subota, 6. veljače 2016.

ZDRAV, UKUSAN I JAKO BRZ KOLAČ OD BOROVNICE




Donosimo vam jako jednostavan i brz kolačić za napraviti od borovnice, koji je osim jako ukusan i zdrav po nas jer sadrži veće količine borovnice koje su odične za naše zdravlje. Nadamo se da će vam se ovaj kolačić svidjeti, jer vašim mališanima definitivno hoće. Prijatnoooo :))

Za ovaj kolač potrebno je:

500 gr borovnica

5 jaja

11 kašika šećera

8 kašika brašna

1 kesica praška za pecivo

5 kašika ulja

1 l vode

3 kesice voćnog pudinga

300 gr praška za šlag

200 ml kisele vode

Priprema:

Prvo bjelanca umutiti sa 5 kašika šećera, zatim dodati i žumanca, ulje, brašno i prašak za pecivo i to sve zajedno umutiti.

Zatim to ispeći na temperaturi od 180 stepeni 15 do 20 minuta.Onda kad se završi pečenje ostaviti da se ohladi.

Od pripremljene vode od 1 l uzeti nekoliko kašika potrebnih da se umuti prašak za puding, a u ostatak vode staviti 500 gr borovnica sa 6 kašika šećera i to staviti da vri nekoliko minuta.

Zatim dodati u to i praška za puding i to sve onda kuhati još 5 minuta, onda malo prohladiti i preliti to sve na pečenu koru.

Onda opet uzeti praška za šlag i umutiti ga sa mineralnom vodom i to premazati preko ohlađenog pudinga.

Također ovaj kolač možemo ukrasiti sa još borovnica koje ćemo posuti odozgor po kolaču ili to može biti narendana čokolada ili po želji ukrasiti ili ne ukrasiti.

Prijatno!

(coolinarika.com)

OSVJEŽAVAJUĆI DOMAĆI PLAZMA ROLAT S BANANAMA
































Odličan i jako osvježavajući domaći plazma rolat s bananama, koji će zadovoljiti sva vaša čula okusa. Odličan je za skoro svaku prigodu, a pored tga, jako je jednostavan i brz za pripremiti. Toplo vam preporučujemo ovaj kolačić. Probajte ga, jer se nećete pokajati. Odličan je!

Za ovaj kolač potrebno je:


2 kisele jabuke

4 banane

250 gr. šećera u prahu

250 gr. margarina

300 gr. mljevenog plazma keksa

šlag

Priprema:

Prvo naribati jabuke najsitnije, a zatim 2 banane izmiksati.

Plazmu također izblednati i pomješati sa otopljenim margarinom i šećerom, a onda sve sjediniti.

Razvaljati koru od ove smjese na najlonu ili na alu foliji, pa po tome staviti 2 čitave banane po dužini.

Zatim to zarolati, dobro ohladiti i premazati sa šlagom.

Ovaj rolat se treba rezati na kolutove, a odozgo po kolaču možemo narendati čokolade ili limuna ili narandže ili po želji.

Prijatno!




(coolinarika.com)

srijeda, 3. veljače 2016.

DOMAĆA ČOKOLADNA TORTA KOJA ĆE VAS OSVOJITI



























Fantastična domaća torta, koja će vas izbaciti iz cipela, svojim nevjerovatnim okusom. Domaća torta od čokolade, koju možete pripremiti za bilo koju prigodu, a što je najbitnije neće vas iznevjeriti. Tražit će komad više. Uživajteee :)))

Potrebno je:

Za Koru:

200 ml vrhnja za šlag

100 g mljevenog keksa

4 jaja

100 g smeđeg šećera (ili po želji)

200 g čokolade za kuhanje

1 kašičica kakaa

1/2 vrecice praška za pecivo

Za preljev:

125-150 ml mlijeka

Za kremu:

400 g kiselog vrhnja

200 g čokolade za kuhanje

4 vrećice vanilinog šećera

Priprema:

Prvo nakidati čokoladu na kockice,te je preliti vrhnjem za šlag i otopiti na pari ili laganoj vatri i mješati.Kad se otopi maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi.

Žumance izmješati sa šećerom, a onda zatim umješati u ovu smjesu od čokolade.Zatim dodati mljeveni keks, kako i prašak za pecivo, onda lagano promiješati da se dobije jednolična smjesa.

Zatim umješati bjelance.Smjesu izlitu u nauljeni kalup i peći na 180°C oko 30-35 minuta.Kad se ispeče kora onda je preliti s mlijekom.

Onda čokoladu otopiti na pari i odmah umiješati u hladno kiselo vrhnje, dodati vanilin šećer i malo promijesati da se sve poveze. Kremu premazati preko biskvita i staviti u frižider na 2-3 sata.

Prijatno!



(coolinarika.com)

ponedjeljak, 1. veljače 2016.

UBLAŽAVA PREHLADU I GRIPU, POBOLJŠAVA RAD SRCA, POSPJEŠUJE BOLJI RAD KRVNIH SUDOVA, UČINKOVIT PROTIV GLJIVICA, BOLJE VARENJE...





Njegov miris nam se sigurno ne sviđa, ali ne može se poreći da je zdrav. Osim u svježem stanju, bijeli luk se može konzumirati i kao sok, kombinovan sa drugim sokovima od voća i povrća, što ga čini znatno prijatnijim.

Razdvojite glavicu bijelog luka na čehna, oljuštite ih i ubacite u blender i izblendajte dok ne dobijete kašu.

Izvadite je kašikom i stavite u cjediljku iznad činije, pa blago pritiskajte kašikom dok sok ne iscuri u činijicu.

Uzmite filter-papir za kafu, pa procjeddite sok kroz njega, a potom ga prespite u bočicu. Čuvajte tečnost u frižideru.

Ovaj sok možete pomješati sa voćnim sokom koji pijete ujutru. Možete njime preliti salatu, ili ga dodati u supu. Možete njime preliti tost i slično.

Sok od bijelog luka će vam koristiti za ublažavanje prehlade i gripa, dobar je za zdravlje srca i krvnih sudova, dijeluje protiv štetnih bakterija i gljivica u organima za varenje, doprinosi regulaciji holesterola.

Dijeluje kao antikoagulant (slično lekovima protiv stvaranja krvnih ugrušaka). Ako se nanese na kožu, pomaže da se eliminišu akne i bubuljice, a takođe ublažava svrab i crvenilo od uboda insekata.



(zdravahrana.com / kakolijeciti.com)

BRZO DAJE ENERGIJU, ODLIČAN IZVOR ŽELJEZA, ČISTI CRIJEVA, POBOLJŠAVA VID, SNIŽAVA HOLESTEROL I KISELOST...



Ova namirnica, naročito pogodna za zimsku ishranu, posebno je dobra za one koji pate od zatvora, groznice, anemije i acidoze. Pomaže da se dobijemo kilograme ako je to potrebno, dobro je za oči, zube i zdravlje kostiju.

Suho grožđe je vjerovatno najviše korišteno sušeno voće na svijetu. Ne samo da je slatko, ukusno i odlično za pripremu kolača i poslastica, već je i veoma zdravo, a evo i zašto.

Brzo daje energiju

Pošto je veoma bogato prirodnim šećerima fruktozom i glukozom, suho grožđe vrlo brzo daje energiju.Takođe poboljšava apsorpciju vitamina, bjelančevina i drugih nutrijenata u tjelu. Često ga koriste atletičari i bodi bilderi, da brzo podignu energiju.

Pomaže crijevnu peristaltiku

Nakon što ga pojedemo, suho grožđe apsorbuje vodu i uvećava zapreminu, pa tako postiže laksativni efekat, podstičući pražnjenje creva. Biljna vlakna koja suho grožđe sadrži čiste toksine i otpadne materije iz gastrointestinalnog trakta.

Odličan izvor gvožđa


Pored toga,odličan su izvor bakra kao i vitamina B kompleksa, što sve pogoduje formiranju crvenih krvnih zrnaca. Redovna konzumacija suhog grožđa pomaže da se nadoknadi manjak gvožđa u organizmu, a takođe i podstiče zgrušavanje krvi, što je korisno tokom procesa zacjeljenja rana.

Odlično za vid

Bogato je polifenolima, a ovi fitonutrijenti su dobri za vid. Te biljne hemikalije štite oči od degeneracije žute mrlje, kao i od katarakte.

Pomaže sniženju holesterola

Redovna konzumacija suhog grožđa doprinosi sniženju količine holesterola i triglicerida u krvi. Polifenoli koje grožđe sadrži takođe pomažu regulaciji holesterola.U suštini, konzumacija suhog grožđa povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova.

Smanjuje kiselost

Pošto je suho grožđe bogato kalijumom i magnezijumom, ono pomaže da se smanji kiselost organizma i da se uklone kiseli toksini iz tjela.

Doprinosi prevenciji malignih promjena

Grožđe sadrži značajne koncentracije katehina, polifenolnih antioksidanasa, za koje se pretpostavlja da mogu doprineti prevenciji nastanka malignih promjena.




(zdravahrana.com / stil.kurir.rs)

DJELUJE ANTIKANCEROGENO, USPORAVA STARENJE, JAČA IMUNITET, POPRAVLJA KRVNU SLIKU...




Ovo povrće je sjajna zimska namirnica; obično ga jedemo svjež, kao salatu, ili ukiseljen. Ali, može se napraviti i sok od kupusa, koji je višestruko koristan, a evo i zašto.

Jača imunitet

Sok od kupusa podstiče imuni sistem da efikasnije radi i potpomaže i reguliše rad T ćelija (važnog elementa imunog sistema). Glikozinolati koje sadrži kupus takođe stimulišu rad imunog sistema.Pošto sadrži histidin, sok od kupusa pomaže da se spriječi pretjerana reakcija imunog sistema, pa je koristan i u ublažavanju alergija.

Poboljšava rad mozga

Kupus je bogat vitaminom K i antocijanima. Obje ove komponente poboljšavaju rad mozga i koncentraciju. One i sprečavaju da dođe do oštećenja nerava, pa doprinose prevenciji demencije i Alzerhajmerove bolesti. Za ovo je najbolji sok od crvenog kupusa.

Popravlja krvnu sliku

Pošto sadrži značajnu količinu folne kiseline, sok od kupusa doprinosi stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca. Zato je sok od kupusa prirodan i zdrav način da se ublaži anemija.

Smanjuje upale

Kupus je poznat po svom antiupalnom dejstvu, zato je sjajan za ublažavanje simptoma artritisa i drugih degenerativnih upalnih bolesti. Aminokiseline koje sadrži sok od kupusa takođe doprinose ublažavanju upalnih procesa na koži.

Doprinosi zdravlju srca

Selen koji sadrži sok od kupusa doprinosi prevenciji srčanih oboljenja. Također on sadrži i značajnu količinu esencijalnih masnih kiselina omega 3, koje pomažu u prevenciji nastanka visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i šloga.

Usporava starenje kože

Konzumacija soka od kupusa doprinosi vlaženju kože i sprečavanju nastanka bora.

Deluje antikancerogeno

Sok od kupusa djeluje preventivno protiv razvoje većine oblika raka. Supstanca sulforafan, koja se nalazi od kupusa, efikasno spriječava ćelije da razviju kancerogene mutacije. Sok od kupusa takođe sadrži izocijanat, koji dijeluje preventivno protiv razvoja raka pluća, želuca, dojke, debelog crijeva i prostate. On takođe pomaže oboljelima od raka da se brže oporave nakon konvencionalne terapije (hemoterapija, zračenje i sl).

Kako se pravi

Kupite svjež kupus, po mogućnosti birajte manje glavice. Dobro ga operite pod mlazom vode. Isjecite na dvije polovine, pa ih isjeckajte na krupne komade. Ubacite u sokovnik i iscjedite svejž sok. Popijte odmah. Nije dobro da se drži u frižideru.



(zdravahrana.com)

VAŠ ELIKSIR ZDRAVLJA ZA KOMPLETAN ORGANIZAM





Napitak koji sami možete napraviti od nekoliko namirnica koje imate u kući a jednostavno se pravi.Ovaj napitak pomaže protiv prehlade i gripe, a i ovaj lijek priprema vaše tijelo za sezonu prehlada i gripa

Za  prvi napitak je potrebno:

Laneno ulje

Limun

Med

Bijeli luk

Priprema:

Oprati limun i oguliti ga i oguliti također bijeli luk.Staviti ih u blender i dodati tu laneno ulje i med i to dobro izmiksati.Tu mješavinu onda prebaciti u staklenku s posudom i staviti je onda u frižider.Svaki dan je primjenjivati i to po jedna kašika pola sata prije svakog jela.

Za drugi napitak je potrebno:

Jabuka

Banana

Bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, ribizle...)

Mlada blitva ili špinat

Bademi

Cimet

Kvinoja

Priprema:

Bademe i kvinoju namočiti u vodu i ostaviti da odstoji preko noći. Onda idući dan voće i povrće oprati.Bananu oguliti te sve sastojke ubaciti u blender, te izmiksati dok se svi sastojci ne povežu u gustu smjesu.Ovaj napitak izvrsna je zamjena za obrok te će vašem tijelu pružiti sve što mu treba kako bi ostalo zdravo, vitalno i mlado.



(vijesti.ba)

OVE NAMIRNICE OBAVEZNO IZBJEGAVAJTE





Jedan od stručnjaka za trovanje hranom, proveo je više od 20 godina svjedočeći u raznim tužbama u vezi sa trovanjem hranom. Zato danas više ne jede određene tipove namirnica.On preporučije da se izbjegavaju ove vrste namirnica

Oprano i isječeno sirovo voće i povrće,

Upakovano u plastičnu ambalažu i spremno za upotrebu (u supermarketima)ovaj stručnjak navodi da ove tipove namirnica izbjegava.Možda jesu pogodne jer štede vrijeme, ali što je više ljudi uključeno u proces obrade hrane, veće su šanse da dođe do kontaminacije, pa zaista nije vrijedno rizika.

Sirovi prokelj

Epidemije prouzrokovane konzumiranjem kontaminiranog prokelja su iznenađujuće česte.U  Velikoj Britaniji u posljednje dvije decenije dogodilo se najmanje 30 velikih bakterijskih epidemija, pretežno salmonele i ešerihije koli.

Sirovo meso

On ne naručuje meso koje nije bar dopola pečeno. Prema stručnjacima, potrebno je termički obraditi meso na temperaturi od bar 160 stepeni kako bi bakterije poput salmonele ili ešerihije koli bile eliminisane.

Sirova jaja

Za sve koji stavljaju živa jaja u kolače, a sjećaju se epidemija salmonele osamdesetih i devedesetih godina, o ovome uopšte ne treba ni razmišljati – šanse da se otrujete sirovim jajima danas je znatno manja nego što je bila prije 20 godina, ali on u svakom slučaju ne bi nikako rizikovao.

Nepasterizovano mlijeko i sokovi

Brojni novi pokreti zagovaraju konzumiranje sirovih namirnica, uključujući mlijeko i sokove, pod argumentom da termička obrada uništava hranjljive vrijednosti.On navodi da pasterizacija nije opasna, ali da sirovi napici i te kako mogu da budu puni bakterija, virusa i raznih parazita.



(vijesti.ba)

LIJEK PROTIV TEŠKOG I NEUGODNOG KAŠLJA





















Kašalj zna biti veoma neugodan i čest je u ovo doba godine, ali postoji lijek koji imate u vašem domu, a koji možete napraviti u vidu sirupa.

Ovaj sirup možete sami napraviti i to po starom, ali učinkovitom receptu.

Za ovaj sirup vam je potrebno:

zdjelica suhih smokava

zdjelica šećera

jedna do dvije zdjelice vode

Kako se pravi:

Prvo smokve i šećer stavite zajedno u lonac i dodajte vode tolko da prekrije  sve sastojke.Zatim tu mješavinu kuhajte dotle dok se šećer potpuno ne istopi, a smjesa ne postane gusta.Onda izvadite smokve, a sirup pretresite u šolju.

Piti ga u malim gutljajima tokom dana i vaš problem s kašljem će postepeno isčezavat.Također smokve se mogu iskoristiti i protiv bolova u prsima i to tako što ćete ih pojesti dok su još mlake iz iste te smjese koje smo pravili sirup.

Oni koji imaju problema sa šećerom odnosno ne smiju ga jesti, mogu samo zakuhati litru vode te dodati šest većih suhih smokvi. Kuhat ih oko četiri minute te ih izvaditi iz vode i tako ih konzumirati.

Ovaj sirup također je vrlo koristan i zdrav jer je bogat željezom, kalijem i kalcijem kao i antibiotskom tvari koja nastaje pri sušenju, a oslobađa se pri kuhanju.Ostavite da se ohladi i pijte ga također u malim gutljajima tijekom cijelog dana.




(vijesti.ba)

Evo zašto treba da jedemo patlidžan




Ova namirnica je odlična za naše zdravlje, jer sadrži velike količine raznih hranjljivih tvari koji pomažu i doprinose dobrom stanju organizma.

Patlidžan u sebi ima minerale potrebne za različite tjelesne funkcije.

Sadrži kalcij koji je dobar za naše kosti i zube te željezo što znači da je namirnica koja pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica koje transportiraju molekule kisika preko cijelog tijela.

Kožica patlidžana sadrži fitonutrijente. Također ona pospješuju cirkulaciju krvi, a također pomažu i mozgu da bolje funkcionira.

Potiče dobru probavu i tjera toksične tvari iz probavnog sistema,te tako čisti organizam.Redovna konzumacija patlidžana sprečava zatvor. Zbog velike količine vlakana također pomažu u snižavanju lošeg holesterola i normaliziraju krvni pritisak.

Ko želi smršaviti, onda definitivno neka jede ovu namirnicu, jer ona ne sadrži masti i jedna šoljica patlidžana ima samo 35 kalorija, i zbog svog sastava čini nas sitima.

Dijabetičarima i ljudima koji imaju problema sa šećerom u krvi preporučuje se da jedu patlidžan jer on ne sadrži puno ugljikohidrata i zahvaljujući tome pomaže u ublažavanju tih zdravstvenih stanja.




(vijesti.ba)