utorak, 19. rujna 2017.

OVAJ SAVJET ZLATA VRIJEDI - POGLEDAJTE KAKO DA KOAČNO OPERETE VAŠ VEŠ BEZ FLEKA I DRUGIH IZNENAĐENJA


Svake godine dobijamo sve modernije mašine za pranje veša, međutim, kada je u pitanju krajnji rezultat, odnosno naša odjeća, nikada ne znamo da li će naša odjeća biti sva obojena ili će se nešto sasvim drugo desiti, tako da je to na kraju zaista prava lutrija.


U nastavku vam pišemo o tome kako da vaša odjeća bude oprana bez strahovanja šta će s nje na kraju biti. Uz ovaj trik vaša odjeća će biti bez fleka i drugih mogući iznenađenja koja inaće slijede prilikom pranja.

Sve što je genijalno, uglavnom je jednostavno, i na dohvat ruke svakom od nas. Sigurno ste upoznati da aluminijum smanjuje statički elektricitet i pojačava dejstvo deterdženata.


Da vaše pranje veša bude uspješno, trebate uradite sledeće:

Jednostavno napravite nekoliko loptica od alu-folije i stavite u bubanj veš mašine, zajedno sa vešom. Ove iste loptice možete koristiti nekoliko mjeseci, sve dok ne budete smatrali da trebate nove napraviti, jer su stare već počele da gube svoje dejstvo, odnosno su oštećene.


Nadamo se da ćete poslušati naš savjet i uvjeriti se u učinkovitost alu folije kada je u pitanju pranje odjeće. Uvjerit ćete se brzo kako na vašem vešu više neće biti tragova deterdženta, omekšivača, mrlja...a još bolje uštedit ćete na kupovini novih hemikalija koje su skupe, a ne baš učinkovite.

receptizabrzaijednostavnajela.blogspot.com

NEVJEROVATNO UKUSNO TIJESTO BEZ MLIJEKA I KVASCA, ODLIČNO ZA DORUČAK I UŽINU


Super brzo u nevjervovatno ukusno tijesto za koje vam neće biti potrebno mlijeko ili kvasac. Prijat će vam uz jutarnju šolju kafe ili užinu. Vaša djeca će ih voljeti i rado jesti, također ih mogu i ponijeti u školu kao užinu ili ručak. Probajte i nećete se pokajati, iznenadit će vas svojim nevjerovatnik okusom i jednostavnošću. Prijatno vam bilo :)))


Sastojci:

Tijesto:

– 750g. brasna t-400
– 500g. kisele pavlake
– 1,5 kasicica soli
– 1 kasicica secera
– 200g. margarina
– 2 praska za pecivo
– 3 jaja


Nadjev:

– 200g. pilece salame
– 250g. trapista sira
– 100g. kecapa

- Premazivanje:
– 1 jaje

Priprema
U posudu stavite kiselu pavlaku,so,secer,jaja,sve dobro umutite zicom. Dodajte omeksani margarin,prasak za pecivo,i postepeno dodavajte brasno,i zamesite glatko tijesto. Ostavite da odstoji 20 min. Tijesto podjelite na 18 loptica. Svaku razvijte oklagijom, ali tanko jer ce vam tijesto narasti, zatim tijesto premazite sa malo kecapa,stavite kolut salame,i list sira.


Krajeve tijesta premazite umucenim.jajetom,preklopite,i stisnite viljuskom. Redajte ih na veliki crni pleh oblozen papirom,premazite ih umucenim jajetom i pecite na 200c.-20 min.

Izvor: coolinarika.com

SMRDI VAM ČESTO IZ USTA - RIJEŠITE SE OVOG PROBLEMA VEOMA JEDNOSTAVNO (VIDEO)



Ukoliko patite od lošeg zadaha bez obzira koliko osvježivača za to koristite za neke osobe, ne postoji način na koji bi se mogli riješiti neugodnog mirisa iz usta.


Koji je razlog?

Često puta je to je kamenje na krajnicima ili mandulama. To su malene tačkice koje možete vidjeti na krajnicima i mogu učiniti vaš zadah stvarno groznim. To kamenje pušta plin koji ima gadan, sumporan smrad, koji zaista djeluje veoma odbojno za naše sugovornike.

Kamenje na krajnicima su zapravo samo nakupina sluzi, bakterija i kalcificirane hrane koja se skuplja u stražnjem dijelu grla. Nakon što ta nakupina otvrdne ne samo da možete imati problema sa zadahom nego možete imati i problema sa bolnim gutanjem hrane.


To kamenje ponekad može samo “otpasti” ali često se to mora riješiti operacijom. Postoji i treće riješenje a to je da sami uklonite ovaj neugodni smrad iz usta.

Pogledajte video, u kojem je prikazan način na koji možete riješiti ovaj problem sami.

KLIKOM OVDJE POGLEDAJTE VIDEO

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / youtube.com

VEOMA UKUSAN I ZDRAV GULAŠ OD PILETINE PUN POVRĆA




Veoma ukusan i zdrav gulaš od piletine pun povrća, u kojem će vaša porodica uživati. MOžete ga poslužiti i vašim gostima, jer vas ovaj obrok neće iznevjeriti. Možete ga kombinaovati sa krompirom i rižom, ove svije kombinacije su idealne, i vjerujte da će vam svi tražiti tanjir više. Stoga se iskrweno nadamo da žete još danas uživati u ovom specijaliteti iz domaće kuhinje :))


Sastojci
– 500 gr pilećih prsa
– 200 gr graška
– 200 gr mrkve
– 100 gr korijena celera
– 1/2 vezica peršuna
– 1 glavica crvenog luka
– 2 čehna bijelog luka
– 4 velike kašike krušnih mrvica
– 5 velikih kašika ulja
– 0,5 dcl pasiranog paradajza,
– sol
– biber


Način pripreme
Crveni luk sitno nasjeckati, dodati ulje, protisnuti bijeli luk i lagano prodinstati. Dodati piletinu isječenu na male kockice. Kada je piletina malo zapečena posoliti i po biberiti po želji.

Podliti sa 200ml vode. Na meso koje je dopola propirjano dodati mrkvu I celer narezane na kockice.
Nakon pet minuta dodati grašak I pirjati sve zajedno dok ne omekša. (povrće ne treba prekuhati)
Na kraju dodati sitno icjeckani list peršuna, pasirani paradajz I krušne mrvice.

Izvor: domacica.com

subota, 16. rujna 2017.

SUPER BRZI KOLAČ OD ČETIRI SASTOJKA - LIJENA ŽENA



Super brzi kolačić za kojeg će vam biti potrebno samo 15 minuta da ga napravite i uživate u svakom njegovom zalogaju. Prozvan je lijena žena upravo zbog svojih jednostavnih sastojaka i naravno zbog veoma kratkog vremena koje vam je potrebno kako bi ste ga napravili. Nadamo se da ćete zajedno sa vašom porodicom uživati u ovoj deliciji. Prijatno :)))


Sastojci:
– petit keksi
– puding
– mlijeko
– šećer


Priprema:
Količina sastojaka nije namjerno napisana, upravo zato jer kolač slažete sebi po volji isto tako, možete ga slagati u bilo kakvoj posudi, protvanu, okruglom kalupu…..kako ko hoće!

U protvan poslažite jedan red petit keksa. Kekse nije potrebno umakati u mlijeko jer ide vrući puding na njih pa omekane.

Zatim puding skuhajte na uobičajen način po uputama na vrećici i odmah vruć prelijte preko keksa.



Odmah na vrući puding poslažite novi red petit keksa.
Skuhajte drugi puding, prelijte po keksima, složite novi red keksa, pa ponovo skuhajte puding i prelijte po keksima.

I tako redom….ovisi koliko redova želite. I to je to!

Ja sam ovaj put radila sa pudingom od vanilije i od čokolade, ajmo reći “klasičnu verziju”.
Vi možete koristiti okus koji god poželite, možete u svaki red staviti drugi okus.


Ili možete staviti prvi red petit kekse, pa puding od vanilije, pa na to poslagati čokoladne bananice pa preliti pudingom od vanilije, tako sam radila prošle godine i svi su se oduševili.

Ili….puding od vanilije, pa od jagode, pa od čokolade…..Ili npr. raditi sa pudinzima od vanilije a onda u jedan umiješati 5 dag kokosa.

Kolač ostavite malo da se ohladi, kako bi se sastojci bole stisli, a time i kolač bio još ukusniji.

Držite ga 3-4 sata u frižideru.

Izvor: coolinarka.com

četvrtak, 7. rujna 2017.

OVA DRŽAVA TRAŽI VELIKI BROJ RADNIKA, PLATE I DO 12.000 EURA, PRIJAVITE SE ODMAH JER SE OVO NE PROPUŠTA!



Novac u Švicarskoj, zarađuju svi oni koji žele raditi, a na njihovu sreću tamo novca ne manjka, jer je to jedna od najstabilnijih i najuređenijih država na svijetu. Švicarski dobro poznati kanton Cirih (Zurich), objavio je svoj vodič za visinu plate. Plate su raspoređene po profesijama kojima se bavite.


Portal Swissinfo.ch objavio je koliko u prosjeku zarađuju profesije. Plate jesu visoke, ali i da su visoki i troškovi .

Frizer – 2.601 CHF (2.426 eura)
Grafički dizajner – 3.800 CHF (3.545 eura)
Stolar – 4.018 CHF (3.749 eura)
Vozač autobusa – 4.858 CHF (4.533 eura)
Novinar – 5.551 CHF (5.179 eura)
Radnik u pošti – 4.031 CHF (3.761 eura)
Pekar – 4.051 CHF (3.800 eura)
Softver developer – 4.608 CHF (4.299 eura)
Socijalni radnik – 6.246 CHF (5.828 eura)


Glavni doktor u bolnici u Cirihu – 12.824 CHF (11.966 eura). U Švijcarskoj se isplaćuje trinaeste plate. Plate se ugovaraju u bruto iznosu. Cijena grijanja je dva puta niža, dok grijna sezona traje prema potrebi.

nl.linkedin.com/brzireceptisavjeti.blogspot.ba

LUDO TIJESTO MEKANO KAO DUŠA, POGODNO ZA SVE VRSTE PECIVA



Najbolja stvar kod ovog tijesta je te da ga možete držati u frižideru nekoliko dana i opet kada ga izvadite bit će kao da ste ga tek napravili. Jednostavan recept pomoću kojeg će vaše tijesto biti nevjerovatno za sve vrste peciva, i što je najbitnije može stojati dugo vremena u frižideru i opet kada ga uzmete i nakon par dana ono će biti ''kao duša'' :))


Sastojci
– oko 1 kg brašna
– 500 ml mlakog mlijeka
– 200 ml jogurta
– 2 jaja
– 2 kašičice soli
– 1 kašičica šećera
– 1 kocka kvasca



Priprema:

U vanglu prosijte kilo brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mlijeka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. IzmIJešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste.

Dodajte sve ostale sastojke i umIJesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok tijesto prestane da vam se lijepi za ruke. Prekrijte tijesto krpom i ostavite da ga lijepo naraste.


Od ovog tijesta možete pravite pogače, kiflice, mekike, picu, ma šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte tijesto u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.

brzireceptisavjeti.blogspot.ba

OD PRVOG DANA MUŽ ME MALTRETIRA, SVAKU NOĆ PIJAN KUĆI KASNO DOLAZI, TUŽE ME SVAKI DAN...




Muž me još od prvog dana braka maltretira, i tako to već godinama traje. Pije svaki dan, dolazi kući svaku noć kasno, i svaki dan me tuče. Ponaša se prema meni kao prema nekom smeću, kao da nisam ljudsko biće, i kako koji dan prolazi on je sve gori i gori, uopšte se ne mijenja.


U braku smo 7 godina i kada sam se prošle godine porodila mislila sam da će sada kada je postao tata drugačije da živi, da će prestati da pije i kasno dolazi, prestati da me… stid me i reći, tuče, ali djevojčica koju sam rodila ga je učinila još gorim.

Sada mi govori da sam Q i da djevojčica nije njegova, već ko zna čija. Sinoć je došao oko 2 posle pola noći, mrtav pijan, probudio je i mene i djevojčicu koja još nema ni godinu dana i tako u pidžamama nas obje istjerao iz kuće u dvorište i zaključao vrata. Čekala sam pred vratima, lagano, da komšiluk ne čuje kucala i dozivala ga, ali džaba. Tada sam otišla do kuće njegovih roditelja, mog svekra i svekrve… Kada je svekrva otvorila vrata prvo se izgalamila na mene jer sam je u to doba probudila, a kada je vidjela i djevojčicu u mom naručju, zgrabila ju je sebi, a meni tada rekla da ja ne mogu ući, jer sam vjerovatno i zaslužila da prenoćim vani kao pseto. Zatvorila je vrata, ni deku mi nije izbacila.


Cijelu noć sam provela pod vedrim nebom, neopisivo mi je hladno bilo i sada kada sam ušla u kuću, jer je moj muž otišao na posao, odlučila sam se da u svoj mojoj boli prvo ovo napišem i javno objavim kako bih barem jednu djevojku spasila moje sudbine.

Moj savjet svim djevojkama, ali i ženama uopšte, kada vas vaš voljeni muškarac, momak, vjerenik… muž prvi puta počne maltretirati, kada vas prvi puta udari odma prekinite svaki kontakt sa njim, ostavite ga ma koliko da ga volite i ma koliko da milite da će da se promijeni… NEĆE VJERUJTE…


Ja se pakujem i danas idem kod mojih, gotovo je i da sam bogdom ovo uradila prije nego sam se porodila… ovako dijete će mi rasti bez jednog roditelja, ali tako je, jer ne želim više da ga ni vidim ni čujem, dosta mi je bilo matretiranja i ponižavanja, i ja sam ljudsko biće koje zaslužuje lijepu riječ i ljubav.

ispovesti.rs

IDELAN I JEDNOSTAVAN RUČAK S VRLO MALO SASTOJAKA - PAPRIKE PUNJENE FETA SIROM


Idealan ručak, koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a zadovoljit će sve vaše potrebe. Punjene paprike s feta sirom, ovh dana su zaista idealne za jelo koje možemo skoro pa svaki dan jesti. Jednostavne su i veoma brze za napraviti, a što je najbitnije, vaš ukućani će uživati u svakom zalogaju.


SASTOJCI:

4-5 crvenih paprika
1 jaje
150 g feta sira
2 kašikice kiselog vrhnja
1 kašika nasjeckanog peršina
papar, sol


PRIPREMA:
Pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Paprike operite pa ih nožem razrežite po sredini, tako da peteljka ostane netaknuta, te im izvadite sjemenke. Nauljite vatrostalnu posudu, složite paprike pa ih pecite
dok ne omekšaju. Izvadite ih iz pećnice, malo ih prohladite.


U međuvremenu napravite nadjev. Stavite feta sir u zdjelicu, zgnječite ga vilicom, dodajte mu jaje i kiselo vrhnje. Sve dobro promiješajte, pa dodajte peršin, sol i papar. Paprike ogulite, malo posolite, rasporedite ih u vatrostalnu posudu, te u svaku papriku stavite malo nadjeva. Vratite ih u pećnicu na 10-ak minuta. Poslužite uz sezonsku salatu.

coolinarika.com/brzireceptisavjeti.blogspot.ba

srijeda, 6. rujna 2017.

OVO SU NAJBOLJI KISELI KRASTAVCI ZA KOJE ĆE VAM MNOGI TRAŽITI RECEPT



Dolazi sezona kiselih krastavčića, mada oni su ivujek u modi. Jednostavno, uvijek ih rado volimo jesti uz raznu hranu. Pratite upute koje smo vam ovde napisali, i napravit ćete najbolje kisele krastavčiće do sada, za koje će vam svi tražiti recept i uputstvo kako ih najbolje pripremiti. Nadamo da ćete poslučati naše savjete i napraviti ovaj naš dobro poznati pecijalitet.


Potrebno:
krastavčići srednje veličine
ocat (alkoholni ili jabučni)
šećer
sol
Omjer za kiseljenje: 4:1


Priprema:
Krastavce prije svega dobro oprati (nije potrebno četkanje kao kod pripreme krastavčića za pravu zimnicu) i očistiti od eventualnih nečistoća ili trulih dijelova ukoliko ih ima. Ako su krastavci manji kiselite ih cijele, a ako su veći i deblji zarežite ih nožem uzdužno kroz sredinu, tako da se naprave prorezi u krastavcu. Na taj će se način ravnomjernije ukiseliti.

Oprati i pripremiti staklenke.

Zakuhati u loncu vodu sa octom, šećerom i soli. Ja sam radila prema predloženom omjeru, i pomiješala: 1 l vode, 2,5 dl jabučnog octa, žlicu šećera i žličicu soli. Ohladiti tekućinu pa sa ohlađenom preliti krastavce u staklenkama.


Poklopiti ih tek toliko da budu poklopljeni (ne hermetički zatvarati!), i odložiti na sunčano mjesto na balkonu ili terasi. Tako će se najprije ukiseliti. Pustiti krastavce da odstoje najmanje 12 sati na suncu. Ako želite kiseliji okus krastavaca, dodajte malo više octa ili ih ostavite duže na suncu.

Kada se krastavci ukisele dovoljno, zatvorite staklenke poklopcima i pospremite ih u hladnjak. Ovakvi krastavci najbolje prijaju kad su potpuno hladni.

brzireceptisavjeti.blogspot.ba

BRZO I VEOMA JEDNOSTAVNO RIJEŠITE SE GRUBE I ISPUCALE KOŽE NA VAŠIM PETAMA



Ukoliko imate problema sa grubom i veoma ispucanom kožom na vašim petama, onda ste na pravom mjestu. Zašto bacati novac na kojejakve preparate koji su veoma skupi i ne baš tako učinkoviti, kada kod kuće možete napraviti čudo na vašoj koži. Za par minuta vaša koža će progledati, i biti poput bebine, a samo vam je potrebno par sastojaka koje već imate u vašoj kući.


Biće vam potrebno:
- 1 limun
- čarape
- hidratantna krema ili ulje za kožu

Šta treba uraditi:

Presijecite limun na pola i iscijediti sok. Nama će biti potrebno samo kora limuna sa malo pulpe na njoj. Stavite te polovine limuna direktno na pete. Obujte čarape i držite ovaj ljekoviti oblog na nogama 30 minuta. Pola sata za opuštanje i regeneraciju kože stopala nije dugo, ali rezultat će vas obradovati.


Nakon 30 minuta skinite čarape, bacite polovine limuna i pogledajte svoje pete. Limunova kora i njena pulpa sadrže eterična ulja koja omekšavaju i regenerišu kožu: sve stare ćelije kože lako se skidaju. Pukotine na petama postaju manje vidljive već nakon prve procedure, a ako ćete ih sprovoditi redovno (2-3 puta nedeljno), koža stopala će izgledati besprekorno!

Nanesite malo hidratantne kreme ili ulja na stopala. Odličan efekat na pete će imati kokosovo ulje, ili mješavina glicerina i alkohola. Ovaj završni postupak njeguje kožu i pomaže petama da duže vrijeme ostaju glatke.


Nakon ovakvog limunovog pilinga, hranljive materije ulja ili kreme, odlično prodiru u duboke slojeve kože. Ovo i jeste efikasno lečenje ispucale i grube kože stopala

Izvor: uspesnazena.com

JEDNOSTAVNA PRIPREMA I SAVRŠEN UKUS, DOMAĆI ROLAT GOROV ZA 15 MINUTA



Domaći rolat gotov za samo 15 minuta, oduševit će vas odmah. Njegova jednostavnost i brzina, uistinu ga krase, međutim, njegov okus je posebna priča, kada ga probate uvjerit ćete se sami. Nadamo se da će se već danas ovaj rolat naći na vašem stolu, te da ćete uživati u nnjemu zajedno sa vašom porodicom. Odličan je za doručak, jer će u njemu vaši klinci zaista uživati, a naravno i kao bzi međuorok.


SASTOJCI:
1 šolja jogurta
1 šolja šećer
2 jaja
1,5 šolja brašna
1 kesica vanilinog šećera

Za nadjev : Džem od šljiva,jagoda ili po želji


NAČIN PRIPREME:

Odmah uključite i zagrijte rernu na 250°. Umutite jaja,vanilin šećer i postepeno dodajite šećer pa jogurt i na kraju pomiješano brašno i prašak. Tepsiju obložite papirom za pečenje,zatim prelijte smjesu i pecite 5-10 minuta.

Pečenu koru izvadite zajedo sa papriom i umotajte tako u vlažnu čistu krpu.
Sve tako zarolajte u rolat. Ostaviti da tako stoji i poslije ukloniti papir pa ponovo urolati.


Rolat tako čuvati 10 minuta,zatim filovati džemom i ponovo uviti i staviti da se malo ohladi i stisne.
Posuti šećerom u prahu,sjeći i poslužiti.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / brzireceptisavjeti.blogspot.ba

MOŽETE IH JESTI ZA DORUČAK, A MOŽE I KAO MEZE UZ UTAKMICU - NEVJEROVATNO UKUSNI KROKETI OD KROMPIRA


Odličan recept, koji će vam dobro doći za više prilika, bilo da pravite neko sijelo, gdje će se meziti, ili želite napraviti sebi dobar doručak. U svakomslučaju nećete pogriješiti kada su ovi kroketići u pitanju. Jer krompir, je uvijek u modi :))


SASTOJCI:
850-900 gr krompira
45 gr maslaca
150 gr griza

100 gr brašna
1 jaje
1 kašičica soli
mrvice – za uvaljati


PRIPREMA:
Pripremite krompir kao kada pripremate pire krompir. Propasirajte i dodajte maslac,pa ostavite da se prohladi. U ohlađeno dodajte i preostale sastojke pa zamijesite smjesu. Valjati smjesu na mrvicama i praviti duguljasti oblik. Režite ga kao za njoke — 5 cm dužine i promjera oko 2 cm (možete i veće po vašoj želji).


Kroketi će se dodatno napuhati tokom pečenja. Tijesto je savršeno i lagano se valja. Kada ih nasiječete dodatno ih malo oblikujte rukama. Pecite ih u šerpi u dubokom ulju. Poslužite ih po želji sa namazom ili umakom. Dobit ćete oko 80 savršenih kroketa. Ukoliko ih ne pojedete sve moguće ih je zalediti te poslužiti ponovo.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com