u prahu
100g. secera
1 vanilin secer ili par kapi ekstrakta vanille
300ml kafe


KREMA:

2 zumanjka
150g. secera u prahu
1 vanilin secer ili par kapi ekstrakta vanille
50ml. likera rum,vanilla burbon,cokolada po ukusu
150g. maslaca ili margarina za kreme i kolace


Priprema

Izmijesajte sastojke za kremu. U zdjeli rukama izradite sastojke za biskvit,te ga valjkom razvaljajte na prozirnoj nauljenoj foliji,podlozi. Nadjenite bisvit kremom,i smotajte u roladu.Ohladite barem sat-dva prije posluzivanja.

Po zelji ukrasite kakaom,cokoladom u prahu,cokoladnim mrvicama ili ribanom cokoladom.
Posluživanje

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

BRZE I JAKO JEDNOSTAVNE ČOKO KUGLICE GOTOVE ZA TREN



Nevjerovatno brze za napraviti čoko kuglice koje će sve oduševiti svojom jednostavnšću, ali i okusom, koji naprosto mami, i nikada vam ih neće biti dovoljno. Brzo se prave, tako da ih uvijek možete pripremiti vašim klincima, kojie će rado u njima uživati, a i vi snjima.



Sastojci:

50 grama margarina
200 grama čokolade za kuhanje
1 puding od čokolade
1 vanilin šećer
aroma ruma ili vanilije
lješnjaci prženi


Priprema:

50 grama margarina izvadite na toplo da omekša, potom ga dobro izradite mikserom.
U razrađeni margarin dodajte 180 grama sitno naribane čokolade, a ostalih 20 grama čokolade nasjeckajte na krupnije komade i dodajte u smjesu.

Nakon što izmiksate mikserom prethodne sastojke, dodajte i 1 žlicu ekstrakta/arome od ruma ili vanilije.


U smjesu dodajte i prašak 1 pudinga od čokolade i vanilin šećer. Nastavite miksati sve dok vam se smjesa ne počne hvatati za metlice miksera, to znači da je margarin rastopljen i da možete oblikovati kuglice.

Lješnjake prepržite lagano u rolu te ih sameljite i dok su kuglice još ljepljive uvaljajte ih!

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

VRATIO SAM SE RANIJE S POSLA IZATEKAO SVOJU SUPRUGU SA MOJIM...


Imamo iza sebe već 11 godna braka, i dva prelijepa sina. Zaita se smatram najsretnijim covjekom na svijetu, volim svoju porodicu i svoju suprugu. PROŠLE SEDMICE SAM SE RANIJE VRATIO SA POSLA I ZATEKAO MOJU SUPRUGU SA MOJIM MLAĐIM BRATOM… Od muke sam počeo da povraćam, moj brat i moja supruga u mom krevetu… odvratno…ne mogu da vjerujem, fuuuujjj


Istog trenutka sam joj rekao da pakuje stvari i da napusti moju kuću, a ona mi je tada rekla da će povesti i sinove jer i onako DJECA NISU MOJA! Nisam mogao da vjerujem šta mi govori, želio sam da vjerujem da laže kako bi me povrijedila, ali… Rekao sam joj da vodim djecu na DNK analizu, a ona mi je kroz osmijeh samo rekla BOLJE DA DAŠ MENI TE PARE… NISI OTAC! Pokupio sam klince i otišao na DNK analizu, danas sam dobio rezultate i kada sam ih pročitao tada sam shvatio da cijeli život živim u LAŽI, nekoj lažnoj sreći…pa zar neko može biti ovoliko surov i bezobrazan, cijeli moj zivot se raspao, živio sam samo u ilizuiji, sve je bilo laz...


11 godina braka, 5 godina veze… 16 godina živim u laži, 16 godina mi žena zbog koje sam se sa roditeljima svađao, žena zbog koje sam sve drugove napustio, žena za koju sam bio spreman umrijeti NABIJA ROGOVE… Ni jedan sin nije moj…


Ne mogu da vjerujem da sam sve izgubio u jednom danu, a mojih 16 godina provedenih snjom otišlo je u zaborav, u pepeo...

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

nedjelja, 27. kolovoza 2017.

JEDNOSTAVNE RAFAELO OBLATNICE GOTOVE ZA SAMO 20 MINUTA



Svi ih rad jedmo i pravimo, uvijek su nekako dobrsole u naše doove. Donsoimo vam novi receptic za pravljenje rafaelo oblatnica, koje su veoma ukusne, i jako lijepo izgledaju. Oblatne, vole apsolutno svi, a ponajvise naravno djeca. Nadamo se da ćete ih danas napraviti vašoj porodici, i zajedno snjima uživati u popodnevnim satima.


Potrebno je:

2 lista većih  oblatni
1 list rafaelo oblatne

Za fil:

300 gr šećera
2 dcl vode
125 gr putera ili margarina
100 gr bele čokolade
200 gr mleka u prahu
150 gr kokosa


Za tamni fil:

300 gr šećera
2 dcl vode
250 gr putera ili margarina
100 gr crne čokolade
200 gr mleka u prahu
350-400 gr mlJevenog keksa ( količina keksa zavisi od vrste keksa)

Priprema:
Pripremiti svetli fil za rafaelo oblandu. U posudu staviti 300 gr šećera, 2 dcl vode i kuvati od kad provri 3-4 minuta. Dodati puter i belu čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati mleko u prahu dobro umutiti mikserom da nema grudvica i dodati kokos, izmešati varjačom.

Toplu masu staviti na list rafaelo oblande, popuniti udubljenja i poravnjati fil. Preko staviti list obične oblande i prevrnuti da gornji deo bude list rafaelo oblande.


Pripremiti tamni fil. U posudu staviti 300 gr šećera, 2 dcl vode, kuvati od kad provri 3-4 minuta. Dodati puter i crnu čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati mleko u prahu, dobro umutiti mikserom da nema grudvica. Dodati mleveni keks, dobro izmešati varjačom. ( količina keksa zavisi od vrste keksa)

Toplu masu staviti na na rafaelo oblandu, ispuniti udubljenja i poravnjati. Preko staviti drugi list obične oblande, rebrasti deo okrenut ka filu.

Stavite nešto preko oblatni, kako bi ste ih opteteetili i otavite ih malo tako da odstoje, a nakon toga ih isjceite na stanglice.


receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

petak, 25. kolovoza 2017.

BILA SAM SAMA I TUŠIRALA SAM SE, A ONDA JE U KUPAONU UPAO PRIJATELJ OD MUŽA...


Kod mene kod kuće je uvijek tako, ulazi tko kada hoće i dolazi kada hoće te prijatelje je moj muž naučio da se ponašaju kao kod svoje kuće i puno smo se radi toga svađali i imali nesuglasice jer je tvrdoglav pa sam ja jednostavno sve to pustila.


Neki su mu čak dolazili dok njega nije bilo znali su ga čekati da dođe sa posla, ja sam kuhala kafe dok su čekali. Šta ću, zbog njegove tvrdoglavosti sam morala šutiti i trpiti.

Taj dan hvala Bogu nikoga nije bilo odlučila sam se otići o tuširati napokon u miru, ali prevarila sam se da će biti mir. Čula sam da su se vrata otvorila ali otišla sam pod tuš jer sam mislila da je muž došao kući pa nisam imala brige oko toga.


Tuširala sam se i čula da se otvaraju vrata od kupatila, iskreno nadala sam se da mi on dolazi pod tuš i nisam htjela izlaziti van, ali kad je otvorio vrata kabine to je bio njegov prijatelj koji je mislio da je moj muž pod tušem a zapravo sam ja bila pod tušem.

Šokirala me njegova reakcija jer je počeo vrištati kao curica kojoj je netko od uzeo najdražu igračku nisam znala da li da se smijem ili plačem od smijeha. Pobjegao je glavom bez obzira kao da sam mu nešto napravila pa sam ga iznenadila.


Mužu sam ispričala događaj umirao je od smijeha i dan danas ga zbog toga zeza, ovaj niti blizu neće više doći kod nas jer mu je neugodno zbog toga baš si razmišljam da bih trebala tako sve zeznuti pa možda više neće niti jedan dolaziti onako kako bude htio.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

JEDNOSTAVAN MAK KOLAČ SMIKSAN ZA SAMO 5 MINUTA


Donosimo vam receptić za još jedan kolačić gotov za nevjerovatnih pet minuta. Zvuči vam nevjerovatno. Probajte i uvjerite se! Kao što vidite, kolač je veoma jednostavan i brzo se priprema, a što je najbitnije, odličnog je okusa, tako da ga slobodno možete poslužiti nenajvaljenim gostima, ili povodom neke druge prigode, i još nešto, vašj djeci ga niikadda neće biti dovoljno. Nadamo se da ćete ga napraviti ovog popodneva :)))



Sastojci:

 - mjera 1 čaša (2,5 dcl)
1 čaša ulja
2 čaše šećera
2 vanilin šećera
4 žumanjka
2 čaše jogurta
2 čaše brašna
2 čaše mljevenog maka
1 prašak za pecivo


Čokoladna glazura;
oko 15 dag čokolade za kuhanje
1-2 kašike ulja


Priprema

Pomiješajte sve sastojke za biskvit-šećer,ulje,vanilin,žutanjke,brašno,mak,prašak za pecivo i jogurt.Stavite u srednji pleh obložen pek papirom i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Kad se ohladi ukrasite ga po želji.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

ČAROBNA FORMULA ZA NAJBOLJU ŠAMPITU GOTOVU ZA 15 MINUTA



Kada je šampita u pitanju, slabo da neko ima a da je ne voli ili odbije da pojede. Ako i postoji neko da je ne voli, e ta osoba onda definitivno ne zna šta propušta :D Donosimo vam nevjerovatan receptić, pomoću kojeg će vaša šampita bitidoslovno magičnog okusa. Kao što i svi znamo, ovaj kolač izgleda jako bogato, i veoma je ukusan, tako da ga možete uvijek servirati vašim gostima, porodici, ili na bilo kojoj drugoj vrsti prigode, jer vas zaista neće iznevjeriti, jer je FANTASTIČNA :D


Sastojci:

6 bjelanjaka
24 kasike secera
1dl vode
prstohvat soli

KORA:

6 zumanjaka
6 kasika secera
6 kasika brasna
6 kasika mlijeka
6 kasika ulja
1 mala kasika praska za pecivo


Priprema:

Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko,
ulje i brasno. U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci
oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30x20 Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti
foliju i stavit na tacnu.

Za saum, staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha. Dok provrije smanjiti na
najmanju temperaturu. Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti
mutiti. Dotle je secer sa vodom provrio... Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg NE
ODJEDNOM...na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva
tekucina.



Nastaviti mutiti na najvecoj brzini oko 10 minuta. Provjeriti kasikom kad se uzme i
okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto.


Na ohladjen biskvit staviti sampitu i poravnati, posuti sa cokoladom u prahu, a i ne
mora.... Staviti u frizider da se ohladi.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

četvrtak, 24. kolovoza 2017.

GOTOVE ZA SAMO 20 MINUTA UKUSNE I OSVJEŽAVAJUĆE SLADOLED PLAZMA KOCKE


Ukusne, jednostavne i veoma osvježavajuće sladoled plazma kocke, koje su zaista idealne za vrele dane, koji nas prate. Preporučujemo vam upravo ovaj kolačić za tople dane koji slijede, i naravno ukoliko vam dolaze gosti. Odličan je izbor ukoliko pripremate neku zabavu, ili jednostavno želite nešto lijepo i osvježavajuće za vašu porodicu. Nadamo se da smo vas osvojili ovim kolačem, i da ćete ga danas napraviti za svoje najmilije... :)))


Sastojci:

300 g plazma keksa
50 ml mlijeka

Fil:
3 pudinga od vanile
750 ml mlijeka
6 kašika šećera
250 g maslaca
200 g šećera u prahu
2 kesice šlaga
200 g oraha


Dekoracija:

50 g oraha

Priprema:

Skuhaati puding sa 750 ml mlijeka i 6 kašika šećera. Ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac sa šećerom u prahu. Šlag umutiti prema uputstvu na kesici. Kad se puding ohladi dodati umućen maslac i šlag i sve dobro sjediniti.

U masu dodati mljevene orahe.


Filovanje: Na tacnu poredati plazma keks koji prvo potopimo u mlijeko, preko staviti polovinu fila, ponovo plazma keks i na kraju ostatak fila. Dekorisati sa mljevenim orasima. Ostaviti u frižider da se stegne.

Sjeći i servirati po želji :)))

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

IMAO SAM SVE, NAJBOLJU SUPRUGU, PREDIVNU OSOBU, A SADA MI SE ŽIVOT TOTALNO RASPAO...



Imao sam apsolutno sve, najbolju suprugu, koju možete samo poželiti, jednostavno predivnu osobu, a sada mi se život totalno raspao.


Imao sam suprugu kakvu svaki muškarac može samo poželiti. PREDIVNA OSOBA, savršena supruga i još bolja majka našem sinu jedincu. Prošli vikend smo se nešto posvađali zbog moje mame, svađa je bila zbog obične gluposti, totalno nebitna i nakon toga sam sa drugarima otišao u kafanu. Sve se brzo dešavalo, tugu sam ublažavao pićem, a onda ni sam ne znam kako završio sam u magacinu sa konobraicom i…

PREVARIO SAM MOJU SUPRUGU. Za 11 godina braka to je bilo prvi put da je prevarim, odmah sam se iz kafane zaputio kući i bez razmišljanja o posljedicama odlučio da mojoj supruzi sve priznam. Kada sam došao, sve sam joj ispričao, rekao sam joj da se kajem, a ona je tada samo rekla PREKO TOGA NE MOGU PREĆI, BEZ OBZIRA KOLIKO TE VOLIM JEDNOSTAVNO NE MOGU...te je otišla u gostinjsku sobu…


Ujutro kada sam ustao, tražio sam je da razgovaramo, ali već je bila otišla kod svojih roditelja. Evo 10 dana niti želi da me vidi niti da sa mnom razgovara…

Svoje dijete sam vidio samo jednom i to ga je brat moje supruge doveo u park, inače ga n tada ne bih vidio.

 Ne znam kako ću dalje da živim bez nje i bez mog sina… Stvarno ne znam šta da radim, bez njih dvoje moj život više nema smisla, totalno je bezvrijedan.


receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

VI I VAŠA KUĆA ĆETE BLISTATI POMOĆU OVIH TRIKOVA SA SODOM BIKARBONOM



Svkodnevno se susrećemo sa raznim hemikalijama, za koje smatramo kako nam olakšavaju svakodnevne aktivnosti. Ali, zašto trošiti svaki mjesec velike svote novca na razne hemikalije koje osim što su jako skupe, u sebi sadrže razne štetne sastojke, koji smetaju našem zdravlju. Donosimo vam nekoliko savjeta i trikova sa sodom bikarbonom, koji će olakšati sve vaše svakodnevne aktivnosti, i pritome zamjeniti mnoga hemijska sredstva koja smo navikli koristiti za svaku sitnicu.


 Ukoliko imate problema sa znojenjem, onda je za vas soda bikarbona prijeki lijek. Uz njenu pomoć i najgori miris znoja će nestati. Bitno je samo da stavite prstohvat sode biakrbone ispod pazuha i proces je gotov.

Malter će spasti pomoću dose bikarbone, a poterbno je da na njega pospete sodu bikarbonu, sačekate malo,a zatim naprskate sa malo vode. Nakon tgoa uzmite četkicu i obrišite. Bez tragova.

U svako sredstvo koje imate u kući ubacite sodu bikarbonu, jer ona ima mnogo jača svojstva od bilo kojeg sredstva za čišćenje.


Ukoliko imate kućnog ljubimca mačku, znate koliko je teško riješiti se neugodnog mirisa. Od sada svaki put kada mjenjate pijesak pospite prvo sodom bikarbonom, a zatim dodajte novi pjesak.

U šampon dodajte jednu malu kašiku sode biakrbone, a zatim sa njim perite kosu. Ona će pomoći da skine sve prljavšite i sredstva za kosu koje ste na nju stavljali. Nevjerovatan trik. Kosa će biti čista, sjajna, i mnogo zdravija i ljepša na dodir.



Sljedeći put kada budete palili mašinu za pranje veše, ubacite i šolju sode biakrbone. Svi neugodni mirisi će nestati. A ukoliko je riječ o bijelom vešu, on će biti kao snijeg.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

NAJBOLJA PRIJATELJICA PROŠLE SEDMICE SE UDAVALA ZA MUŠKARCA MOG ŽIVOTA, ZNALA JE TO I OPET ME POZVALA DA JOJ...



Moja najbolja prijateljica se prošli vikend udavala za muškarca mog života u kojeg sam ludo zaljubljena. Dobro je znala šta osjećam prema njemu, ali ipak mi je to uradila, zabila mi je nož u leđa. Najgore od svega, POZVALA ME DA JOJ BUDEM KUMA, mislim, kakva drskost!

Srce mi je pucalo od muke dok sam ih gledala zajedno na svadbi, cijeli dan zamišljala sebe u bijeloj vjenčanici, a kada je matičar upitao da li ima neko da je protiv njihovog braka, shvatila sam da mi je to zadnja prilika i tada sam iz svog glasa rekla da imam ja…

Rekla sam pred skoro 500 zvanica da sam ludo zaljubljena u čovjeka koji ženi moju najbolju prijateljicu i da to ona dobro zna, rekla sam da bi mu bila bolja spruga jer volim njega, a ne novac koji je jedini razlog zbog čega se moja prijateljica udaje za njega…

Izbacili su me sa svadbe kao neko pseto, a od svega, jedino sam postigla to da mi se cijeli grad sada smije i govori kako sam isfrustrirana, ljubomorna ludača, i da sam veoma loša osoba jer sam htjela najboljoj prijateljici uništiti svadbu i preoteti momka, a ustvari to je ona uradila meni , jer to je trebala biti moja svadba...

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

VEĆ NAKON PRVOG GUTLJAJA IMAT ĆETE OSJEĆAJ DA VAM STOMAK GORI, A VEĆ NAKON 48 SATI RASTVORIT ĆE VAŠE SALO



Ovaj melem eliminiše višak masnoće i vode iz vašeg organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid… kao što vidite, osim što će sagoriti naše masti, veoma je zdrav i za naše ostale organe i funkcije u tijelu.


Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, neprskani limuni s korom i med.

 Kada budete probali ovaj napitak, imat ćete utisak kako sagorijeva salo u vašem tijelu.

Zbog svog sastava (vitamin C, kalijum, vitamin B1, vitamin B6, gvožđe, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor, hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo. Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svar. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.



Sastojci:

125 gr hrena
3 neprskana limuna
3 kašike meda

Postupak:
Izmiksajte u blenderu 125 grama hrena. Uzmite tri limuna, rasijecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomješajte sa hrenom. U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmješajte. Čuvajte ovaj napitak u zatvorenoj teglici u frižideru. Uzimajte po jednu malu kašiku dva puta dnevno uz obroke.


Koristite ovu smjesu tri sedmice, i gledajte kako seobim vašeg struka smanjuje, a vaše zdravlje svakim danom sve bolje.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

TAKO SOČAN I MEKAN, GOTOV ZA 10 MINUTA BEZ KUHANJA I PEČENJA


Želite nešto brzo i jednostavno,a da pritome nema previše kuhanja i pečenja, ovaj kolač je idealan za vas. Možete ga napraviti za samo nekoliko minuta, a ispunit će sva vasa očekivanja. Možda se doima da nije nešto, ali vjerujte da ćete uživati u svakom zalogaju. Slobodno ga možete napraviti kada vam se iznenada najave gosti, ili nenajavljeno dođu, jer će se i njima definitvno dopasti, i naravno tražit će recept. Nadamo se da smo vam pomogli da se odlučite za današnji kolačić.


Prijatno vam bilo :)))

Sastojci:

400 gr Petite Beure keksa
300 gr Jaffa keksa
1/2 l jogurta
200 ml kiselog vrhnja
8 kašika secera
1 Vanilin secer
1/2 l slatkog vrhnja za slag


Priprema:

 Nasjeckajte ili natrgajte kekse na vece komade. U posebnoj posudi pomijesajte jogurt, možete obični, a možete dodati i voćni, kiselo vrhnje, secer i vanili secer, pa promjesajte nalomljene kekse. Sve dobro promijesajte. Oblikujte vaš kolač po zelji.


Stavite u frižider da se dobro ohladi i da keks upije tekucinu. Istucite vrhnje za slag, dodajte malo secera ili vanili secera, ali nemojte previse jer je smjesa od keksa vec dovoljno slatka. Ukrasite kolac i dobro ohladite.

www.coolinarika.com/receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

OSVOJIT ĆE VAS NA PRVI ZALOGAJ - ERUKREM ROLNICE SA ORASIMA



Domaće eurokrem rolnice sa orsaim će vas odmah osvojiti, jer su zaista jedinstvene, a što je najbitnije njihova sama priprema vam neće oduzeti puno vremena i jako su jednostavne za napraviti. Vaši klinci će ih itekako voljeti jesti u svakome trnutku, i nećete ih moći dovoljno napraviti koliko će oni moći pojesti. Eurokrem rolnice idu uz apsolutno sve, doručak, rucak, vecera, jer ipak uviejk se volimo malo zasladiti, i naravno odlične su uz, mlijeko, čaj, ali i kaficu. :)))


SASTOJCI:
800 gr brašna
1 svjež kvasac,a li moze i suhi
4 dcl jogurta 3,2% mm
2 kašikice šećera
1 kašika brašna
1 jaje
1 žumance
60 gr margarina
4 kašike šećera
1 kašikica soli


FIL:

450 gr eurokrema
150 gr mljevenih oraha
60 gr otopljenog margarina za premazivanje
prah šećer za posipanje gotovih rolni
malo ulja za dizanje tijesta

PRIPREMA:

Jogurt ugrijte da bude mlak, ne previše topao, ne hladan. Malo će izgledati kao da se usirio …nema veze. Izmrvite u njega kvasac, dodajte šećer (onih 2 kašikice) i pospite brašnom. Ostavite da kvasac nadodje.

Brašno sipajte u veću posudu, pa dodajte preostali šećer, so, izmešajte. Dodajte jaje, žumance, otopljeni puter i nadošao kvasac sa jogurtom. Sve dobro umutite mikserom sa dodacima za tijesto, dotle dok se ne odvaja od posude, pa onda još malo, da bude glatko tijesto.

U čistu posudu sipajte ulja da prekrije dno. Pripremljeno tijesto uvaljajte sa svih strana u ulje, prekrijte streč folijom i stavite na toplo da naraste na duplu veličinu.

Kada je tijesto naraslo, izvadite ga na lagano pobrašnavljenu podlogu, oblikujte u pravougaonik, pa razvijte što više možete, a da bude kako – tako pravilno. Nemojte da bude pretanko, nekih 1/2 cm bi bilo sasvim dovoljno.


Dakle, razvijenu tijesto, a neisječeno namažite od ivice do ivice eurokremom, nakon toga pospite mljevenim orasima. Malo ih možete utisnuti u eurokrem.

Tako namazano tijesto isjecite po dužini u 4 trake, pa popreko na 5 traka, da dobijete 20 pravougaonika.

Tepsiju malo navlažite, pa stavite papir za pečenje da je i sa strane prekrije (ovo u slučaju da eurokrem curi, no meni se to nije desilo). Urolajte svaki pravougaonik po dužoj stranici, da dobijete duže rolne, ne debele.

Tako urolane rolne poslažite u tepsiju, slažući ih jednu iza druge, da im se krajevi nadovezuju. Takodje slažite ih tako da se, kada narastu pri pečenju, spoje, kako bi sa strane bile mekane, bez korice.

Tako poslagane rolne premažite sa otopljenih preostalih 60 gr margarina. Ostavite ih da narastu na toplom...


Stavite ih da se peku na 200°C dok ne porumene, kada porumene, pokrijte ih sa papirom za pečenje ili folijom, pa pecite još 5 minuta. Izvadite, ostavite 15-tak minuta da se ohlade. Nakon toga, pospite ih šećerom u prahu.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

srijeda, 23. kolovoza 2017.

VAŠ OMILJENI DORUČAK - NAPRAVITE BRZ I VEOMA JEDNOSTAVAN DOMAĆI HOT DOG ZA NEKOLIKO MINUTA


Svi volimo dobar doruak i naravno, kao i svi, volimo jesti nesšto što volimo, i što nam neće oduzeti puno vremena. Donosimo vam jako jednostavan receptić za domaći hot dog, koji ćete uvijek rado pojesti svako jutro za doručak, a i tokom dana ćete ih jesti, jer su jako lijepog okusa. Nadamo se da smo vam pomogli u odabiru doručka :))


Sastojci:

Tijesto:

500g brašna
1 kocka svježe germe
1 dcl ulja
2,5dcl vode ili mlijeka
1 kašičica soli
1 jaje za premaz
susaam za posipanje
kuhane hrenovke


Priprema:

Gore navedene sastojke pomiješajte, ostavite tijesto da malo nadođe i bacite se na posao.

Hrenovke malo prokuhati, ako su veće prepoloviti ih(otprilike treba ih 14 komada na ovu količinu tijesta).


Tijesto tanko razvaljati, isjeći na trake i hrenovke spiralno umotavati, premazati ih jajetom i posipati susamom.PEĆI NA 180C oko 20min.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

OVAKO PRIPREMLJENA PAPRIKA ZA ZIMU OSTAJE PIKANTNA ČVRSTA I JAKO UKUSNA


JOš jedan receptić za zimnicu i za paprike koji će vam se jako dopasti. Slijedite upustva koja vam u nastavku pišemo i pripremite nevjerovatnu zimnicu za vašu porodicu. Ljeto nam lagano prolazi, tako da ćemo već uveliko spremati našu zimnicu, a ovaj receptić je idealan i nećete se pokajati ukoliko paprike pripremite upravo na ovaj način, koji je opisan. Prijatno :))


SASTOJCI:

5 kg crvenih mesnatih paprika
5 šoljice ulja
2 šoljice soli
2 šoljice šećera
1 šolja esencije
2-3 glavice bijelog luka
1/2 kesice bibera u zrnu

U smjesu možete ubaciti i nekoliko ljutih papričica po želji.

PRIPREMA

Paprike dobro operite, izvadite im drške sa semenkama i ređajte u širu veću posudu. Svaki red posipajte solju, šećerom, esencijom i uljem i tako ih ostavite poklopljene da stoje nekoliko časova (filetima će biti potrebno manje vremena od cijelih paprika). Povremeno paprike dobro izmješajte, kako bi svaka paprika bila u ovoj mješavini.


Paprike, tj. filete redajte u dobro oprane i sterilisane tegle i između stavljajte čehna bijelog luka, zrna bibera a po želji i po listić celera. Napunjene tegle nalijte tečnošću koju su pustile paprike i dobro ih zatvorite.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

MUŽ JE STALNO NA TERENU, A JA SAMA BRINEM ZA NAŠA TRI SINA, ZADNJIH DANA NE MOGU USTATI IZ KREVETA...



Moj muž je stalno na terenu, annja sam sam kod kuće i brinem se o naša tri sina. Zbog svih obaveza koje moram da radim pao mi je imunitet i dobila sam tešku prehladu. Ne mogu da ustanem iz kreveta, a kamoli da se  brinesm o našoj djeci.


Zamolila sam svekrvu, koja živi samo par kilometara dalje da dođe i odvede klince kod sebe, nikakvu drugu pomoć joj nisam tražila… Odbila me pod izgovorom da “Ima obaveza”. Istog trenutka sam pozvala muža i kroz plač mu sve ispričala, da bukvalno “umirem” i da ne mogu da se brinem ni za sebe ni za klince.

Kada sam mu rekla da sam zamolila njegovu mamu da mi pomogne i da me je odbila on mi je tada istog trenutka prekinuo vezu. Mislila sam da se nešto slučajno desilo, pokušavala sam ga ponovo dobiti, ali mi se nije javljao, a onda mi je došla poruka…



TI I MOJA MAMA ĆETE ME U GROB OTJERATI… NE ZANIMA TE ME UOPŠTE NI VI NITI VAŠ ODNOS… DOSTA MI JE SVOJIH PROBLEMA KOJE IMAMA, JOŠ TREBAM SLUŠATI I  VAŠE GLUPE PREPIRKE!

Osjećam se odvratno… ta njegova mama, moja svekrva me već 10 godina uništava, izmišlja razne priče o meni, a on, moj muž je vrlo dobro upoznat sa svim tim i opet me poredi sa njom.


receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

OVE BOBMICE ĆE VAS SVOJIM OKUSOM I JEDNOSTAVNOŠĆU ODUŠEVITI


Jednostavne i veoma ukusne bombice koje će vas oduševiti u svakom pogledu. Odlične su za razne vrste zabava, a naravno i za vaše mališane, koji će im se uvijek rado obradovati i neće ih nikada biti dovoljno. Nadamo se da ćete poslušati nas savjet i vec danas ih napraviti za vaše najmilije. Prijatno vam bilo, i uzivajte :)))


Sastojci:

2 pakovanja pudinga od cokolade
1 zumance
2 supene kasike soka po želji ili pića
2 supene kasike vode
50 gr secera u prahu
50 gr putera ili margarina
kokos, mljeveni ljesnaci, mljeveni orasi...


Priprema

Pomijesati secer u prahu sa zumancetom, sokom ili pićem po želji i vodom. Tu smjesu skuhajte na
pari, kada vidite da ostaje trag u serpici, gotovo je. Odmah, u vruce, dodajte puter ili
margarin i puding U PRAHU (znaci, ne treba kuvati puding). Dobro promesati zicom.

Bombice možete uvaljati u kokos ili u bilo koju drugu smjesu koju volite vi ili vaša djeca. upotrijebite vašu maštu :))

 NAPOMENE: Povremen proverite gustinu smese, dok se hladi, meni je trebalo sat i 15-20 minuta, da mogu sasvim lepo da oblikujem bombice. Jos jednom..puding se dodaje u prahu, ja bih preporucila Dolcelin, cokolada premium, jer je savrsenog ukusa.


Bombice cak i ne morate drzati u frizideru, ne mogu vam opisati taj ukus..kao najlepse trufles. Sledeci put cu probati sa vanil pudingom i uvaljati u pistace :)!

Izvor.coolinarka.com/receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com


KAKO NAPRAVITI ZIMNICU OD PEČENIH PAPRIKA KOJE SU VEOMA BOGATE VITAMINOM C



Imate nedomumice oko peenja paprika za zimnicu, nemojte oklijevati. u nastavku teksta vam donosimo detaljan recept koji će vam pomoći napraviti najbolju zimnicu od paprika. Stoga pročitajte naš recept i bacite se na posao :))


Prvo je potrebno dobro oprati papriku i ukloniti trule dijelove. Rernu treba zagrijati na najjače. Dovoljno je 250 na nekim rernama. Nije dobro peći na slabijoj temperaturi jer će se tad paprike više kuhati nego peći i izgubiće dosta soka (a sa sokom i vitamine), a poenta je da se ljuska što brži ispeče i odigne kako bi se mogla ljuštiti. Poredjate što više paprika u pleh, slobodno ih možete nagurati jer se one malo izduvaju i smanji im se zapremina, i stavite u rernu.

Obratite pažnju da se ne prepeku, jer ćemo onda izgubiti sav vitamin C kojima su paprike itekekako bogate. Sve paprike prevrnete na drugu stranu, neke će već i s te strane biti polupečene, možda i pocrnele, ali je potrebno i tu stranu dopeći do otprilike istog izgleda kao i prvu, samo što će to ipak kraće trajati, opet pratite izgled i već kod druge ture ćete znati kako i šta.


Još jedna vrlo važna napomena – bilo bi dobro da imate dva pleha koja ćete naizmenično koristiti, radi uštede vremena i energije.

Kad se obe strane ispeku, sledi potparivanje. Uzmete veće lonce u koje stavite najlonsku kesu i u nju redate redom paprike, potom zavežete kesu i poklopite lonac i ostavite da stoji nekoliko sati, a može i ceo jedan dan. Što se bolje potpari, bolje su ljušti! Što se skladištenja tiče, postoje dve varijante.


Paprika koja se dobro ispekla i potparila vrlo lako se čisti. Treba vam jedna vanglica s vodom, kesa za otpatke i posuda za oljuštenu papriku. Peteljka skoro sama ispada kad je povučete, ali obazrivo s tim da ne pokidate i pola „mesa“. Ljusku takođe pažljivo svlačimo da ne povuče meso. Ako na nekom mestu ne može da se odvoji od mesa, bolje je ostaviti nego izgubiti dragoceni sastojak, ali crne delove ipak treba ukloniti.

receptizabrzaijednstavnajelaaa.blogspot.com

GOTOVA ZA 20 MINUTA I NEMA PEČENJA - FERRERO ROCHER TORTA



Brza i pez pečenja FERRERO ROCHER torta, koja je pogodna za apsolutno svaku prigodu, jer djeluje jako bogato i dekorativno. MOžete je slobodno uvijek poslužiti i najzahtjevnijim gostima, jer vas neće razočarati.


Sastojci:

PRVI SLOJ

300 gr nougat napolitanki
150 gr lješnjaka
200 gr Nutelle

DRUGI SLOJ

500 gr mascarpone sira
400 gr Nutelle
100 gr nougat napolitanki
200 gr lješnjaka


TREĆI SLOJ

300 gr Nutelle
10 Ferrero Rocher čokoladica

Način pripreme:

Lješnjake popržite u suhoj tavi dok ne zamirišu. Ogulite ih i sameljite. U multipraktiku sameljite napolitanke i pomiješajte sa lješnjakom i Nutellom. Utisnite u kalup za tortu i ostavite da se ohladi.


Ostatak samljevenih napolitanki pomiješajte sa lješnjakom, mascarpone sirom i Nutellom.
Dobro promiješajte pa premažite prvi sloj. Preostalu Nutellu otopite kratko u mikrovalnoj pećnici pa premažite njom tortu. Prepolovite Ferrero čokoladice i poredajte po torti, i vaše remek djelo je gotovo. Uživajte :)))

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

RECEPT ZA JEDNU I JEDINU NUTMU ILI PATIŠPANJU :D



Donosimo vam recept za jedan stari kolač, ali nama uvijek tako drag klačić, NUTMU, ili kako ga još zovemo PATIŠPANJA. Kao što neki znaju, ovaj kolač je zaista nešto posebno, jako je osvježavajuć i sočan. Naravno, da bi zasovoljio sve naše ukuse moramo znati i kako ga napraviti, stoga vam u nastavku donosimo brz i jako jednostavan recept za nutmu.


Sastojci:

10 jaja
10 kašika šećera
10 tkašika brašna
1/2 praška za pecivo


Agda
700g šećera
800ml vode
2 kesice vanilinog šećera

Da bi vaša nutma uspjela, morate posebno umutiti žumanca sa šećerom, a posebno bjelanca umutite, tako da napravite šlag, odnosno čvrst snijeg od njih.


Lagano izmiješajte snijeg i žumanca. Dodajte brašno i prašak za pecivo. U tepsiju namazanu maslacem istresti smjesu pa staviti u prethodno zagrijanu rernu na temperaturu 250°C, a onda smanjiti temperaturu na 220°C.


Peći oko 30 minuta, te paziti kako ne bi zagorila.

Napraviti agdu od 700g šećera, 800ml vode i dvije kesice vanilinog šećera pa zaliti.  Agda treba da bude hladna kada zaljevamo kolač.

bosanskikuhar.ba