četvrtak, 26. listopada 2017.

OVO JE NAJBOLJA PITICA S VIŠNJAMA KOJU SAM PROBALA



Sastojci
kore za pite i savijače
višnje
Za nadjev od griza (šoljice su one od jogurta):
2 – 3 jajeta
2 tekuća jogurta
1 1/2 šoljica šećera





Brz i jednostavan receptić za pitu od višanja, koji će vas ostaviti bez zeksta. Ovaj recept mi je prijateljica dala, pa sam ga odlčila podijeliti s vama. Kolač od višanja krasi njegova jednostavnost i nevjerovatan osvježavajući okus koji će vas odmah oduševiti već pri prvom zalogaju. Nadam se da će vam se dopasti kao što je i meni :))))

sastojci:

2 vanila šećera
1/2 šoljice ulja
1/2 prašak za pecivo
1 1/2 šoljica griza


Priprema

1.Smjesa / nadjev od griza:

Jaja dobro umutiti sa šećerom i vanila šećerom. Usmjesu dodati jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo. Izmješati i ostaviti da odstoji oko pola sata da se griz fino nadođe.

2.Uzmite kore za pite. Prvu koru namažemo smjesom od griza, stavimo drugu koru koju također namažemo smjesom. Stavimo treću koru na koju rasporedimo višnje. Sve fino zarolamo i složimo u namašćeni lim za pečenje.

3. Postupak ponavljamo sve dok ne potrošimo sve kore.

A viškom nadjeva od griza koji ostane jednostavno prelijemo pite.


4. Stavite u peć na 180 stupnjeva nekih 40 minuta, i vaša pitica je gotova.


Umjesto višanja može se staviti bilo koje voće, npr. kupine, maline, šumsko voće….

izvor : coolinarika.com / rceptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

ODLIČAN KOLAČ ZA POČETNIKE U KUHINJI - SUPER BRZ I NEODOLJIV KOLAČ S PUDINGOM I KEKSOM GOTOV ZA PAR MINUTA



Odličan kolač ukoliko ste početnik u kuhinji, ali bez obzira na svoju jednostavnost, njegov okus i izgled su zaista vrhunski. Sva ta krema i puding u kombinaciji s keksom daju mu nevjerovatan šmek. Ukoliko se još danas odlučite za ovaj kolač nećete se pokajati, jer je fantastičan. Vaši gosti, kao i djeca, uistinu će uživati u svakom zalogaju, i aravno tražiti komadić više. Prijatno :))))



Sastojci:

1,5 l mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje
4 pudinga od čokolade
8 kašika šećera
30 dg petit keksa
2 vanila šećera


Priprema:
U 3 dl mlijeka izmiješati puding i prokuhati ostatak mlijeka (1,2 l), sa šećerom i vanila šećerom.

U skuhani puding dodati razlomljenu čokoladu i miješati dok se ne istopi. U drugoj posudi razlomite petit keks i prelijte skuhanim pudingom.


Sve dobro izmiješati i sjediniti, a zatim sipati u kalup po želji. Ostavite vaš kolač da se ohladi, izvadite ga iz kalupa i ukrasite po vašoj želji.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / coolinarika.com / infooklub.blogspot.ba

ponedjeljak, 23. listopada 2017.

CIJELI ŽIVOT STE GA POGREŠNO PRAVILI - KUHAR OTKRIVA TAJNU ZA NAJBOLJI KROMPIR PIRE




Morate se složiti da je ovo jelo najlakše pripremiti, ali uprkos svemu tome, cjeli život ga pogrešno pravimo i uništavamo njegov okus.


A u čemu je greška? Većina nas će ga pripremiti ovako – skuhat ćemo krompir, procijediti ga i dodati puter/mlijeko/sir pa onda sve sjediniti – i zbog toga jedemo bezukusni pire.

Krompir ima veoma delikatan ukus, i ukolikoa ga skuhate i procijedite, pa vodu bacite, sa njom ste bacili i onaj najukusniji dio krompira i pirea.


Umjesto da krompir kuhamo u vodi, treba da ga kuhamo u mlijeku i puteru. Dakle, isjeckan sirov krompir stavimo u mlijeko i ostale mliječne proizvode sa kojima inače pripremamo krompir i pustimo da se sve zajedno skuha, kako ne bismo izgubili ukus krompira.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / infooklub.blogspot.com


VRATITE STARI SJAJ I BJELINU VAŠIM ZAVJESAMA UZ OVAJ JEDNOSTAVAN TRIK



Bijeli sintetički materijali, kao i pamuk osjetljivi su na kuhanje, sunce, prašinu ili pušenje u kući pa s vremenom ti materijali postaju sivi istari. Kako biste im vratili bjelinu operite ih sa samo jednim ključnim proizvodom.


Sigurno ste pokušali s mnogobrojnim sredstvima povratiti prvobitnu bjelinu, ali sunčevo zračenje, kuhanje ili eventualno pušenje u kući faktori su koji utječu na sivilo. No postoji jednostavan trik s kojim će vaše zavjese opet zasjati snježno-bijelom bojom.

Dovoljan vam je samo ocat, i to bijeli alkoholni. U mašinu zajedno sa zavjesama, stavite pola šalice bijelog alkoholnog octa, a gore odjeljak standardni deterdžent koji koristite. Na isti način možete oprati, vaše krpe, stolnjake, posteljinu i sve što vam je izgubio stari sjaj.


Ne brinite se za miris, on će tijekom pranja posve nestati. Osim toga, ocat je i prirodni omekšivač koji će vaše rublje dodatno omekšati.

Postupak za izbjeljivanje zavjesa, ručnika, posteljine:

S rubljem u bubanj mašine stavite i pola šalice bijelog alkoholnog octa, i veš oerite sa deterdžentom koji inače koristite.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / infooklub.blogspot.com

NIKADA IH VAM NEĆE BITI DOSTA - SLANCI SA SIROM


Super brzi slanci sa sirom, koji će vas oduševiti. Kada ih počnete jesti neće vam ih nikada biti dosta. Zbog svoje jednostavnosti, brzo ćete ih spremiti, te naravno zajedno sa vašom porodicom uživati u svakomzalogaju. Nadamo se da ćete uživati malim lsancima sa svojim najmilijima :))


Sastojci:

-50 dag margarina
-50 dag bijelog kravljeg sira
-70 dag pšeničnog brašna
-1/2 žličice praška za pecivo
-sol
-jaje
-sezam, ribani sir trapist ili kim


Priprema:
U većoj posudi pomiješati brašno sa praškom za pecivo, malo posoliti, pa dodati margarin nasjeckan na sitne komadiće. Sve skupa dobro umijesiti. Ako je ljepljivo i mekano (a to može zavisiti od sira) slobodno dodajte još malo brašna. Podijeliti tijesto u dvije kugle i razvaljati ga na debljinu od oko 1/2 cm.

Ako radite štapiće, kuglu treba razvaljati u pravougao, premazati razmućenim jajetom, posipati ravnomjerno sezamom ili sirom pa valjčićem za tijesto rezati uske trake (oko 1 cm).


Kuglu od koje će se izrezivati također treba razvaljati i rezati modlicama oblike koje želite sve dok se sve tijesto ne potroši, i premazati ih prije pečenja razmućenim jajetom. Slagati u malim razmacima na lim za pečenje, na papir za pečenje, te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180℃ oko 15 minuta.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / infooklub.blogspot.com

SESTRU JE MUŽ OSTAVIO U BOLNICI JER MU NIJE RODILA SINA, VEĆ TREĆU KĆERKU



Sestra je rodila 3 djevojčice, ali kada se treći put porodila njen muž je toliko bio ljut što je i treći put rodila djevojčicu da je istog trenutka odlučio da se razvede od moje sestre. Bila je u bolnici kada je saznala da je ostavljena, bilo joj je veoma teško što je ostavio na takav način.


Zbog svakodnevnog velikog stresa psihički je jako stradala, mjesecima je bila u depresiji. Tamam kada se nakon godinu dana počela oporavljati došao je njen bivši muž i rekao kako je njegova nova žena trudna i da joj je ginekolog rekao da nosi muško, te kako će konačno dobiti sina.

Mnogo ružnih stvari je izgovorio mojoj sestri, govorio joj je kako je nesposobna i da je njegov najveći promašaj u životu što se njome oženio i toliko vremena izgubio, upravo snjom.

Nakon toga sestra je ponovo potonula u depresiju, i to još veću, zobg svih tih uvreda koje joj je uputio.


Međutim, evo danas čujem ta nova žena sestrinog bivšeg muža se porodila prije nekoliko mjeseci, rodila je muško, ali je beba samo par dana kasnije nažalost preminula.

Kažem nažalost jer beba i ta nova žena nisu ništa krive da bi im se tako nešto dogodilo i zaista mi je žao što se to dogodilo, mogu misliti kako se ta majka sada osjeća…


Sudbina je čudo i ma koliko se čovjek trudio da je promijeni, ne može, samo što nažalost na kraju u svemu uvijek stradaju nevini ljudi.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / infooklub.blogspot.com / ispovesti.rs

ČOKOLADNA FANTAZIJA BEZ JAJA GOTOVA ZA SAMO 15 MINUTA


Fantastičan čokoladni kolač bez jaja, koji ćete napraviti za tili čas. Neće vam oduzeti puno vremena, a na stolu ćete imati prvoklasnu poslasticu, koja e apsolutno svakoga oduševiti kako svojoim izlegom i pojavom, tako i svojim nevjerovatnik okusom.

Sastojci:

Tjesto (solja od 2 dl.):
-2 solje brasna
-2 solje secera
-1/2 solje ulja
-2 solje jogurta
-2 kasicice sode bikarbone
-2 kasicice kakaoa (tamnijeg).

Preliv:

-10 kasika secera
-10 kasika mljeka
-100 g. maslaca
-100 g. cokolade
-1 kasika ruma (po zelji).

Priprema
U posudu za mucenje stavite brasno, sodu bikarbonu, i kakao. Dodati secer, i dobro promijesati. Postepeno sipajte jogurt neprestano muteci radi grudvica i na kraju ulje. Mutite mikserom dok masa ne bude glatka. Pleh okrugli oblozite papirom za pecenje i sipajte masu. Pecite na 220 °C u rerni oko 30 min.

PRELIV:

 U posudicu stavite sJeckani maslac, mlijeko, secer, cokoladu, i po zelji rum i mijesajte na laganoj vatri dok se sve ne istopi i dok se ne dobije fini gusti preliv a to bude veoma brzo.

Pecen i jos vruc kolac u plehu isijecite na jednake kocke i prelijte svuda sa prelivom. Kolac ostavite da upije i dobro ga ohladite...pa uzivajte!

Posluživanje:

Ukoliko u preliv stavite mljecnu cokoladu za kuhanje onda stavite 5 kašika secera u preliv jer je mnogo ljepšeg okusa.


receptizabrzaijednostavnajelaa.blogspot.com / infooklub.blogspot.com